Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Οι ιππείς της Πύλου και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης


Οι ιππείς της Πύλου και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης

Γράφει ο Χατζηπετρής

ξίζει να σημειώσουμε τις εξαιρετικές ερμηνείες του Βασίλη Παπακωσταντίνου και τη μουσική που έγραψε ο Νίκος Καλογερόπουλος.  Στο επόμενο τραγούδι ο χαλκέντερος Βασίλης τραγουδάει και αναφέρεται στην ιστορία του Καραισκάκη και στα περίφημα “καπάκια” του με τους Οθωμανούς. “Καπάκια” λέγονταν οι προσωρινές συμφωνίες ανακωχής μεταξύ εμπόλεμων. Τα “καπάκια” του Καραΐσκάκη έγιναν αφορμή να κατηγορηθεί ο Καραισκάκης για συνεργασία με τους Τούρκους. Είναι αλήθεια ότι ο γιος της καλογριάς, στην πρώτη φάση τουλάχιστον της Επανάστασης,  είχε στο νου του περισσότερο το αρματολίκι στα Άγραφα, παρά την έκβαση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Το παράδοξο είναι ότι ο Καραισκάκης έσωσε την παρτίδα μετά τη συμφωνία με τους Τούρκους για να λύσουν την πολιορκία της Ακρόπολης, πράγμα που έγινε με πρωτοβουλία του.

Αφίσα από την ταινία του Νίκου Καλογερόπουλου "Οι ιππείς της Πύλου" “Καπάκια” λέγονταν οι προσωρινές συμφωνίες ανακωχής μεταξύ εμπόλεμων. Τα “καπάκια” του Καραΐσκάκη έγιναν αφορμή να κατηγορηθεί ο Καραισκάκης για συνεργασία με τους Τούρκους. Είναι αλήθεια ότι ο γιος της καλογριάς, στην πρώτη φάση τουλάχιστον της Επανάστασης, είχε στο νου του περισσότερο το αρματολίκι στα Άγραφα, παρά την έκβαση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Το παράδοξο είναι ότι ο Καραισκάκης έσωσε την παρτίδα μετά τη συμφωνία με τους Τούρκους για να λύσουν την πολιορκία της Ακρόπολης, πράγμα που έγινε με πρωτοβουλία του.

Οι ιππείς της Πύλου είναι ο τίτλος της ταινίας του Νίκου Καλογερόπουλου. Παίζει ο ίδιος, ο Ηλίας Λογοθέτη, ο Τάκης Σπυριδάκης, η Βάνα Μπάρμπα, η Ιουλία Καλογρίδη, ο Δημήτρης Καμπερίδης, ο Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, ο Αθανάσιος Σακελλαρίου και ο  Βασίλης Τσιπίδης.

Δυό λόγια για την υπόθεση του έργου, πριν προχωρήσουμε στο Γεώργιο Καραϊσκάκη
Ο Τηλέμαχος, ένας ηθοποιός με ένδοξο παρελθόν και αβέβαιο μέλλον, εγκαταλείπει στα πενήντα του την Αθήνα για να γλυτώσει από τα δάνεια και τις τράπεζες. Με την βοήθεια του Μπάμπη του «Φου», βρίσκει καταφύγιο σ’ ένα ερημωμένο κάστρο στην καρδιά της Μεσσηνίας. Μοναδικοί κάτοικοι δύο αδέρφια που δε μιλιούνται και μια ανηψιά που τους βαρέθηκε κι έφυγε, η Δημοκρατία. Ο Τηλέμαχος την συναντάει τυχαία και μαγεύεται.

Το τρέιλερ της ταινίας μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Αξίζει να σημειώσουμε τις εξαιρετικές ερμηνείες του Βασίλη Παπακωσταντίνου και τη μουσική που έγραψε ο Νίκος Καλογερόπουλος.  Στο επόμενο τραγούδι ο χαλκέντερος Βασίλης τραγουδάει και αναφέρεται στην ιστορία του Καραισκάκη και στα περίφημα “καπάκια” του με τους Οθωμανούς. “Καπάκια” λέγονταν οι προσωρινές συμφωνίες ανακωχής μεταξύ εμπόλεμων. Τα “καπάκια” του Καραΐσκάκη έγιναν αφορμή να κατηγορηθεί ο Καραισκάκης για συνεργασία με τους Τούρκους. Είναι αλήθεια ότι ο γιος της καλογριάς, στην πρώτη φάση τουλάχιστον της Επανάστασης,  είχε στο νου του περισσότερο το αρματολίκι στα Άγραφα, παρά την έκβαση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Το παράδοξο είναι ότι ο Καραισκάκης έσωσε την παρτίδα μετά τη συμφωνία με τους Τούρκους για να λύσουν την πολιορκία της Ακρόπολης, πράγμα που έγινε με πρωτοβουλία του. Ο θάνατος του Καραΐσκάκη και η δράση του εναντίον πλέον των Τουρκων, λίγο αργότερα, έσωσε την τιμή και τη μνήμη του, κατα “παράδοξο” τρόπο, όπως λέει ο Φίνλευ στο εξαιρετικό πεντάτομο έργο του που έμεινε αμετάφραστο για έναν αιώνα, και όταν μεταφράστηκε, μόλις το 1972 και τελευταία το 1998, διαβάστηκε ελάχιστα, για να μην πούμε ότι θάφτηκε συστηματικά.

Τη συνέχεια του σημειώματος, μαζί με το τραγούδι του Βασίλη Παπακωσταντίνου,  μπορείτε να τα βρείτε στη νέα μας διεύθυνση ΕΔΩ


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: