Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Κρίστοφερ Μόνταγκιου Γουντχάουζ: Το μήλο της Έριδος


Κρίστοφερ Μόνταγκιου Γουντχάουζ: Το μήλο της Έριδος

Γράφει ο Ερανιστής

Γράφει ο Ερανιστής  Ο Κρίστοφερ Μόνταγκιου Γουντχάουζ (Kρις-Christopher Montague Woodhouse) ήταν Άγγλος πολι­τικός και στρατιωτικός παράγοντας (1917-2001). Έλαβε μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συμμετείχε σε σημαντικές πολιτικές και σε στρατιωτικές αποστολές.  Το 1942, και ενώ υπηρετούσε στις Βρεττανικές Δυνάμεις στη Μέση Ανατολή,  επελέγη να συμμετάσχει ως υπαρχηγός μιας ολιγομελούς αποστολής σαμποτέρ που επρόκειτο να σταλεί στην Ελλάδα με σκοπό να ανακόψει τον σιδηροδρομικό ανεφοδιασμό των γερμανικών δυνάμεων στην Αφρική.  Η  γέφυρα του Γοργοποτάμου επιλέχθηκε τελικά, αφού αποκλείστηκαν άλλα δυο γεφύρια, και καταστράφηκε τη νύχτα στις 25 προς 26 Νοεμβρίου του 1942. H επίθεση άρχισε στις 11.05 πριν από τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3·20 την ίδια νύχτα, χωρίς απώλειες για τις αντάρτικες δυνάμεις και με την ενεργή συμπαράσταση και του άμαχου πληθυσμού της περιοχής.  Στην παρτιζάνικη επιχείρηση ορίστηκε αρχηγός ο Ναπολέων Ζέρβας, αν και η μαχητικότητα των ενόπλων που συγκέντρωσε στη Γκιώνα ήταν, και κατά ομολογία του ίδιου, σαφώς κατώτερη από αυτήν των ανταρτών του ΕΛΑΣ. Ο Ζέρβας, ωστόσο, επαγγελματίας στρατιωτικός και “εθνικόφρων”, είναι βέβαιο ότι δε θα δεχόταν να είναι υπό τις διαταγές ενός καπετάνιου του ΕΑΜ, ούτε θα παραχωρούσε τη δόξα και το πολιτικό κύρος μιας επιτυχούς επιχείρησης στο ΕΑΜ. Ο Άρης, που δήλωνε, προπαγανδιστικά, ότι είναι ταγματάρχης Πυροβολικού δέχτηκε γα άλλους λόγους, και παρά τους αρχικούς δισταγμούς του ΚΚΕ που προσπαθούσε να μαζέψει τον ικανότατο ιθαγενή παρτιζάνο.

Ο Κρίστοφερ Μόνταγκιου Γουντχάουζ (Kρις-Christopher Montague Woodhouse) ήταν Άγγλος πολι­τικός και στρατιωτικός παράγοντας (1917-2001). Έλαβε μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συμμετείχε σε σημαντικές πολιτικές και σε στρατιωτικές αποστολές. Το 1942, και ενώ υπηρετούσε στις Βρεττανικές Δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, επελέγη να συμμετάσχει ως υπαρχηγός μιας ολιγομελούς αποστολής σαμποτέρ που επρόκειτο να σταλεί στην Ελλάδα με σκοπό να ανακόψει τον σιδηροδρομικό ανεφοδιασμό των γερμανικών δυνάμεων στην Αφρική. Η γέφυρα του Γοργοποτάμου επιλέχθηκε τελικά, αφού αποκλείστηκαν άλλα δυο γεφύρια, και καταστράφηκε τη νύχτα στις 25 προς 26 Νοεμβρίου του 1942. H επίθεση άρχισε στις 11.05 πριν από τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3·20 την ίδια νύχτα, χωρίς απώλειες για τις αντάρτικες δυνάμεις και με την ενεργή συμπαράσταση και του άμαχου πληθυσμού της περιοχής. Στην παρτιζάνικη επιχείρηση ορίστηκε αρχηγός ο Ναπολέων Ζέρβας, αν και η μαχητικότητα των ενόπλων που συγκέντρωσε στη Γκιώνα ήταν, και κατά ομολογία του ίδιου, σαφώς κατώτερη από αυτήν των ανταρτών του ΕΛΑΣ. Ο Ζέρβας, ωστόσο, επαγγελματίας στρατιωτικός και “εθνικόφρων”, είναι βέβαιο ότι δε θα δεχόταν να είναι υπό τις διαταγές ενός καπετάνιου του ΕΑΜ, ούτε θα παραχωρούσε τη δόξα και το πολιτικό κύρος μιας επιτυχούς επιχείρησης στο ΕΑΜ. Ο Άρης, που δήλωνε, προπαγανδιστικά, ότι είναι ταγματάρχης Πυροβολικού δέχτηκε γα άλλους λόγους, και παρά τους αρχικούς δισταγμούς του ΚΚΕ που προσπαθούσε να μαζέψει τον ικανότατο ιθαγενή παρτιζάνο.

Ο Κρίστοφερ Μόνταγκιου Γουντχάουζ (Kρις-Christopher Montague Woodhouse) ήταν Άγγλος πολι­τικός και στρατιωτικός παράγοντας (1917-2001). Έλαβε μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συμμετείχε σε σημαντικές πολιτικές και σε στρατιωτικές αποστολές.  Το 1942, και ενώ υπηρετούσε στις Βρεττανικές Δυνάμεις στη Μέση Ανατολή,  επελέγη να συμμετάσχει ως υπαρχηγός μιας ολιγομελούς αποστολής σαμποτέρ που επρόκειτο να σταλεί στην Ελλάδα με σκοπό να ανακόψει τον σιδηροδρομικό ανεφοδιασμό των γερμανικών δυνάμεων στην Αφρική.

Η  γέφυρα του Γοργοποτάμου επιλέχθηκε τελικά, αφού αποκλείστηκαν άλλα δυο γεφύρια, και καταστράφηκε τη νύχτα στις 25 προς 26 Νοεμβρίου του 1942. H επίθεση άρχισε στις 11.05 πριν από τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3·20 την ίδια νύχτα, χωρίς απώλειες για τις αντάρτικες δυνάμεις και με την ενεργή συμπαράσταση και του άμαχου πληθυσμού της περιοχής.  Στην παρτιζάνικη επιχείρηση ορίστηκε αρχηγός ο Ναπολέων Ζέρβας, αν και η μαχητικότητα των ενόπλων που συγκέντρωσε στη Γκιώνα ήταν, και κατά ομολογία του ίδιου, σαφώς κατώτερη από αυτήν των ανταρτών του ΕΛΑΣ. Ο Ζέρβας, ωστόσο, επαγγελματίας στρατιωτικός και “εθνικόφρων”, είναι βέβαιο ότι δε θα δεχόταν να είναι υπό τις διαταγές ενός καπετάνιου του ΕΑΜ, ούτε θα παραχωρούσε τη δόξα και το πολιτικό κύρος μιας επιτυχούς επιχείρησης στο ΕΑΜ. Ο Άρης, που δήλωνε, προπαγανδιστικά, ότι είναι ταγματάρχης Πυροβολικού δέχτηκε γα άλλους λόγους, και παρά τους αρχικούς δισταγμούς του ΚΚΕ που προσπαθούσε να μαζέψει τον ικανότατο ιθαγενή παρτιζάνο.

Η συνέχεια ΕΔΩ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: