Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Όπως ο βαριά άρρωστος


Όπως ό βαριά άρρωστος

Γράφει ο Χατζηπετρής

Αν τα μυαλά στέκουν ακόμα καλά πάνω στα κεφάλια μας, νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στο προφανές: είναι αδύνατο να διαφωνούμε ή να συμφωνούμε,   με την ψήφο μας στη συγκεκριμένη περίπτωση, με κάτι που δεν γνωρίζουμε ή γνωρίζουμε ελλιπέστατα.

Χαμπάρι, κυριολεκτικά, δεν πήραν οι ψηφοφόροι, και υποψήφιοι σε πολλές περιπτώσεις, τι σημαίνει ο Καλλικράτης και τι προβλέπει, κι όμως ο κ. πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι ο λαός «επιδοκίμασε τη μεταρρύθμιση για την αυτοδιοίκηση», την οποία, επαναλαμβάνω δε γνώριζε και δε γνωρίζει ούτε στο περίπου, αν και το τελευταίο όχι μόνο δεν είναι αρκετό αλλά είναι και πολιτικά επικίνδυνο. Μετά τη δήλωση του μάλιστα ότι «ζούμε σε έναν άδικο κόσμο», ο Γ.Α.Π. ανακάλυψε ξανά τον πατριωτισμό, μαζί με κάμποσους αριστερούς του Σύριζα, οι οποίοι ντρέπονταν να πουν τη λέξη, γι’ αυτό και άφηναν την αμερικανόδουλη ακροδεξιά και κάτι σαλιαρίστρες να  αλωνίζουν.

Παρεπιπτόντως, εκτιμώ ότι η άνοδος του Κ.Κ.Ε. οφείλεται, σχεδόν αποκλειστικά, στα εθνικά ζητήματα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το κόμμα άνοιξε και προεκλογικά το σοβαρότατο θέμα της κυριαρχίας στο Αιγαίο. Μου φαίνεται απίθανο οι προλετάριοι της χώρας, όσοι απέμειναν, να γλάρωσαν από την επαναφορά του Στάλιν  ή να  μαγεύτηκαν από το σοβιετικό μέταλλο του Μαίλη. 

Κάτι τοπικιστικές θολούρες και γενικότητες πιπιλίζουν, λοιπόν, οι περισσότεροι, για να μην πω ότι ορισμένοι υποφήφιοι, καταφανώς άσχετοι και αδαείς, θα έπρεπε να ντρέπονται που κατεβαίνουν στις εκλογές, δεν υπερβάλλω: να ντρέπονται. Κι αυτό θα συνέβαινε, αν στην ελληνική κοινωνία συζητούσαμε πολιτικά. Δεν συζητάμε όμως, μπορούν λοιπόν να διεκδικούν και να παίρνουν την ψήφο μας άνθρωποι που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν δυο γαιδουριών δημόσια άχυρα και νομίζουν ότι το 114** ήταν …κομουνιστική οργάνωση.

Μπορείτε να μεγεθύνετε την εικόνα, αν θέλετε να δείτε τα αποτελέσματα στην περιφέρεια Κεντρικής ΜακεδονίαςΤα πελατειακά δίκτυα και σε αυτές τις εκλογές έταξαν την άμμο της θάλασσας, οι υποψήφιοι, μνήμονες και αμνήμονες, αριστεροί κεντρώοι και δεξιοί, απολίτικοι και πολιτικοί, σκορπίστηκαν στα ψηφοδέλτια απίθανων τοπικών συνδυασμών, τα συμπεθεριά, τα «πρόσωπα», οι κουμπαριές και τα σόγια έδωσαν και πήραν. Αυτά σε μια πρώην κοινότητα, με μιάμιση χιλιάδα ψηφισάντες και βάλε, αρκετοί από τους οποίους μένουν σε αστικά κέντρα.

Θα κλείσω, προς το παρόν, με ένα απόσπασμα :

Τα περιθώρια για πειραματισμούς είναι ακόμα στενότερα σε χώ­ρες όπως ή Ελλάδα που, αν δούμε τα πράγματα έστω και σε μεσοπρόθε­σμη απλώς ιστορική προοπτική, περπατούν πάνω στην κόψη τού ξυρα­φιού. Το λυπηρό παράδοξο σε ακροσφαλείς ιστορικές καταστάσεις συνο­δευόμενες από διάχυτα παρακμιακά φαινόμενα είναι ότι ή στρατηγική σκέψη θολώνει τόσο περισσότερο, όσο εντονότερα τη χρειάζεται ένα έ­θνος. Όπως ό βαριά άρρωστος δεν αναρωτιέται τι θα κάμει σε δέκα χρό­νια, άλλα αν θα βγάλει τη νύχτα, έτσι ό ιστορικά ανίσχυρος χαρακτηρίζε­ται από την έλλειψη μακρόπνοων συλλήψεων και την προσήλωση στα άμεσα δεδομένα ή διαφορά ανάμεσα σ’ όποιον χαροπαλεύει βιολογικά και σ’ όποιον αποσυντίθεται ιστορικά είναι βέβαια ότι ή προσήλωση του πρώτου στα άμεσα δεδομένα εμφανίζεται ως προσπάθεια υπέρβασης ενός πόνου, ενώ του δεύτερου ως κοντόθωρη ευδαιμονιστή επιδίωξη. Η τάση άρνησης ή απώθησης των μακροπρόθεσμων παραγόντων και εξελίξεων, δηλαδή των δεδομένων της πολιτικής υπό την αντικειμενική έννοια του ό­ρου, δυναμώνει όταν τα δεδομένα αυτά θίγουν νευραλγικά ψυχολογικά σημεία, με άλλα λόγια τις εθνικές αυταρέσκειες και ψευδαισθήσεις.*

*Π. Κονδύλης, επίμετρο στη Θεωρία του πολέμου, εκδ Θεμέλιο, 1999.

**Το 114 ήταν το άρθρο του τότε Συντάγματος, που όριζε ότι η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Κυριάρχησε στα Ιουλιανά του 1965, στη διάρκεια των οποίων  πρωτο(απο)στάτησε ο γνωστός διαλυτικός παράγων  Κωσταντίνος Μητσοτάκης. Εύχομαι ολόψυχα πλήρη και παταγώδη αποτυχία στο κόμμα της κορούλας του και των μεγαλοεκδοτών που τη στηρίζουν.

 

Περιφερειακές - Δημοτικές Εκλογές 2010-όλα τα αποτελέσματα (κλικ στην εικόνα)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: