Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Είχε ποτέ η Ελλάδα αστική τάξη;


Είχε ποτέ η Ελλάδα αστική τάξη;

 

Ο γνωστός και ως "προφήτης της ελληνικής αστικής τάξης" Χαρίλαος Τρικούπης σε γραμματόσημο του 1982.

Απουσιάζει από την Ελλάδα μια εσωτερική δυναμική εξέλιξη λόγω συσσώρευσης κεφαλαίου, με τον τρόπο που, επαναλαμβάνουμε αυτό συνέβη σε άλλες χώρες της Ευρώπης.  Η  εμπορική δραστηριότητα καθ’ αυτή, βεβαίως, δεν συνιστά επαρκή όρο ώστε να μιλήσουμε για ελληνική αστική τάξη η οποία διαμορφώθηκε τους τελευταίους αιώνες της οθωμανικής κυριαρχίας. Εξάλλου, το Οθωμανικό καθεστώς μάλλον αποθάρρυνε τον εκσυγχρονισμό και  τις παραγωγικές επενδύσεις εντός της επικράτειας του για λόγους που επίσης  είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε εδώ.  Να σημειώσουμε μόνο ότι η Βιομηχανική Επανάσταση έχει επηρεάσει ήδη την οικονομία και την κοινωνία της Ευρώπης σε σημαντικό βαθμό  και η προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί ο οθωμανικός κοινωνικός σχηματισμός θα αρχίσει ουσιαστικά μετά την Επανάσταση του 1821 και θα κορυφωθεί στα χρόνια του Κεμάλ, στις αρχές του 20ου αι. Η διεκδίκηση  σύνταγματος, στα 1843, εξέφραζε μάλλον το αίτημα για ισχύ παραγκωνισμένων ομάδων, όπως οι πρώην προύχοντες, κτηματίες, πρώην εκμισθωτές φόρων και μέρος του κλεφταρματολισμού, στο εσωτερικό  των οποίων κυριαρχούσε ο τοπικισμός και οι ποικίλες  σχέσεις πατρωνίας, και ελάχιστα αφορούσε στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Τα προηγούμενο απόσπασμα το ανέσυρα με αφορμή ένα  ερώτημα που τέθηκε, μεταξύ άλλων, στον κ.Γιάννη Κουνέλλη σε συνέντευξή του στο Βήμα:

– Είχε ποτέ η Ελλάδα αστική τάξη;

-«Οχι, πού να τη βρει. Η αστική τάξη είναι στη Γερμανία, στην Αγγλία, στη Γαλλία. Αυτές δημιούργησαν τη βιομηχανία, τα σχολεία, τα μουσεία της καινούργιας τέχνης. Και βγαίνει από τον νεοκλασικισμό».

Παραθέτω ακόμη μια απάντηση του καλλιτέχνη στο ερώτημα σχετικά με την Ευρώπη, ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. Η έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη παρουσιάζεται στην γκαλερί Βernier (Επταχάλκου 11,Θησείο) και θα διαρκέσει ως τις 15 Ιανουαρίου 2011.

– Ως ευρωπαίος πολίτης τι θα λέγατε ότι είναι σήμερα η Ευρώπη;

«Αυτό που ήταν πάντα η Ευρώπη: η Γερμανία με την αστική τάξη της, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ιταλία με κάποιον τρόπο. Τώρα βλέπουμε μια στιγμή της, δεν είναι δύσκολη, είναι στιγμή ανισορροπίας. Η Ευρώπη φτιάχτηκε από τον Αντενάουερ, από τον Ντε Γκωλ και από τον Ντε Γκάσπερι (σ.σ.: ιταλός πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών) για να μην μπορεί πια να γίνει ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Μετά πήρε οικονομική διάσταση. Δεν αρκεί η οικονομία για να φτιαχτεί η Ευρώπη. Και είναι καταστρεπτικό, από πνευματικής πλευράς, ότι η Ευρώπη είναι μόνο ένας οικονομικός παράγοντας. Η Ευρώπη δεν είναι χρηματιστήριο, τζόγος. Οι επενδύσεις είναι η θετική πλευρά, η παραγωγικότητα. Το υπόλοιπο αποτελείται από πράγματα των τελευταίων καιρών, πολύ επικίνδυνα».

Έργο του Γιάννη Κουνέλλη που εκτίθεται στην γκαλερί Βernier (Επταχάλκου 11,Θησείο), η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 15 Ιανουαρίου 2010.


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: