Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Γκυστάβ Λε Μπον: Πώς ψηφίζουν οι μάζες


Γκυστάβ Λε Μπον: Πώς  ψηφίζουν οι μάζες

«Στην εποχή της ισότητας, οι άνθρωποι δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο εξαιτίας της ομοιότητάς τους· όμως, η ίδια αυτή ομοιότητα, τους δίνει μια εμπιστοσύνη σχεδόν απε­ριόριστη στην κρίση του κοινού γιατί δεν τους φαίνεται πιθανό, μια που έχουν όλοι παρόμοια φώτα, η αλήθεια να μη βρίσκεται στην πλευρά της πλειοψηφίας».

Tocqueville

Γράφει ο Ερανιστής

Μερικές χιλιάδες αναγνώσεις των κειμένων για την ψυχολογία της μάζας είναι νομίζουμε σοβαρός λόγος ώστε να συνεχίσουμε και σήμερα. Ο Λε Μπον, στο τέταρτο κεφάλαιο του βιβλίου του Η ψυχολογία των μαζών, αφού χωρίζει τις μάζες σε διάφορες κατηγορίες, αναφέρεται χωριστά στις εκλογικές μάζες.

Diptych by Jan Van Eyck, 1420-1425

Diptych by Jan Van Eyck, 1420-1425

 Ο Γάλλος γράφει βεβαίως εκατόν τόσα χρόνια πριν, και ξέρουμε ότι αναφέρεται σε κατά βάση αναλφάβητους ανθρώπους. Το εκλογικό δικαίωμα εξάλλου ασκούσαν γενικά ενήλικοι άρρενες, οι γυναίκες ψήφιζουν μαζικά μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.  Διαβάζουμε σχετικά με την ψήφο των μαζών:

«Περιορισμένη ή γενική, είτε έχει ενσκήψει σε μια χώρα δημοκρατι­κή είτε σε μια χώρα μοναρχική, εφαρμοσμένη στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ελλάδα στην Πορτογαλία ή στην Ισπανία η ψήφος των μαζών εί­ναι παντού όμοια, και εκφράζει συχνά τις επιθυμίες και τις ασυνείδητες ανάγκες της φυλής. Ο μέσος όρος των εκλεγμένων αντιπροσωπεύει για κάθε έθνος τη μέση ψυχή της φυλής του. Από τη μια γενιά στην άλλη, την ξαναβρίσκουμε σχεδόν ταυτόσημη».

Η συνέχεια εδώ: Γκυστάβ Λε Μπον: Πώς  ψηφίζουν οι μάζες

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: