Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Η πολιορκία του Μεσολογγίου (ΙΙ)


Η πολιορκία του  Μεσολογγίου (ΙΙ)

Γράφει ο Ερανιστής

Την άνοιξη του 1825 ο Ρεσίτ-Πασάς, ο επονομαζόμενος και Κιουταχής, αφού νίκησε στη μάχη του Πέτα, προχώρησε προς το Μεσολόγγι και κατέλαβε εύκολα τη στρατηγική δίοδο στοΜακρυνόρος. Τις δυτικές αυτές Θερμοπύλες υπεράσπισαν μόλις  300  μαχητές,  με επικεφαλής τον παλαίμαχο Σουλιώτη Νότη Μπότσαρη.

Με βάση τις δυνάμεις των επαναστατημένων στην ευρύτερη περιοχή, ήταν απολύτως δυνατό ο Κιουταχής να δεχθεί ένα πρώτο σημαντικό πλήγμα κατά την προσπάθειά του να περάσει τα στενά και να στρατοπεδεύσει  μπροστά στο Μεσολόγγι.

Στο κέντρο: το ατμοκίνητο πλοίο Καρτερία ήταν ένα από τα λίγα που  διέθετε σύγχρονα πυροβόλα των 68 λιβρών, εκπαιδευμένους και πειθαρχημένους ναύτες και δυνατότητες επιχειρησιακές αντίστοιχες με σύγχρονα σκάφη της εποχής. Οι εισηγήσεις πολλών φιλελλήνων ναυτικών για εκσυγχρονισμό των πλοίων δεν εισακούστηκαν. Η φρεγάτα ήταν υπό τις διαταγές του πλοιάρχου Άστιγξ.
Στο κέντρο: το ατμοκίνητο πλοίο Καρτερία ήταν ένα από τα λίγα που διέθετε σύγχρονα πυροβόλα των 68 λιβρών, εκπαιδευμένους και πειθαρχημένους ναύτες και δυνατότητες επιχειρησιακές αντίστοιχες με σύγχρονα σκάφη της εποχής. Οι εισηγήσεις πολλών φιλελλήνων ναυτικών για εκσυγχρονισμό των πλοίων δεν εισακούστηκαν. Η φρεγάτα ήταν υπό τις διαταγές του πλοιάρχου Άστιγξ.

Ο εμπειροπόλεμος πασάς είχε στη διάθεσή του 6.000 άντρεςκαι τρία τηλεβόλα.Το Μεσολόγγι, μετά την πρώτη πολιορκία, είχε οχυρωθεί από τον μηχανικό Μιχαήλ Κοκκίνη και τον αρχιτέκτονα Σταύρο Κουτζούκη, οι οποίος είχε μάθει την τέχνη των οχυρώσεων κοντά σε Γάλλους μηχανικούς. Το τείχος, ο φράχτης,  όπως έλεγε περιφρονητικά  ο Ιμπραήμ,  ήταν σχετικά χαμηλό, περίπου 3,5 μέτρα, πιο φαρδύ στη βάση και με κλίση περίπου 30% για να εξοστρακίζονται ανωφελώς οι βολές του πυροβολικού.

Εργασίες είχαν γίνει και στην  δύσβατη τάφρο που κάλυπτε το πρόχωμα προς τη μεριά της κοιλάδας, ενώ υπήρχε σχετική επάρκεια σε πολεμοφόδια και τρόφιμα.H φρουρά του Μεσολογγίου  αποτελούνταν από 4.000 στρατιώτες και ένοπλους χωρικούς και χίλιους   πολίτες πορθμείς. Στην πόλη δεν υπήρχαν στρατώνες χωριστοί, οι μάχιμοι ζούσαν μαζί με 12.000 περίπου γυναικόπαιδακαι ηλικιωμένους.

Η συνέχεια εδώ: Η πολιορκία του  Μεσολογγίου (ΙΙ)
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: