Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Φίλοι που επιμένουν, σύντροφοι που αντιστέκονται


Ανταρσύα στη δυτική Μακεδονία

Γράφει ο Χατζηπετρής

Φίλοι και σύντροφοι που αντιστέκονται.

Φίλοι και σύντροφοι που επιμένουν.

Πέρασαν τα χρόνια και οι σειρές μου βρίσκουν ακόμα τα κουράγια και κατακλύζουν τα ψηφοδέλτια, της αριστεράς ως επί το πλείστον. Μέσα σ’ αυτό το πανηγύρι, άντε να ξεχωρίσεις συνδυασμούς, υποψηφίους, προγράμματα και θέσεις. Το ψηφοδέλτιο της Ανταρσύας συγκροτήθηκε τελικά στη δυτική Μακεδονία, μετά κόπων και βασάνων όπως μαθαίνω, σε πείσμα των καιρών και όσων εμπνεύστηκαν τον Καλλικράτη: την πιο βαθιά αντιδημοκρατική τομή που γνώρισε ο τόπος.

Ας είναι, η πολιτική γαργάρα πάει σύννεφο, ωστόσο, η υλική, υλικότατη, πραγματικότητα δείχνει σιγά σιγά τα δόντια της και απειλεί κι αυτούς ακόμα τους μακάριους μικροαστούς που πετάχτηκαν από  τα σοσιαλιστικά εκκολαπτήρια της δεκαετίας του ‘8Ο, και μας ζαλίζουν από τότε τη ζωή.  Ο παρασιτισμός και το πολιτικό σύστημα που τον εξέθρεψε δεν αισθάνονται καθόλου καλά τελευταία, όσους λαγούς κι αν βγάλουν απ’ το καπέλο, τα ψωμιά τους είναι μετρημένα: οι εκβιασμοί του τύπου ή εγώ η το χάος δεν θα πιάνουν για πολύ ακόμα, και θα φαίνονται αστείοι τη στιγμή που το χάος θα είναι ήδη εδώ.

Τέλος πάντων, εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο συνδυασμό και καλή δύναμη!

Το ιστολόγιο του συνδυασμού υπάρχει εδώ.

Παρακάτω μερικά αποσπάσματα από μια συνέντευξη του Σπύρου Κωνσταντινίδη, επικεφαλής του συνδυασμού:

 

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατεβαίνουν άλλοι δυο αριστεροί συνδυασμοί. Τι λέει ο κόσμος για αυτό; Τι λέτε εσείς;

– Η αλήθεια είναι ότι μαζί με το –ας πούμε– παράπονο της πολυδιάσπασης, πολλοί κατανοούν ότι υπάρχουν διαφορετικές προγραμματικές προτάσεις στην Αριστερά. Εξάλλου, αυτό είναι και η αλήθεια. Και οι αριστεροί δεν ενωνόμαστε για την κουτάλα της εξουσίας, όπως η Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει η αναζήτηση και για μια άλλη Αριστερά, υπάρχει και η εμπειρία: Το ΚΚΕ με την ηγεμονική σεχταριστική του στάση και τη μοναχική του πορεία, μπορεί να συσπειρώνει, αλλά και απογοητεύει. Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενοι να κόψουν τους δεσμούς του με το ΠΑΣΟΚ στους δήμους, στις νομαρχίες, στα εργατικά κέντρα της περιοχής και στη ΓΕΝΟΠ, δεν μπορεί να πείσει ότι θα κάνει σοβαρό αγώνα κατά του ΠΑΣΟΚ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, με λιγοστές δυνάμεις, ήμασταν παρόντες στους αγώνες, είχαμε μια ανατρεπτική λογική. Αλλά δεν είμαστε ακόμη επαρκείς, πρέπει να πούμε την αλήθεια.

–Το μνημόνιο και η βάρβαρη επίθεση τι ιδιαίτερες επιπτώσεις θα έχουν στην περιοχή;
– Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι η φτωχότερη περιφέρεια με ΑΕΠ στο 59,7% του μέσου κοινοτικού όρου, έχει καταγεγραμμένη ανεργία 14% με πραγματική πάνω από το 20%. Η «μαύρη εργασία» και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις κυριαρχούν. Η κρίση της γούνας δημιούργησε τεράστια προβλήματα, η αποβιομηχάνιση συνεχίζεται. Η επερχόμενη «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας» θα επιδεινώσει κι άλλο την κατάσταση. Πρόσφατα ο θάνατος ενός μικρού παιδιού στην Κοζάνη ανέδειξε με τραγικό τρόπο τα προβλήματα στην υγεία.
Σε παλιότερη έρευνα της ΓΣΕΕ το ποσοστό της «μαύρης εργασίας» στο Nομό Κοζάνης ήταν και συνεχίζει να είναι πάνω από 75%. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ΣΕΠΕ και ΙΚΑ αδιαφορούν. Τα ναρκωτικά σαρώνουν, αλλά δεν υπάρχει στην περιφέρεια συμβουλευτικός σταθμός του ΚΕΘΕΑ, ούτε ένα κέντρο απεξάρτησης. Τώρα, με το μνημόνιο η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Από αυτή τη σκοπιά, έχει μεγάλη σημασία ο συνδυασμός αυτός να μείνει μετά τις εκλογές και να μετασχηματιστεί σε κίνηση μαχόμενων ανθρώπων.

Ολόκληρη η συνέντευξη στην εφημερίδα Πριν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: