Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

«Ποια κυβέρνησις, καπιτάν Νότη;


«Ποια κυβέρνησις, καπιτάν Νότη; 

Γράφει ο Ερανιστής

Οικουμενικές κυβερνήσεις, ας το πούμε έτσι,  μαγειρεύονταν από τα χρόνια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Οι αντιπαραθέσεις ήταν σφοδρές και συχνά αιματηρές, οι λεκτικοί διαξιφισμοί ήταν μάλλον η πιο ευγενική και ανώδυνη συμπεριφορά. Κλέφτες και αρματολοί τον καυγά τον είχαν στο γόνατο και το παιχνίδι της ισχύος ήταν κυριολεκτικά ανελέητο. Αυτό που η σχολική ιστοριογραφία ονομάζει κυβερνήσεις του Αγώνα ήταν απλώς ετερόκλητες συνάξεις ποικίλων ομάδων ισχύος με διαφορετικά συμφέροντα και αφετηρίες: ουδέποτε μια κεντρική κυβέρνηση αναγνωρίστηκε ως εθνική από όλους τους αντιμαχόμενους και πρακτικά η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε και μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια.   Για το πώς επιβίωσε ανάμεσα στους αδίστακτους αρματολούς και κλέφτες της Ρούμελης ένας τύπος σαν το Μαυροκορδάτο– δεν καταγράφεται όσο ξέρουμε καμμία σοβαρή απόπειρα εναντίον του-έχουμε γράψει εκτενώς αλλού.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραΐσκος ήταν Έλληνας επαναστάτης, αρχικά υπήρξε σπουδαίος αρματωλός και στη συνέχεια κατέστη στρατηγός της Επανάστασης του 1821.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραΐσκος ήταν Έλληνας επαναστάτης, αρχικά υπήρξε σπουδαίος αρματωλός και στη συνέχεια κατέστη στρατηγός της Επανάστασης του 1821.

Η συνέχεια εδώ: «Ποια κυβέρνησις, καπιτάν Νότη; 
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: