Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Τα σχολικά βιβλία του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου [σε μορφή PDF]


Τα σχολικά βιβλία του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου [σε μορφή PDF]

.

Από διδασκαλική περιέργεια επισκέφτηκα την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, κυρίως για να αναζητήσω βιβλία Ιστορίας, του Λυκείου ειδικά,  και να δω τα βιβλία της γλώσσας και των μαθηματικών. Στάθηκα τυχερός μόνο στο τελευταίο, και μόνο για το Δημοτικό σχολείο, καθώς τα υπόλοιπα δεν τα βρήκα σε μορφή PDF ή δεν τα έψαξα καλά. Στο εν Ελλάδι υπουργείο της Παιδείας πάντως, που ντρέπεται κι αυτό να είναι εθνικό, λες και υπάρχουν α-εθνικά υπουργεία,  έχουν προχωρήσει αρκετά στο θέμα της ψηφιοποίησης και διατίθενται πλέον όλα τα βιβλία σε pdf, ακόμα και η νέα Γραμματική που δεν τυπώθηκε καθόλου και δεν πήγε στα σχολεία.

Από εποπτικό και λογισμικό υλικό με μια γρήγορη ματιά δεν βρήκα πολύ αξιόλογα πράγματα, ούτε τεχνικά ούτε διδακτικά, στα βιβλία μαθηματικών έχει γίνει πολύ καλύτερη δουλειά. Τα βιβλία κατεβαίνουν βεβαίως ελεύθερα και γενικά οι ασκήσεις, για να γίνω πιο πρακτικός για τους ρέκτες συναδέλφους,  είναι περίπου στην ίδια λογική με αυτές των βιβλίων στα σχολεία της Ελλάδας. Να σημειώσω ότι η εικονογράφηση των βιβλίων είναι εξαιρετικά προσεγμένη.

 

Βρήκα επίσης ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στην Αρχαία Κυπριακή Πεζογραφία.

Όπως και να ‘χει, επιφυλάσσομαι για μια πιο εκτενή παρουσίαση, και παραθέτω στη συνέχεια  ένα σχεδόν τυχαίο δείγμα του υλικού. Έχει και μαθηματικολογικές ασκησούλες συμπαθητικές, όσο να πεις  υπουργείο αδελφής χώρας είναι, μπορεί να αξιοποιηθεί το υλικό άνετα και με πολλούς τρόπους. Θα αναμένουμε και τα υπόλοιπα βιβλία, αφού όπως λένε οι υπεύθυνοι του κυπριακού Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στην αποστολή τους συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

 • Οι διαδικασίες συγγραφής, έκδοσης και εκσυγχρονισμού των διδακτικών βιβλίων, καθώς και η παραγωγή βοηθητικού υλικού για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, Προδημοτική, Δημοτική, Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.
 • Ο συντονισμός συνεχούς ανατροφοδότησης του παραγόμενου υλικού.
 • Η στήριξη/επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του διδακτικού υλικού.
 • Η ευθύνη για την παραγγελία και μεταφορά των διδακτικών βιβλίων που εκδίδει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.
 • Η έκδοση υλικού για τις ανάγκες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Όσα  βιβλία του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου ανέβηκαν υπάρχουν ΕΔΩ.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

Όπως βλέπετε και στην εικόνα ο Έλληνας είναι ντυμένος με τη βαλκανική φουστανέλα, ο Ρωμαίος με αρχαία περιβολή και ο Ισπανός παρουσιάζεται ως ταυρομάχος και ο Γάλλος δεν μάλλον έχει κάτι ιδιαίτερο. Δεν ξέρω αν σε άλλα σημεία η εικόνα αλλάζει, είναι γεγονός πάντως ότι το συγκεκριμένο ένδυμα αντιπροσωπεύει, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, συγκεκριμένους πληθυσμούς που το φορούσαν. Θα μπορούσε, ας πούμε να φοράει κρητική ή νησιώτικη βράκα. Πιθανόν πρότυπο να υπήρξε ο τσολιάς του 1821. του 1940 ή κάτι τέτοιο. Τώρα πως κόλλησε ο ρωμαϊκός μανδύας στους Ιταλούς δεν ξέρω ακριβώς, οι ταυρομαχίες πάντως βάλλονται ως βάρβαρο σπόρ....

Advertisements

11 responses to “Τα σχολικά βιβλία του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου [σε μορφή PDF]

 1. Pingback: Tweets that mention Τα σχολικά βιβλία του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου [σε μορφή PDF] « Ερανιστής -- Topsy.com

 2. δμ3κ Φεβρουαρίου 8, 2011 στο 20:38

  Ενδιαφέρον ποστ. Προσωπικά θα κατεβάσω το περί αρχαίας Κυπριακής πεζογραφία. Φαίνεται να εμπίπτει στα ενδιαφέροντα μου.

  Το κυπριακό υπουργείο παιδείας είναι πολύ πίσω στα της νέας τεχνολογίας γενικά. Εμένα με εκνευρίζει που επιχορήγησαν τόσα λάπτοπ χωρίς να υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης τους (ούτε ηλεκτρονικά βιβλία όπως έκαναν στην Ελλάδα).

  • Δημήτρης Φεβρουαρίου 8, 2011 στο 20:45

   δμ3κ
   Καλώς ήλθες στο ιστολόγιο
   Ναι, στην τεχνολογία είναι μάλλον πίσω, τεχνικά και διδακτικά, αν κρίνω από τη σελίδα. Τα νέα αναλυτικά προγράμματα της Κύπρου, πάντως, τα έφτιαξαν καθηγητές από το Παιδαγωγικό της Θεσσαλονίκης, με τα λάπτοπ έγινε τραγέλαφος και στην Ελλάδα, ολόκληρη ιστορία.
   Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου.

  • Δημήτρης Φεβρουαρίου 8, 2011 στο 20:49

   Τώρα το είδα: ενδιαφέρον το ιστολόγιό σας, αν δεν έχετε αντίρρηση το πρόσθεσα δεξιά στη μπάρα.

   • δμ3κ Φεβρουαρίου 8, 2011 στο 21:20

    Ασφαλώς και όχι (βλέποντας βέβαια στην λίστα πολλές σπουδαίες ηλεκτρονικές πένες, νιώθω περίεργα :P).
    Ανταποδίδω τον σύνδεσμο. Άλλωστε διαβάζω το παρόν ιστολόγιο καιρό, αλλά δεν έτυχε να σχολιάσω 🙂

 3. Pingback: Τα βιβλία του Δημοτικού και του Λυκείου σε pdf [Ελλάδας και Κύπρου] « Ερανιστής

 4. MariaMr. Μαρτίου 25, 2011 στο 20:52

  Παιδιά καλησπέρα, μήπως γνωρίζετε εαν υπάρχουν και τα παλιά σχολικά βιβλία της Ελλάδας σε ηλεκτρονική μορφή ; Αναφέρομαι στα προηγούμενα βιβλία, την προηγούμενη σειρά από αυτήν που υπάρχει τώρα.
  ΕΥχαριστώ πολύ !

  • Δημήτρης Μαρτίου 26, 2011 στο 07:23

   Mαρία, καλημέρα
   Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεξιά αριστερά, θα το δω κάποια στιγμή. ΌΛΑ, σχεδόν, υπάρχουν στο εξαιρετικό μουσείο Σχολικής Ζωής που στήθηκε με πρωτοβουλία του καθηγητή κ. Τσολάκη κοντά στη Βέροια, όχι όμως σε ψηφιακή μορφή. Μιλάμε για πολύ και πλούσιο υλικό, αξίζει μια επίσκεψη, ειδικά αν είστε ερευνήτρια. Όσο ξέρω εκκρεμεί η ψηφιοποίηση και η ιστοσελίδα τους.
   Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

 5. MariaMr. Μαρτίου 29, 2011 στο 22:15

  Eυχαριστώ για την απάντηση. Πολύ καλό το μουσείο αλλά δυστυχώς δεν τα έχει σε ηλεκτρονική μορφή. Φαίνεται τελικά πως είναι πιο δύσκολο να τα βρει κανεις : Η προηγούμενη ακριβώς σειρά των βιβλίων του Δημοτικού είναι εξαφανισμένη από παντού ! Το μόνο που μπορεσα να βρώ είναι αυτό :
  http://www.mediafire.com/?elhnaf0bw2v2n

  Mια σειρά απο παλια αναγνωστικά. Αλλά δυστυχώς τα προηγούμενα βιβλία λείπουν !

 6. Pingback: Τα βιβλία του Δημοτικού και του Λυκείου σε pdf [Ελλάδας και Κύπρου] | Ερανιστής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: