Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Τι είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Ε.Κ.Τ.)


Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) είναι ο εθνικός οργανισμός για την τεκμηρίωση, την πληροφόρηση και την υποστήριξη σε θέματα έρευνας, επιστήμης και τεχνολογίας.

Η ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)

Το ΕΚΤ ιδρύθηκε το 1980 με χρηματοδότηση του «Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών». Σήμερα το ΕΚΤ είναι ένας κεντρικός φορέας οργάνωσης και διάθεσης περιεχομένου Επιστήμης και Τεχνολογίας, ο οποίος, σε συνεργασία με άλλους ελληνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο, συμβάλλει στην ανάπτυξη υψηλής τεχνογνωσίας στον τομέα του ψηφιακού περιεχομένου.

Ο Θησαυρός Ελληνικών Όρων περιλαμβάνει ένα ελεγχόμενο λεξιλόγιο γενικής ορολογίας με τις κάθετες (ιεραρχικές) και οριζόντιες συσχετίσεις μεταξύ των εννοιών, και απόδοση των όρων και στην αγγλική γλώσσα. Σχεδιάστηκε με βάση διεθνή πρότυπα και υποστηρίζει την αναζήτηση και ανάκτηση πληροφοριών.

Στο πλαίσιο του Θησαυρού αναπτύχθηκε ενότητα με εξειδικευμένη ιατρική ορολογία που μπορεί να λειτουργήσει και αυτόνομα. Στόχος είναι η οργάνωση και ανάκτηση πληροφοριών που σχετίζονται με τις επιστήμες υγείας.

Όραμα:
Όραμα του ΕΚΤ είναι να καταστήσει την επιστημονική γνώση προσβάσιμη από όλους, ώστε να ενισχυθεί η έρευνα, η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα.

Αποστολή:
Αποστολή του ΕΚΤ είναι η διαμόρφωση πρότυπων υποδομών για την ανάπτυξη, οργάνωση και διάθεση περιεχομένου Επιστήμης & Τεχνολογίας (Ε&Τ).

Στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ και σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΠΘ, το ΕΚΤ υποστηρίζει τις δημόσιες βιβλιοθήκες διευρύνοντας δράσεις που σχετίζονται αφενός με τη διάθεση του ολοκληρωμένου συστήματος ΑΒΕΚΤ για τον αυτοματισμό των λειτουργιών και των υπηρεσιών των βιβλιοθηκών και αφετέρου με την ανάπτυξη εργαλείων για την επεξεργασία και την οργάνωση του περιεχομένου τους. Πηγή: Ε.Κ.Τ.

Στόχοι:

  • Ανάπτυξη ψηφιακού περιβάλλοντος υποστηρικτικού για την έρευνα και την τεχνολογία
  • Λειτουργία ηλεκτρονικού αποθετηρίου ανοικτής πρόσβασης για ψηφιακό περιεχόμενο Ε&Τ
  • Λειτουργία σύγχρονου ψηφιακού κέντρου πληροφόρησης σε τομείς επιστήμης και τεχνολογίας με παροχή εξειδικευμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών
  • Ανάπτυξη ελληνικού ψηφιακού περιεχομένου Ε&Τ, με έμφαση στις λειτουργίες συλλογής, ψηφιοποίησης, οργάνωσης και διάθεσης
  • Συλλογή και απεικόνιση στοιχείων για την έρευνα και τεχνολογία στην Ελλάδα, καθώς και παροχή υπηρεσιών για την ενίσχυση της ελληνικής ερευνητικής δραστηριότητας.
  • Πηγή: Ε.Κ.Τ.

Σχολιάστε