Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Επιστολή της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Επιστολή της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Οι χιλιάδες υπογραφές που συγκεντρώνει η Greenpeace στο πλαίσιο των δράσεών της, δηλώνουν έμπρακτα την κοινή απαίτηση των πολιτών της χώρας, για σήμανση στη συσκευασία των ζωικών προϊόντων.

Οι χιλιάδες υπογραφές που συγκεντρώνει η Greenpeace στο πλαίσιο των δράσεών της, δηλώνουν έμπρακτα την κοινή απαίτηση των πολιτών της χώρας, για σήμανση στη συσκευασία των ζωικών προϊόντων.

Τη στιγμή που όλο και περισσότερες εταιρίες στρέφονται στην παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων απαλλαγμένων από μεταλλαγμένα με στόχο να ικανοποιήσουν το αίτημα των καταναλωτών, είναι τουλάχιστον παράλογο το υπουργείο ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη για καθιέρωση κρατικού σήματος, να καθυστερεί αδικαιολόγητα την υλοποίησή του.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, σας καλούμε να προχωρήσετε εντός εξαμήνου στη δημιουργία του απαραίτητου προτύπου, προκειμένου να διασφαλίσετε το δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, ελεύθερα οπό μεταλλαγμένα και με κρατική σήμανση, ενισχύοντας το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, τονίζει σε επιστολή που απευθύνει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η η Greenpeace. Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

Ανοιχτή επιστολή της Greenpeace στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Προς

τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη

Κοινοποίηση προς την

Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Μιλένα Αποστολάκη

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2011

ΘΕΜΑ: Η σήμανση στη συσκευασία είναι απόδειξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως ήδη γνωρίζετε τα μεταλλαγμένα είναι τεχνητοί ζωντανοί οργανισμοί, που δημιουργούνται στα εργαστήρια και η απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον αποτελεί απειλή για τη βιοποικιλότητα, την οικολογική ισορροπία και τη διατροφική ασφάλεια των πολιτών.

Στη χώρα μας, τα μεταλλαγμένα βρίσκονται κυρίως στις ζωοτροφές. Ωστόσο, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος με τις περισσότερες εταιρίες παραγωγής γάλακτος να έχουν αφ’ ενός πιστοποιηθεί από ανεξάρτητους φορείς για τη μη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, αφ’ ετέρου να πραγματοποιούν ανάλογους, τακτικούς, δειγματοληπτικούς ελέγχους. Οι εταιρείες αυτές διεκδικούν και τη σχετική κρατική σήμανση στη συσκευασία του τελικού προϊόντος τους.

Αντιλαμβάνεστε ότι η σήμανση στη συσκευασία αποδεικνύει την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, καθώς είναι ο μόνος τρόπος αποτύπωσης της αλήθειας που δικαιούται να γνωρίζει ο Έλληνας καταναλωτής! Ενώ λοιπόν για τα συσκευασμένα προϊόντα υπάρχει Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία προβλέπει τη σήμανσή τους, για τα ζωικά προϊόντα η δημιουργία εθνικού θεσμικού πλαισίου επαφίεται στα κράτη μέλη. Η σήμανση στη συσκευασία είναι ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέναντι στην κοινωνία. Επομένως, οφείλετε να αναγνωρίσετε το αυτονόητο και να δημιουργήσετε ένα πλήρες πρότυπο ελέγχου περί μη χρήσης μεταλλαγμένων ζωοτροφών, όπως δημόσια ανακοινώθηκε από την υφυπουργό κα Μιλένα Αποστολάκη, που ασφαλώς θα συμπεριλαμβάνει τη θετική σήμανση στη συσκευασία του τελικού προϊόντος. Ανάλογο πρότυπο που παρέχει το αντίστοιχο κρατικό σήμα έχει ήδη αναπτυχθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου κυκλοφορούν ζωικά προϊόντα με σήμανση και αναγράφεται στη συσκευασία τους ότι το προϊόν έχει προέλθει από ζώα που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα.

Ο καθορισμός του προτύπου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εμπίπτει πλήρως στο ρόλο της πολιτείας στα θέματα προστασίας των πολιτών και μπορεί να αποφέρει διπλά οφέλη στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, το κράτος θα μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο μιας παραγωγής ελεύθερης από μεταλλαγμένα και επιπλέον τα ελληνικά προϊόντα με σήμανση θα αποκτήσουν το απαραίτητο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων που σύντομα θα εισαχθούν και στη χώρα μας.

Οι χιλιάδες υπογραφές που συγκεντρώνει η Greenpeace στο πλαίσιο των δράσεών της, δηλώνουν έμπρακτα την κοινή απαίτηση των πολιτών της χώρας, για σήμανση στη συσκευασία των ζωικών προϊόντων. Τη στιγμή που όλο και περισσότερες εταιρίες στρέφονται στην παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων απαλλαγμένων από μεταλλαγμένα με στόχο να ικανοποιήσουν το αίτημα των καταναλωτών, είναι τουλάχιστον παράλογο το υπουργείο ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη για καθιέρωση κρατικού σήματος, να καθυστερεί αδικαιολόγητα την υλοποίησή του.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, σας καλούμε να προχωρήσετε εντός εξαμήνου στη δημιουργία του απαραίτητου προτύπου, προκειμένου να διασφαλίσετε το δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, ελεύθερα οπό μεταλλαγμένα και με κρατική σήμανση, ενισχύοντας το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

Με εκτίμηση,

Αλεξία Βουρεξάκη

Υπεύθυνη εκστρατείας ενάντια στα Μεταλλαγμένα Ελληνικό γραφείο της Greenpeace

Διαβάστε ακόμη:  Οδηγός καταναλωτών για τα Μεταλλαγμένα τρόφιμα

 

Πηγή: Greenpeace

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: