Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Ο Μακρυγιάννης γράφει για τον Ιωάννη Καποδίστρια


Ο Μακρυγιάννης γράφει για τον Ιωάννη Καποδίστρια

Πήρε την επιρροή των ανθρώπων ο Κυβερνήτης. Ήταν μπεζερισμένοι όλοι από την ακαταστασίαν. Δυο χρόνια κοντά μας κυβέρνησε αγγελικά. Και μας γύμναζε και την οικονομίαν. Ότι κι᾿ ο Κυβερνήτης μας μίαν κόττα έτρωγε τέσσερες ημέρες. Μακρυγιάννης

Γράφει ο Ερανιστής

Αναφερθήκαμε ήδη (βλ. προηγούμενα σημειώματα) στις πολιτειακές αντιλήψεις του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και στην πολιτική που ακολούθησε από την άφιξη μέχρι τη δολοφονία του από τους Μαυρομιχαλαίους της Μάνης. Σήμερα θα δούμε τι γράφει ο στρατηγός Μακρυγιάνης στα απομνημονεύματα του για τον κόμη και την πολιτική που ακολούθησε.

Ο Γιάννης Μακρυγιάννης (1797 - 1864) ήταν πολεμιστής, έμπορος, στρατηγός και ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ο Γιάννης Μακρυγιάννης (1797 – 1864) ήταν πολεμιστής, έμπορος, στρατηγός και ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ας ξεκινήσουμε με ένα μύθο που έπλασε για να εξηγήσει στους λαϊκούς αναγνώστες του την πολιτική του μπάρμπα-Γιάννηόπως τον αποκαλούσε αρχικά ο λαός:

Ένας βασιλέας μια φορά είχε πεθάνη και δεν άφησε διάδοχον εις το βασίλειόν του και οι άνθρωποι γύρευαν άνθρωπον μ᾿ αρετή να τους κυβερνήση. Εκεί ήταν ένας δεσπότης πολλά ενάρετος. Είχε ένα δίχτυ κι᾿ όταν θα ᾿τρωγε ψωμί, το πάγαινε ο διάκος και το ᾿στρωνε κ᾿ έτρωγε απάνου-᾿σ το δίχτυ. Οι άνθρωποι οπού δεν είχαν βασιλέα είδαν αυτόν τον άγιον δεσπότη με τόση αρετή και τον θέλουν δια βασιλέα τους. Πήγε όλος ο κόσμος και τον πήραν και τον θρόνιασαν. Αφού τον κάμαν βασιλέα, τότε το βράδυ ο δυστυχής διάκος παίρνει το δίχτυ να το στρώση να φάγη ο βασιλέας. Τότε το᾿ ᾿χει μίαν κατακεφαλιά του διάκου και του λέγει «Βρε αχρείε, το ψάρι οπού γυρεύαμεν τόσα χρόνια, κι᾿ αφανιστήκαμεν τρώγοντας εις το δίχτυ, το πιάσαμεν και τώρα ᾿σ αυτό μου φέρνεις να φάγω; Φέρε τραπέζια και συγύρια λαμπρά κι᾿ ο Θεός να μη μας το χρωστάγη να ξαναϊδούμεν το δίχτυ»

Η συνέχεια εδώ: Ο Μακρυγιάννης γράφει για τον Ιωάννη Καποδίστρια

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: