Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Το απόρρητο «σχέδιο Περικλής» (Αποσπάσματα από την έκθε­ση Λουκάκη της 20.2.1965)


Το «σχέδιο Περικλής» (Αποσπάσματα από την έκθε­ση Λουκάκη της 20.2.1965. Το σχέδιο αφορούσε τις ε­κλογές του 1961)*

Γράφει ο Ερανιστής

Το σχέδιο ή ή “άσκηση” κατ’ άλλους, καταγγέλθηκε δημοσίως στη Βουλή από την ΕΔΑ και τον Γεώργιο Παπανδρέου ως πρωθυπουργό αργότερα. Στις 23 Φεβρουαρίου 1965  μέρος από τα πρακτικά της συνεδρίασης της «Συντονιστικής Επιτροπής» στις 11 και 12 Αυγούστου 1961 δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες της εποχής. Ο πρωθυπουργός της επίμαχης περιόδου Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής παραδέχθηκε την ύπαρξη του σχεδίου, αρνήθηκε όμως ότι προοριζόταν να εφαρμοστεί σε εκλογές, παρά μόνο σε περίπτωση εξωτερικού ή εσωτερικού κινδύνου.** Να σημειώσουμε ακόμη ότι ως ως “κίτρινοι” θεωρούνται συλλήβδην οι μή “εθνικόφρονες” πολίτες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι οπαδοί της Ένωσης Κέντρου και άλλων μικρότερων κομμάτων. Ειδικότερα, σχετικά με τη συνεργασία των “μη εθνικών δυνάμεων”,  ο συντάκτης του εγγράφου στρατηγός Λουκάκης γράφει αποκαλυπτικότατα : Η συνεργασία μετά των Εθνικών Πολιτικών Δυνάμεων της Αντιπολιτεύ­σεως εκτός του ότι εξυπηρετεί τους ΚΙΤΡΙΝΟΥΣ εις την αντιμετώπισιν της φοβίας των οπαδών των, παρέχει και την ευχέρειαν να καλύψουν και την πραγματική ν των δύναμιν, και την έλλειψιν θέσεων επί των βασικών προβλημάτων, αλλά και τας επιδιώξεις των (σελίς 2).

Το σχέδιο ή ή “άσκηση” κατ’ άλλους, καταγγέλθηκε δημοσίως στη Βουλή από την ΕΔΑ και τον Γεώργιο Παπανδρέου ως πρωθυπουργό αργότερα. Στις 23 Φεβρουαρίου 1965 μέρος από τα πρακτικά της συνεδρίασης της «Συντονιστικής Επιτροπής» στις 11 και 12 Αυγούστου 1961 δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες της εποχής. Ο πρωθυπουργός της επίμαχης περιόδου Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής παραδέχθηκε την ύπαρξη του σχεδίου, αρνήθηκε όμως ότι προοριζόταν να εφαρμοστεί σε εκλογές, παρά μόνο σε περίπτωση εξωτερικού ή εσωτερικού κινδύνου.** Να σημειώσουμε ακόμη ότι ως ως “κίτρινοι” θεωρούνται συλλήβδην οι μή “εθνικόφρονες” πολίτες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι οπαδοί της Ένωσης Κέντρου και άλλων μικρότερων κομμάτων. Ειδικότερα, σχετικά με τη συνεργασία των “μη εθνικών δυνάμεων”, ο συντάκτης του εγγράφου στρατηγός Λουκάκης γράφει αποκαλυπτικότατα : Η συνεργασία μετά των Εθνικών Πολιτικών Δυνάμεων της Αντιπολιτεύ­σεως εκτός του ότι εξυπηρετεί τους ΚΙΤΡΙΝΟΥΣ εις την αντιμετώπισιν της φοβίας των οπαδών των, παρέχει και την ευχέρειαν να καλύψουν και την πραγματική ν των δύναμιν, και την έλλειψιν θέσεων επί των βασικών προβλημάτων, αλλά και τας επιδιώξεις των (σελίς 2).

Το Σχέδιο με τον τίτλο «Άσκησις Περικλής» εφαρμόστηκε εκτεταμένα από το Στρατό και σημαντικό μέρος του παρα-κρατικού μηχανισμού της εποχής στις εκλογές του 1961. Το σχέδιο, αρχικά, είχε καταρτισθεί από την Κ.Υ.Π. το 1955 για να αναθεωρηθεί το 1959 από τον αρχηγό της στρατηγό Νάτσινα. Το σχέδιο «Περικλής» ήταν ενέργεια στο πλαίσιο εκστρατείας που είχαν αρχίσει οι Ελληνικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες η οποία περιελάμβανε άμεση παρέμβαση του στρατού και της αστυνομίας στα τότε πολιτικά πράγματα της χώρας με την χρήση «διαφωτιστικού υλικού» και την ίδρυση οργανώσεων από «εθνικόφρονες πολίτες» με σκοπό, μεταξύ άλλων, και τον περιορισμό του ποσοστού της Ε.Δ.Α. η οποία είχε καταφέρει να αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση στις εκλογές του 1958. όπως ρητά αναφέρεται στο σχέδιο: «Από της κηρύξεως των επιχειρήσεων αι Ένοπλοι Δυνάμεις και Μονάδες Στρατού και τα TEA), θα διοργανώσουν την διανομήν και διοχέτευσιν, υπό μορφήν ΦΑΙΑΣ προπαγάνδας, προκηρύξεων, αφισσσών, και φυλλαδίων και θα συλλέγουν και διαβιβάζουσιν προς τον ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΝ πληροφορίας απ* ευθείας, γ) Η διανομή και μεταφορά του υλικού της ΦΑΙΑΣ προπαγάνδας θα γίνεται υπό το προπαρασκευασθησόμενον κάλυμμα της συνεργασίας ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ και Ενόπλων Δυνάμεων”.

Ανάλογο σχέδιο είχε καταρτίσει και ο διευθυντής της υπηρεσίας Πληροφοριών, στρατηγός Ν. Γωγούσης. Σε μια σύσκεψη, στην οποία μετείχαν οι στρατηγοί Α. Νάτσινας, Β. Καρδαμάκης, Ν. Γωγούσης, Αθ. Φροντιστής και ο αρχηγός της αστυνομίας Θ. Ρακιντζής, αποφασίστηκαν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του σχεδίου. Πίσω απ’ αυτούς βρίσκονταν κι άλλοι αξιωματικοί που είχαν ενημερωθεί σχετικά. Ανάμεσά τους και ο αργότερα δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος. Ο ρόλος του Στρατού, ο οποίος ελέγχεται σχεδόν απροκάλυπτα από το παλάτι και τον αμερικάνικο παράγοντα ορίζεται ως καθοριστικός: «Αι Ένοπλοι Δυνάμεις και δύνανται και πρέπει να ριφθούν εις τον αγώνα κατά των ΚΙΤΡΙΝΩΝ δι’ όλων των μέσων των» (σελίς 4η). «θα παρασχεθή η απαιτουμένη υποστήριξις υπό των κατά τόπους Στρατιω­τικών και ενδεχομένων Πολιτικών Αρχών δια την διανομή και διοχέ- τευσιν του υλικού διαφωτίσεως, δια δε την ΦΑΙ ΑΝ προπαγάνδαν, θα υπάρξη απαιτουμένη κάλυψις υπό των Αστυνομικών Αρχών δια την διανομήν ταύτης» (σελίς 6η).

Ολόκληρο το σημείωμα εδώ.

http://eranistis.net/wordpress/?p=14533

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: