Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Εφημερίδες της αριστεράς: κι όμως υπάρχουν. (α’).Bookmark and Share

Το πρώτο μέρος, με κάποιες μικρές προσθήκες, υπάρχει εδώ, το δεύτερο εδώ και το τρίτο   εδώ

.

Έχω υπάρξει εφημεριδοφάγος, για την ακρίβεια ένα διάστημα διάβαζα κυριολεκτικά ό,τι έβρισκα: από φυλλάδια Ιεχωβάδων μέχρι μπροσούρες κινέζων τροτσκιστών , ευτύχησα δε και  να συγκατοικώ με έναν από δαύτους.

«Ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα», κατά το γνωστό ανέκδοτο. Οι περισσότερες από τις εν λόγω εφημερίδες είναι άγνωστες στον πολύ κόσμο και ο περιπτεράς/ού σπανίως προμηθεύεται πάνω από 1-2 αντίτυπα. Ο ρέκτης και υπομονετικός αναγνώστης πάντως τις ανακαλύπτει. και συχνά αποζημιώνεται. Η αυξημένη παρουσία μεταναστών εργαζομένων στα περίπτερα της επικράτειας δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, χρειάζεται υπομονή, όπως και «στη ζωή» άλλωστε. Συνήθη φαινόμενα ασυνεννοησίας: (τσιγάρα) Prince, αντί εφημερίδας Πρίν, Χρυσή Αυγή(;), αντί Αυγή(από χιουμορίζοντα πεντηκοντούτη Βαλκάνιο η ερώτηση) κ.τ.ο. Συνιστώ, παρά ταύτα, την «επίμονη» αναζήτηση και την παραδοσιακή ανάγνωση, σε χαρτί, με τη μυρωδιά-πετρέλαιο της φτηνής μελάνης και το μουτζουρωμένο δάχτυλο, μεγάλες στιγμές. Παραλιακά παλιά καφενεία συνιστώνται ιδιαίτερα. Συχνά η ηλεκτρονική έκδοση δεν περιέχει το σύνολο των άρθρων, υπάρχει ενδεχομένως κι ένα ζήτημα οικονομικής στήριξης της προσπάθειας για κάποια έντυπα.

Για λόγους συντομίας ενσωματώνω συνδέσμους στο κείμενα, ώστε να μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση η παρουσίαση δεν είναι πλήρης, καθώς δεν έχω παρακολουθήσει συστηματικά την εξέλιξη κάθε εντύπου, όπου μπορώ παραθέτω κάποια επιπλέον σχόλια και διευκρινίσεις.Ακόμη έχω προσθέσει και συνδέσμους για βίντεο, για να έχετε και μια …φυσιογνωμική προσέγγιση του θέματος.

Φωτό: Αντόνιο Γκράμσι.

Ριζοσπάστης

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ρίχνω καμιά ματιά στον Κυριακάτικο ή τον «ακούω» στον 902tv, βλέποντας στα διαλείμματα διαφημίσεις μαξιλαριών με τον Καλογήρου («είναι πολλά τα λεφτά»…). Μή χάσετε τα κυριακάτικα διηγήματα, εκεί δημοσιεύτηκε και το περίφημο «διήγημα» οπορτουνιστικής φαντασίας «Το λάθος τηλεφώνημα ενός φονιά«, μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ακολούθησε πανικός. Το αρχείο της εφημερίδας δεν είναι πλήρες, δυστυχώς, ψάχνω ας πούμε τα πρωτοσέλιδα του Ριζοσπάστη απο την εποχή Γκορμπατσώφ, όποιος ξέρει κάτι παραπάνω…

Αυγή

Γνωστή επίσης εφημερίδα «της Αριστεράς και της οικολογίας» με μικρή σχετικά κυκλοφορία πάντως ειδικά η καθημερινή. Έγινε μια προσπάθεια ανανέωσης. Βρίσκω εξαιρετικά τα κλασικά πλέον «Ενθέματα» της κυριακάτικης Αυγής, με ενδιαφέροντα κείμενα πανεπιστημιακών και άλλων.

Εφημερίς Εποχή

Την «Εποχή» τη διάβαζα όταν ήμουν φοιτητής και για πολλά χρόνια, ακόμα τη διαβάζω, πιο αραιά όμως. Μάλλον η πιο σοβαρή εκδοχή του ευρωκομουνισμού με οικολογικές και κοινωνικές ευαισθησίες πολύ πριν τις ανακαλύψει ο Σκάι, ο Μπόμπολας και διάφοροι άλλοι οικολόγοι γιαλαντζί. Και να μην ξεχνάμε: η Εποχή, και πολλοί άλλοι που συμμετείχαν στη γνωστή Β’ Πανελλαδική, δεν στήριξαν το αποτυχημένο σοσιαλδημοκρατικό εγχείρημα που οδήγησε στην κυβέρνηση Τζαννετάκη το καλοκαίρι του 1989, υπερασπιζόμενοι το «Κ», μην ψάξετε τί έλεγαν τότε κάτι κομμουνίσταροι τύπου Ανδρουλάκη…Τα πολιτιστικά της εφημερίδας είναι επίσης εξαιρετικά.Πολιτικά στηρίζει το χώρο της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής Οικολογικής Αριστεράς (Α.Κ.Ο.Α), στην οποία ανήκει και ο νυν βουλευτής του Σύριζα. Γιάννης Μπανιάς, τον οποίο βρήκα και σε βίντεο από μια ομιλία του.

Ο Λαϊκός Δρόμος είναι η 15ήμερη εφημερίδα του Μ-Λ ΚΚΕ.

Αυθεντικά πράγματα, έντιμος κομουνιστικός λόγος, ελαφρώς φιλολογίζων, πιθανόν λόγω συμμετοχής καθηγητών στη συντακτική ομάδα της εφημερίδας. Αξιοσημείωτα εκπαιδευτικά άρθρα, συγκινητικό το επετειακό μαρτυρολόγιο κομμουνιστών. Συχνά άρθρα -σεντόνια «πολεμικής» για ιδεολογικά θέματα. Στην κανονική έκδοση, σε χαρτί, διαβάζω τη στήλη της «Τάνιας«, και τα ιστορικά θέματα. Παραθέτω ενδεικτικά το άρθρο «Πράσινη ανάπτυξη και πράσινες ανοησίες». Στην ίδια πολιτική γραμμή κινείται και το περιοδικό Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης, η πιο αξιόλογη προσπάθεια του χώρου στο διαδίκτυο, κατά την εκτίμησή μου. Βιντεάκι του κόμματος για τις ευρωεκλογές του 2009 υπάρχει εδώ.

Την εφημερίδα «Αριστερά!» εκδίδει η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας. Πρόκειται για κομμάτι της διάσπασης του μαοϊκού χώρου, στις αρχές της δεκαετίας του ’80.Η εφημερίδα κάνει μια προσπάθεια να ανοιχτεί σε ποικίλα θέματα, με δογματικά φορτία όμως, τα οποία κάνουν τα άρθρα κάπως άγονα και αμήχανα. Μια σύγκριση με τα παλιά «Πολιτικά Δελτία» που εξέδιδε η ίδια ομάδα ως Α/συνέχεια, είναι άκρως διαφωτιστική για τις αλλαγές στην πολιτική γραμμή της εν λόγω συλλογικότητας. Μια κριτική, για αυτή τη στροφή υπάρχει εδώ. Η Κ.Ο.Ε. συμμετέχει επίσης στο Σύριζα, ο δεύτερος υποψήφιος στις ευρωεκλογές μάλιστα είναι επιλογή της. Θεωρητικός της υπήρξε ο παλιός κομουνιστής Γιάννης Χοντζέας, τη σκέψη του οποίου δεν κατάφερα ακόμα να αποκωδικοποιήσω πλήρως. Το «σύντομο», κατά τους συντάκτες του, «περίγραμα της ζωής του» αποτελείται από 2248(!) μετρημένες λέξεις, και το βρήκα ενδιαφέρον, τουλάχιστον κοινωνιολογικώς. Ένα ακόμη πολιτικό δελτίο της εν λόγω ομάδας, μαζί με άλλο αρχειακό υλικό για την περίοδο του Εμφυλίου εντόπισα εδώ. Υπάρχει κι  ένα βιντεάκι(!) για το Γιάννη Χοντζέα.

Εφημερίδα «ΡΗΞΗ«

«Για την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική χειραφέτηση, την οικολογία και την άμεση Δημοκρατία», καθώς λένε οι ίδιοι. Μακράν η πιο σοβαρή φωνή στο χώρο της πολιτικής οικολογίας.

Την εκδίδει ο Γιώργος Καραμπελιάς και διευθύνεται από συντακτική ομάδα. Στο αρχείο της υπάρχουν και φύλλα από τη δεκαετία του ’80, με κείμενα ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως λ.χ. το ρεπορτάζ για το χρονικό των γεγονότων στο Κάραβελ το 1984, κατά την επίσκεψη του ακροδεξιού Ζ.Μ. Λεπέν στην Αθήνα. Εσχάτως έγινε μηνιαία και μάλλον καλύτερη. Υλικό απο την εφημερίδα, μεταξύ άλλων δημοσιεύεται κι εδώ.

Aν δεν μπορέσετε να βγάλετε άκρη, πράγμα εξαιρετικά πιθανό, εδώ μπορείτε να διαβάσετε  μια συζήτηση για το εξωκοινοβούλιο.

Συστήνω επίσης το κλασικό πλέον ιστολόγιο του Sparila, για μια πιο εσωτερική ματιά στο χώρο.

Στο επόμενο: Πρίν, Κόντρα, Εργατική Αλληλεγγύη, Ξεκίνημα, Προλεταριακή Σημαία κ.α.


Advertisements

2 responses to “Εφημερίδες της αριστεράς: κι όμως υπάρχουν. (α’).

  1. Pingback: κι άλλες εφημερίδες: εργατική αλληλεγγύη, εργ&a

  2. Pingback: εφημερίδες της αριστεράς: μέρος β’ « Ερανιστής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: