Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Οι μεγάλοι ποτέ δεν καταλαβαίνουν τίποτα μόνοι τους


Οι μεγάλοι ποτέ δεν καταλαβαίνουν τίποτα μόνοι τους

Μικρό σχόλιο για τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Γράφει ο Χατζηπετρής

Σκίτσο του πιλότου και συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ (29 Ιουλίου 1900 - 31 Ιουλίου 1944) (Πλήρες όνομα Αντουάν-Ζαν-Μπαπτίστ-Μαρί-Ροζέρ ντε Σαιντ Εξυπερύ - Antoine-Jean-Baptiste-Marie-Roger de Saint-Exupery).

Όλοι σχεδόν οι μεγάλοι που δε διάβασαν το βιβλίο είναι αλαζονικά βέβαιοι  ότι το σκίστο αριστερά δείχνει ένα καφέ καπέλο. Όλοι οι μεγάλοι συμβουλεύουν τα παιδιά  ν’ αφήσουν κατά μέρος τα σχέδια με τα μέσα και τα έξω και να ασχοληθούν καλύτερα με τη γεωγραφία, την ιστορία, την αριθμητική και τη γραμματική.

Οι μεγάλοι ποτέ δεν καταλαβαίνουν τίποτα μόνοι τους και είναι πολύ κουραστικό για τα παιδιά να τους δίνουν ξανά και ξανά εξηγήσεις, αυτό οι μεγάλοι δεν το έχουν σκεφτεί  σχεδόν ποτέ.

Σκίτσο του Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ.

Όσο έξυπνοι κι αν φαίνονταν οι μεγάλοι, κανείς δεν καταλάβαινε πραγματικά. Πάντοτε όμως η απάντηση ήταν: «Είναι ένα κα­πέλο».

Όλοι οι μεγάλοι  ήταν ευχαριστημένοι όταν γνώριζαν λογικούς ανθρώπους που μιλούσαν για μπριτζ, για γκολφ, για πολιτική και για γραβάτες.

«Η Γη δεν είναι ένας τυχαίος πλανήτης! Υπολογίζεται ότι έχει εκατόν έντεκα βασιλιάδες (χωρίς να ξεχνάμε βέβαια και τους βασιλιάδες των μαύρων), εφτά χιλιά­δες γεωγράφους, εννιακόσιες χιλιάδες επιχειρηματίες, εφτάμισι εκατομμύρια μπεκρήδες. τριακόσια έντεκα εκατομμύρια ματαιόδοξους, μ» άλλα λόγια δηλαδή γύ­ρω στα δύο δισεκατομμύρια μεγάλους.

Για να πάρετε μια ιδέα του πόσο τεράστια είναι η Γη θα πω ότι, πριν ανακαλυφθεί ο ηλεκτρισμός, έπρεπε να συντηρούν, και στις έξι ηπείρους μαζί, μια ολόκληρη στρατιά από τετρακόσιες εξήντα δύο χιλιάδες πεντακό­σιους έντεκα ανθρώπους για ν» ανάβουν τα φανάρια.»

Ο Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ γεννήθηκε στη Γαλλία το 1900 από αριστοκρατική οικογένεια. Στα είκοσι έξι του γίνεται πιλότος και μάλιστα από τους πρωποπόρους των υπερατλαντικών πτήσεων. Το 1936 παίρνει μέρος στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και αργότερα κατατάσσεται στην αμερικάνικη αεροπορία σαν πιλότος καταδιωκτικού. Από τη γεμάτη περιπέτειες και ένταση ζωή του γεννήθηκαν τα κλασικά πια βιβλία του: Γη των ανθρώπων, Πιλότος πολέμου, Νυχτερινή πτήση και βέβαια, Ο Μικρός Πρίγκιπας που πρωτοεκδόθηκε στην Αμερική το 1940 όπου είχε καταφύγει όταν κατέρρευσε το γαλλικό μέτωπο. Ο Σαιντ Εξυπερύ εξαφανίστηκε με το αεροπλάνο του το 1944, ανοιχτά της Κορσικής, ενώ εκτελούσε την ένατη πολεμική του αποστολή κυνηγώντας γερμανικά καταδιωκτικά.(1)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: