Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Σχέδιο Καλλικράτης: η νέα ολιγαρχία εξοπλίζεται


Σχέδιο Καλλικράτης: η νέα ολιγαρχία εξοπλίζεται

Γράφει ο Χατζηπετρής

"Οποιαδήποτε παραφωνία η οποία θα εξέφραζε, με όποιο τρόπο, τη λαϊκή βούληση, ακόμη και στο εσωτερικό των κομμάτων εξουσίας, εμφανίζεται πολιτικά εξαιρετικά απίθανη. Η ζημιά για τη δημοκρατία, και εννοώ εδώ την όσο το δυνατόν πιο πλατιά και άμεση συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι ακόμη και οι έδρες σε τοπικά ή δημοτικά συμβούλια θα καταλαμβάνονται από ανθρώπους που δεν αντλούν το κύρος και την πολιτική ισχύ τους από τις τοπικές κοινωνίες αλλά από τις λίστες και το χρίσμα των κομμάτων και των Μ.Μ.Ε"

Αν αποφάσιζα να κατέβω στις εκλογές στο χωριό μου, κάπου στη Μακεδονία, θα έπρεπε να βρω άλλους 180 περίπου νοματαίους από τη γύρω περιοχή ως συνυποψήφιους. Το πράγμα βεβαίως είναι πολύ δύσκολο, και δεν αναφέρομαι μόνο στο οικονομικό κόστος. Πρακτικά, και αυτό φάνηκε, κυρίως συγκροτημένοι μηχανισμοί, τα κόμματα εξουσίας δηλαδή και η ολιγαρχία που κατέχει τα μέσα  ενημέρωσης, έχουν τη δυνατότητα να συγκροτήσουν εκλογικούς συνδυασμούς. Το τοπίο ολοκληρώνεται αν δούμε και το νέο εκλογικό νόμο που ετοιμάζουν με τις 180 μονοεδρικές περιφέρειες. Μιλάμε για μια θεμελιακή αλλαγή στρατηγικού τύπου με μόνιμα χαρακτηριστικά η οποία θα σαρώσει κυριολεκτικά την τωρινή εικόνα της αυτοδιοίκησης. Θα μείνω σε ορισμένες πλευρές σήμερα, καθώς το θέμα είναι πολυδιάστατο και χρειάζεται ειδικότερες αναφορές.

Το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης μου θύμισε μέτριο βοήθημα για την έκθεση στο Λύκειο, πλήθος γενικότητες, κοινοτοπίες και ασύστατοι συλλογισμοί που πασάρονται δήθεν ως εκσυγχρονιστικός πολιτικός λόγος. Ας γίνω πιο συγκεκριμένος: σε όλο το κείμενο το σχέδιο παρουσιάζεται ως περίπου επιβεβλημένο από την ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικότητα και την Ε.Ε., χωρίς όμως να υπάρχει μια, έστω,  συγκεκριμένη αναφορά. Ξέρουμε, ας πούμε, ότι ούτε σε όλες τις  χώρες της Ευρώπης  ισχύει το ίδιο θεσμικό καθεστώς, δεν υπάρχει δηλαδή ένα ενιαίο μοντέλο αυτοδιοικητικό, ούτε η Ε.Ε. όρισε και τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου. Ας δούμε, πριν προχωρήσουμε, τα πληθυσμιακά κριτήρια που θέτει ο νόμος:

  1. Εισάγεται ελάχιστο πληθυσμιακό μέγεθος οι 10.000 μόνιμοι κάτοικοι, προκειμένου ένας δήμος που προκύπτει από συνένωση να μπορέσει να ασκήσει επαρκώς τις νέες αρμοδιότητές του, εξασφαλίζοντας λειτουργική, διοικητική και οικονομική επάρκεια.
  2. Το παραπάνω όριο αυξάνεται κατά 20% προκειμένου ένας δήμος να μπορεί να διατηρηθεί στα σημερινά του διοικητικά όρια.

Ειδικά για τις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το παραπάνω όριο προσδιορίζεται στους 25.000 μόνιμους κατοίκους

Πηγή: Αιτιολογική έκθεση.

Το μοντέλο που επιλέγει η κυβέρνηση μόνο ψευδεπίγραφα μπορεί να χαρακτηριστεί αποκεντρωτικό, αυτό που κάνει στην πραγματικότητα είναι να δημιουργεί μικρά παραρτήματα της κεντρικής εξουσίας στις περιφέρειες τα οποία και στελεχώνει με ανθρώπους που εκ των πραγμάτων θα προέλθουν μέσα από κομματικούς ή άλλους μηχανισμούς. Οποιαδήποτε παραφωνία η οποία θα εξέφραζε, με όποιο τρόπο, τη λαϊκή βούληση, ακόμη και στο εσωτερικό των κομμάτων εξουσίας, εμφανίζεται πολιτικά εξαιρετικά απίθανη. Η ζημιά για τη δημοκρατία, και εννοώ εδώ την όσο το δυνατόν πιο πλατιά και άμεση συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι ακόμη και οι έδρες σε τοπικά ή δημοτικά συμβούλια θα καταλαμβάνονται από ανθρώπους που δεν αντλούν το κύρος και την πολιτική ισχύ τους από τις τοπικές κοινωνίες αλλά από τις λίστες και το χρίσμα των κομμάτων και των Μ.Μ.Ε

Για να ξανάρθω στο χωριό μου: 3 άνθρωποι μόνο θα αντιπροσωπεύσουν το κοινοτικό διαμέρισμα στο συμβούλιο του δήμου, χωρισμένα καρύδια δηλαδή, για όσους ξέρουν από τοπικές εκλογές. Ούτε πολιτικός θεσμικός έλεγχος θα γίνεται λοιπόν στις αποφάσεις των διογκωμένων πλέον δήμων, μια χαρά θα τα βρίσκουν τα «μεγάλα» κόμματα, χωρίς ενοχλητικά κινήματα πολιτών, αριστερούς, οικολόγους και μυστήριους εναλλακτικούς.

Από πουθενά δεν προκύπτει επίσης ότι οι δήμοι με περισσότερους κατοίκους αξιοποιούν καλύτερα τις νέες τεχνολογίες, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Πρόκειται για αυθαίρετη υπόθεση του νομοθέτη, την τεχνολογία μπορεί να την αξιοποιήσει και μια μικρή κοινότητα, άλλοι είναι οι λόγοι που η κατάσταση στην αυτοδιοίκηση είναι προβληματική, όχι το μέγεθος ή ο αριθμός των δήμων. Τα ίδια εξάλλου τα πληθυσμιακά κριτήρια είναι λάστιχο, αφού όπως ορίζεται και στο νόμο:

«Ειδικά, για τις περιπτώσεις μεγάλων αστικών κέντρων της περιφέρειας, σε αυτά συνενώνονται όμοροι δήμοι με τους οποίους συναποτελούν λειτουργική ενότητα, ανεξαρτήτως πληθυσμιακού ορίου.»

Πηγή: Αιτιολογική έκθεση.

Το καθεστώς θωρακίζεται θεσμικά με άλλα λόγια, τα υπόλοιπα σένια για τη «διεύρυνση της δημοκρατίας» την «ενίσχυση της πολιτικής λογοδοσίας» […]  μέσω ενός ισχυρού συστήματος δημοτικής αποκέντρωσης και συμμετοχής»  είναι κολοκύθια.

Η υποκρισία κορυφώνεται με το άρθρο που αναφέρεται στο «θεσμό» των λαϊκών συνελεύσεων:

Με το άρθρο 85 ενισχύεται η λαϊκή συμμετοχή με την επαναφορά του θεσμού των συνελεύσεων των τοπικών κοινοτήτων. Ειδικότερα, καλούνται οι κάτοικοι και οι φορείς της τοπικής κοινότητας, τουλάχιστον μια φορά κατ’ έτος σε συνέλευση και προτείνουν στα αρμόδια όργανα του δήμου τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο δήμος, ανάλογα με το χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της τοπικής κοινότητας και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη.

Πηγή: Αιτιολογική έκθεση.

Προτείνει λοιπόν ο κυρίαρχος λαός, δεν αποφασίζει βέβαια, είπαμε, καλή είναι η ηλεκτρονική δημοκρατία, αλλά όταν εκλέγεσαι στα σίγουρα σε μιντιακές συνθήκες, στην πραγματική ζωή όχι μόνο δεν παραχωρούν εξουσία στις τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο αποτρέπουν την είσοδο νέων και ικανών ανθρώπων στην πολιτική, αλλά μας καθίζουν καλού κακού στο σβέρκο και μια πανίσχυρη κεντρική Υπηρεσία που θα ελέγχει τα πάντα, θα ακυρώνει αποφάσεις και με τη θεσμική δυνατότητα να επιβάλει ποινές στους αιρετούς τοπικούς άρχοντες. Διότι άλλο είναι η «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» και άλλο ηλεκτρονική …δημοκρατία. Η σύνθεση της Υπηρεσίας, σωστά το μαντέψατε, θα καθορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση με διορισμό, όχι με εκλογή.

Διαβάζω στην αιτιολογική έκθεση:

Η Υπηρεσία αυτή εμφανίζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται σε άλλες υπηρεσίες, διότι είναι μεν αποκεντρωμένη υπηρεσία του εν λόγω Υπουργείου, όμως διασφαλίζονται για τον επικεφαλής και το προσωπικό της εγγυήσεις ανεξαρτησίας, προκειμένου να επιτελεί το έργο της χωρίς κομματικούς επηρεασμούς και επεμβάσεις, ενόψει του ότι αναλαμβάνει την ιδιαίτερα σημαντική αποστολή του ελέγχου της νομιμότητας μεγάλων και ισχυρών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης τόσο στο πρωτοβάθμιο όσο και στο δευτεροβάθμιο επίπεδο. Επικεφαλής αυτής της Υπηρεσίας είναι ανώτατος επί θητεία υπάλληλος ο οποίος επιλέγεται με διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία και διαθέτει αυξημένα προσόντα που εγγυώνται ότι ο έλεγχος νομιμότητας ασκείται από νομικό με αυξημένο κύρος και προσόντα.

Πρέπει να είναι κάποιος πολιτικά αφελής για να πιστέψει ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση θα παραχωρούσε τον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε τυχόντες που θα επιλέγονταν με αξιοκρατικά κριτήρια λες και μιλάμε για θυρωρούς. Τα πρόσωπα της επιτροπής θα είναι διορισμένα πολιτικά πρόσωπα, το πολύ πολύ να μας παρουσιάσουν τίποτα «προσωπικότητες» από μη κυβερνητικές οργανώσεις, πάλι από αυτούς που χρηματοδοτούν οι ίδιοι  δηλαδή. 

 

Advertisements

4 responses to “Σχέδιο Καλλικράτης: η νέα ολιγαρχία εξοπλίζεται

  1. Pingback: Σχέδιο Καλλικράτης: η νέα ολιγαρχία εξοπλίζεται « ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  2. Pingback: Ανταρσύα στη δυτική Μακεδονία | Ερανιστής

  3. Pingback: Φίλοι και σύντροφοι που αντιστέκονται | Ερανιστής

  4. Pingback: Σχέδιο Καλλικράτης: εμπρός για 13 μικρές αποικίες | Ερανιστής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: