Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα σε εργαζόμενους της ALPHA BANK


Ομιλία της Αλέκας  Παπαρήγα σε εργαζόμενους της ALPHA BANK
Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα σε εργαζόμενους της ALPHA BANK 22/2/2011
PDF
22/02/11*
Για την πρόταση συγχώνευσης της ΕΤΕ με την Alpha Bank

.

«Εμείς δε νιώσαμε καμία έκπληξη από το γεγονός ότι μπήκε στο τραπέζι το θέμα της πρότασης της συνένωσης των δυο τραπεζών, της Εθνικής και της «Alpha Bank», είτε εμφανιστεί με μια άλλη παραλλαγή. Είναι νόμος του καπιταλιστικού συστήματος, όχι μόνο την περίοδο κρίσης, αλλά και χωρίς να υπάρχει κρίση, σημειώνεται η συγκέντρωση των δυνάμεων του κεφαλαίου. Η συνένωση, η συγχώνευση και η συγκέντρωση της πίτας του πλούτου σε όσο γίνεται λιγότερα χέρια. Αυτή η εξέλιξη – δεν ξέρουμε αν θα προχωρήσει έτσι, πάντως η συνένωση θα γίνει στον χώρο των τραπεζών. Κάποιος διοικητής τράπεζας είπε ότι χρειαζόμαστε στην Ελλάδα δυόμιση τράπεζες. Μπορεί να γίνουν τρεις, μπορεί να γίνουν και δυο. Πάντως αυτή η τάση υπάρχει, όπως υπάρχει και σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Η συνένωση, είναι νόμος του καπιταλιστικού συστήματος, έχει μέσα της και το στοιχείο της καταστροφής, την επιδείνωση και την χειροτέρευση της θέσης ενός πολύ μεγάλου μέρους των εργατοϋπαλλήλων και ενός σημαντικού μέρους, μεγάλου μέρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και τα δυο πάνε μαζί. Όσο ο πλούτος συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια, τα προβλήματα θα οξύνονται.
Το λέω γιατί ακούμε αυτές τις μέρες, ότι αν συνενωθεί η Εθνική με την «Alpha Bank» αυτό είναι πάρα πολύ καλό για την εθνική οικονομία. Είναι καλό για την εθνική οικονομία των καπιταλιστών. Για τους εργαζόμενους δεν πρόκειται να σημάνει κάτι θετικό και καλό.
Η εποχή εκείνη που γίνονταν αγώνες κατά κλάδο, ή απέναντι στον συγκεκριμένο εργοδότη του κλάδου ή κατά χώρο, αυτοί οι αγώνες σήμερα – χωρίς να σημαίνει ότι είναι αρνητικοί ή ότι είναι λάθος – είναι ξεπερασμένοι με την έννοια ότι όταν έχεις να κάνεις με μια ενιαία επίθεση μετωπική πρέπει να αντιταχθούν ενιαία και μετωπικά όλες οι δυνάμεις. Τί να πεις; Να μη γίνει η συγχώνευση; Η συγχώνευση θα γίνει ανεξάρτητα από τους αγώνες των εργαζομένων. Για να αλλάξεις τους νόμους του καπιταλισμού πρέπει να ανατρέψεις το ίδιο το σύστημα.
Τί κάνουμε εμείς σε αυτήν την περίπτωση; Το πρώτο πράγμα που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια και θέλουμε να το κάνουμε ακόμα πιο μαχητικά είναι: Όταν γίνονται τέτοιες εξαγορές και συγχωνεύσεις, οι οποίες σας λέω και πάλι υπηρετούν νόμους του καπιταλισμού που δεν αλλάζουν, και όταν μάλιστα η πλειοψηφία του λαού δεν έχει αποφασίσει να παλέψει εναντίον του καπιταλιστικού συστήματος και να το ανατρέψει, στην προκειμένη περίπτωση επιμένουμε να μην πληρώσει ούτε ένας εργαζόμενος το μάρμαρο. Αντιτασσόμαστε στις απολύσεις, μαζί βεβαίως, αντιτασσόμαστε και σε όλα τα μέτρα τα αντιλαϊκά που έχουν παρθεί. Αυτός ο αγώνας έχει δυσκολίες σήμερα για άμεσο αποτέλεσμα, αλλά είναι μια σοβαρή επένδυση. Η συγχώνευση θα γίνει ή το κλείσιμο μιας τράπεζας, και αυτό μπορεί να γίνει, αυτό δεν μπορείς να το ανατρέψεις, να το πούμε καθαρά, δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βγει κερδισμένο το κίνημα, η συνείδηση του κόσμου, η οργάνωση και να περιορίσουμε όσο γίνεται τις μεγαλύτερες απώλειες. Και αυτό θέλουμε να το κάνουμε μαζί με τους εργαζόμενους και όχι αυτοτελώς μόνο σαν Κόμμα. Αλλά, αντικειμενικά τώρα, εμείς θεωρούμε – αυτό που θα το έχετε ακούσει πολλές φορές και δεν ξέρω αν συμφωνείτε ή πως το βλέπετε – εμείς λέμε ότι αυτή τη στιγμή συγκρούονται κυριολεκτικά οι δυο δρόμοι ανάπτυξης».
Πηγή: Κ.Κ.Ε.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: