Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Έστησαν το μνημείο του καραμανλισμού στην παραλία της Θεσσαλονίκης


Έστησαν το μνημείο του καραμανλισμού στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Γράφει ο Χατζηπετρής

 

Φωτό: ο Γρηγόρης Λαμπράκης σε γραμματόσημο του 1990.

Φωτό: ο Γρηγόρης Λαμπράκης σε γραμματόσημο του 1990.

Mπορεί στο δήμο Θεσσαλονίκης να τα έκαναν ρημαδιό, μπορεί να έβγαλαν φτερά μερικές δεκάδες ψωροεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία, μπορεί να παραδίδουν τη Θεσσαλονίκη αβίωτη, αλλά το άγαλμα του Κωσταντίνου Καραμανλή πρόλαβαν και το έστησαν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι  το πολιτικό κατεστημένο που λυμαίνεται την πόλη εδώ και δεκαετίες προχώρησε σ’ αυτή την ενέργεια παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν εδώ και χρόνια από την αντιπολίτευση στο Δήμο και άλλους,  λίγες ώρες πριν αποχωρήσουν από τη δημαρχία. Υπολογίζω ότι, αν για 10 χρόνια τρέφομαι με ακρίδες, άγριο μέλι και σε συσσίτια του μητροπολίτη κ. Άνθιμου, θα εξοικονομήσω τα 250.000 ευρώ που ζήτησε και πήρε(;) ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος (1) για να φτιάξει τον ανδριάντα του ανδρός από μάρμαρο. Με όλο το σεβασμό προς την τέχνη και τον καλλιτέχνη, και με τα λίγα που σκαμπάζω από γλυπτική, βρίσκω πως το άγαλμα είναι κοινότατο και τα λεφτά πάρα πολλά. Το έργο  έχει ύψος 6 μέτρα και αρχικά σχεδιαζόταν να στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, δίπλα στο «Ολύμπιον», το σχέδιο ματαιώθηκε όταν παρενέβη ο υπουργός πολιτισμού κ. Πάνος Γερουλάνος.

Σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου του δημιουργού, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρουσιάζεται “ευθυτενής, αγέρωχος, κλασικός και κομψός, σε στάση σχεδόν κούρου, η οποία και τον χαρακτήριζε. Με το αριστερό του χέρι εμφανίζεται να ακουμπά στο έδρανο του κοινοβουλίου, πάνω στο οποίο υπάρχει μια εικονογραφημένη παράσταση από τον αρχαίο ελληνικό μύθο με την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία, ενώ στο δεξί χέρι του κρατά τη συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”:

Φωτό: άγαλμα του Κωσταντίνου Καραμανλή (λεπτομέρεια).


Σε μικρή απόσταση από το κακόγουστο τσιμεντένιο τους μέγαρο τους, λοιπόν, στο κέντρο της πόλης(!),  παραμονές Χριστουγέννων και άρον άρον, ο γαϊτανοφρυδάτος εθνάρχης- Φαραώ ατένιζε προς τη μεριά της θάλασσας, λίγα μέτρα από το Λευκό Πύργο και το Μεγαλέξανδρο. Αν κοίταζε λίγο παραδίπλα θα έβλεπε τα λυόμενα της ντροπής που στέκουν ερείπια σχεδόν από το 1978 και λειτουργούν ακόμα (!) ως σχολεία στο κέντρο τη πόλης, έργο δικό του.

Θα έβλεπε επίσης, με μια περιστροφική κίνηση αυτή τη φορά, τα εκατοντάδες ιστορικά κτίρια και μνημεία της φραπεδούπολης του κ. Παπαγεωργόπουλου και της πολιτικής παρέας του, όσα γλίτωσαν από την επέλαση της Καραμανλικής αντιπαροχής, να χάσκουν μέσα σε μια θάλασσα από τσιμέντα και καρέκλες. Αν προχωρούσε λίγο παραπέρα, και δεν τον έκοβε το τραμ που ξήλωσε ο ίδιος τη δεκαετία του 1950, θα άκουγε πιθανόν και τη φασαρία μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στις 22 Μαΐου  του 1963 από παρακρατικούς την εποχή που ήταν πρωθυπουργός. Να σημειώσουμε ακόμη ότι η Θεσσαλονίκη διέθετε δίκτυο τροχιόδρομων ήδη από το 1893 μέχρι το 1957, στις 8 Μαιου 1954 ξηλώθηκε η γραμμή της Β. Ολγας, ενώ το 1957 με διαφορές προφάσεις διακόπηκε η λειτουργία του τραμ, και η εκμετάλλευση των αστικών συγκοινωνιών ανατέθηκε στο νεοσύστατο και ιδιωτικό μέχρι και σήμερα ΟΑΣΘ.

 

Σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου του καλλιτέχνη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρουσιάζεται “ευθυτενής, αγέρωχος, κλασικός και κομψός, σε στάση σχεδόν κούρου, η οποία και τον χαρακτήριζε. Με το αριστερό του χέρι εμφανίζεται να ακουμπά στο έδρανο του κοινοβουλίου, πάνω στο οποίο υπάρχει μια εικονογραφημένη παράσταση από τον αρχαίο ελληνικό μύθο με την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία, ενώ στο δεξί χέρι του κρατά τη συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Γνωρίζουμε πλέον καλά ότι ήταν η ιστορικά αποδεδειγμένη συνεργασία της κρατικής εξουσίας με τον υπόκοσμο που δολοφόνησε τον γιατρό και βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, θυμόμαστε, αρκετοί, ότι στο θερμοκήπιο της καραμανλικής δεξιάς φύτρωσαν όλα αυτά τα φιντάνια, συνεργάτες των Γερμανών οι περισσότεροι, που είχαν κάνει τον «αντικομουνισμό» χρυσοφόρο επάγγελμα και τα μαχαιρώματα και τους τραμπουκισμούς καθημερινή πολιτική πρακτική. Ακριβώς πίσω από το άγαλμα του τσιμεντάρχη υπάρχει ένα μικρό μνημείο για την Εθνική Αντίσταση, η σημειολογία είναι προφανής και προκλητική για όσους πιστεύουμε ότι σε αυτή τη χώρα χρέος έχουμε να τιμούμε όσους αντιστάθηκαν στον φασισμό παρά τους αρχιτέκτονες του μετεμφυλιακού κράτους της δεξιάς που «σωφρόνιζε» στα ξερονήσια. Ως κάτοικοι και πολίτες αυτής της πόλης, νομίζω ότι κανέναν λόγο δεν έχουμε να «τιμήσουμε» έναν πολιτικό που ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τα σημερινά οικιστικά χάλια της περιοχής και μάλιστα με ένα τέτοιο άγαλμα και σε αυτό το σημείο. Επιπλέον, η ιστορία έχει δείξει, με τρόπο τραγικό, ότι όσο πιο μεγάλα ήταν τα αγάλματα και τα μνημεία, τόσο πιο μικροί γίνονταν οι πολίτες…

Το παρακάτω βιντεάκι το παρέθεσε ως σχόλιο στο φέις μπούκ ο φίλος Στέφανος:


Διαβάζω ότι ο νέος δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης θα μεταφέρει το άγαλμα σε άλλη περιοχή, πιθανόν κοντά στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», μόλις διαμορφωθεί ο σχετικός χώρος.

Μέχρι τότε προτείνω στους συμποδηλάτες και τις συμποδηλάτισες να ματιάζουν το άγαλμα ανελέητα, μέχρι να πέσει. Η  πίστη μπορεί να μετακινήσει βουνά, έλεγε κάποιος, πόσο μάλλον ένα κομμάτι μάρμαρο.

(1) Τις πληροφορίες βρήκα στον κόσμο του Επενδυτή (15/01/2011) Η δεύτερη φωτογραφία είναι από τον Αγγελιοφόρο, την τρίτη τη βρήκα στα Πολιτικά Νέα.

Advertisements

2 responses to “Έστησαν το μνημείο του καραμανλισμού στην παραλία της Θεσσαλονίκης

  1. Peacemaker Φεβρουαρίου 14, 2011 στο 00:50

    Πολύ σωστά.
    Η παραλία πρέπει να καθαριστεί απ΄ότι την μολύνει. Μέσα σ΄αυτά είναι και το παραπάνω μίασμα. Ο Μπουτάρης πρέπει να βιαστεί για την μεταφορά. Αν αργήσει λίγο δεν θα βρεί τίποτα να μεταφέρει. Μόνο κομμάτια και συντρίμμια σαν αυτά που άφησε πίσω του ο κατ΄ευφημισμό πολιτικός που δολοφόνησε τον Λαμπράκη, που έστειλε τον ανθό της Ελλάδας να αναστηλώσει την Γερμανία, που παρέδωσε μετά την βια και νοθεία της ΕΡΕ στις εκλογές στην χούντα και μετά την κοπάνησε νύχτα και με άλλο όνομα.
    Και στο τέλος οι Ρωμηοί τον έφεραν και τον ονόμασαν εθνάρχη.
    Η κατάντια μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: