Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Εφημερίδες της αριστεράς: μέρος β’


Το πρώτο μέρος, με κάποιες μικρές προσθήκες, υπάρχει εδώ, το δεύτερο εδώ και το τρίτο   εδώ

01-3

.

Εφημερίδα Πριν

Πρόκειται για μετεξέλιξη του περιοδικού Πριν, των αρχών της δεκαετίας του ’90, σε ομώνυμη κυριακάτικη εφημερίδα. Την εκδίδει ομάδα δημοσιογράφων γύρω από το Νέο Αριστερό Ρεύμα και τη νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Οι παλιότεροι προέρχονται από  την αριστερή διάσπαση της ΚΝΕ, μετά την κυβέρνηση Τζανετάκη το καλοκαίρι του 1989. Ένα αναλυτικό σχετικό άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ, εκδότη της εφημερίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Στο Πριν,  γράφουν, μεταξύ άλλων και γνωστοί δημοσιογράφοι όπως ο Γιώργος Δελαστίκ (Καθημερινή, παλιότερα, στο Έθνος τώρα), ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου (Καθημερινή), η Μαριάννα Τζιαντζή (Καθημερινή) κ.α. Διαβάζω τα διεθνή, τα οικονομικά και κάποιες ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις κατά καιρούς. Θα βρείτε ακόμη ρεπορτάζ που υπογράφουν φοιτητές και κάποιες φορές κείμενα γενικότερου ενδιαφέροντος, για την τέχνη, τον κινηματογράφο κ.λ.π. Η εφημερίδα υποστηρίζει την ΑΝΤΑΡΣΎΑ, την οποία  συγκρότησαν πρόσφατα αρκετές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Σχετικό βιντεάκι με το Δημήτρη Δεσσύλα παίζει εδώ. Το έντυπο στήριξε επίσης τις κατά καιρούς πολιτικές και εκλογικές συμμαχίες του Ν.Α.Ρ., όλα τα εκλογικά αποτελέσματα, αναλυτικά και κατά νομό,  από το 1990 και μετά, μπορείτε να τα δείτε με ένα κλικ

Εφημερίδα Κόντρα

.

Παρά το φτηνό χαρτί και την πρώτη εντύπωση εδώ μπορεί να βρει κάποιος αρκετά ενδιαφέροντα κείμενα. Οι τύποι είναι παλιοί στο χώρο των αντίστοιχων εντύπων και αυτό φαίνεται. Είναι εβδομαδιαία εφημερίδα, εκδίδεται και διευθύνεται από συντακτική επιτροπή, για να μην γράφω ανακρίβειες, μπορείτε να δείτε και μόνοι σας την αντίστοιχη ιστοσελίδα. Άφθονα πολιτικά μπινελίκια σε λαϊκή πολιτική αργκό. Η ομάδα που εκδίδει το έντυπο προέρχεται, εξ όσων γνωρίζω, από την παλιά Συνεπή Αριστερή Κίνηση Ελλάδας (Σ.Α.Κ.Ε.). η οποία κατέβηκε στις εκλογές του 1993 και έλαβε μόλις 484 ψήφους. Έκτοτε, άλλαξε γραμμή και δεν το επιχείρησε ξανά. Το έντυπο είναι η συνέχεια της έκδοσης του παλιού “Οχτώβρη”, ο οποίος είχε βέβαια  άλλη αισθητική και περισσότερες σελίδες, σχεδόν επαγγελματική δουλειά. Η ίδια ομάδα εξέδιδε τη Μαρξιστική Λενινιστική Επιθεώρηση, προσπάθεια εξίσου εντυπωσιακή, ανεξαρτήτως της άποψης που μπορεί να έχει κάποιος για το περιεχόμενο. Μια σχετική συζήτηση για την πολιτική γενεαλογία του μ-λ χώρου βρήκα εδώ, Για να επανέλθω, στην τωρινή έκδοση βρίσκω πολύ ενημερωτικά τα άρθρα-ρεπορτάζ για τα αγροτικά και τα οικολογικά θέματα, πάντα με αναλυτικά στοιχεία, έγγραφα κ.λ.π. Είναι φανερό ότι παρακολουθούν επισταμένως την επικαιρότητα. Στο πολιτικό δια ταύτα, φραστικά τουλάχιστον, η εφημερίδα κινείται στα όρια του πολιτικού ακτιβισμού. Ένα ιστολόγιο το οποίο φιλοξενεί επίσης κείμενα της Κόντρας  υπάρχει εδώ. Οι τύποι έχουν χιούμορ, ρίξτε μια ματιά.

Ετικέτες Technorati:

3 responses to “Εφημερίδες της αριστεράς: μέρος β’

  1. Pingback: κι άλλες εφημερίδες: εργατική αλληλεγγύη, εργ&a

  2. Pingback: Εφημερίδες της αριστεράς: κι όμως υπάρχουν. (α’). « Ερανιστής

  3. Pingback: Εφημερίδες της αριστεράς: κι όμως υπάρχουν (α’). | Ερανιστής

Σχολιάστε