Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

e-books: Η πολιτισμική-ιστορική θεωρία του Βιγκότσκι, η Ηθική του Σπινόζα και μερικά ακόμα


Μερικά βιβλία ακόμα από το vivlio2ebook, ξεκινάω με ένα βιβλίο για την πολιτισμική-ιστορική θεωρία του Βιγκότσκι:

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο:

«Το βιβλίο αυτό είναι η πρώτη μελέτη που εμφανίζεται στην ελληνική βιβλιογραφία και είναι αφιερωμένη στη συστηματική διερεύνηση του επιστημονικού έργου του σοβιετικού ψυχολόγου L. Vygotsky. Σ’ αυτή τη μελέτη επιχειρείται η επιστημολογική και φιλοσοφική ανάλυση του γίγνεσθαι της πολιτισμικής-ιστορικής θεωρίας του L. Vygotsky. Η εν λόγω θεωρία αναπτύχθηκε σε ένα διεπιστημονικό πεδίο (Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής, Γλωσσολογίας, Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) και έδωσε το έναυσμα για την πραγματοποίηση εξαιρετικά γόνιμων ερευνών στους παραπάνω τομείς. Η κριτική επανεκτίμηση της πολιτισμικής-ιστορικής θεωρίας του L. Vygotsky μπορεί να συμβάλει στον αναστοχασμό κομβικών μεθοδολογικών ζητημάτων των κοινωνικών επιστημών και στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που εγείρονται στην κοινωνική πρακτική. Οι απόψεις του L. Vygotsky έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη μιας χειραφετικής Κοινωνικής Παιδαγωγικής.»

 

Σπινόζα: Ηθική

Από το οπισθόφυλλο : Στην Ηθική του Σπινόζα συνδέονται συστηματικά οι διαφορετικές διαστάσεις της φιλοσοφίας, η μεταφυσική, η γνωσιολογία, η ηθική και η πολιτική. Μέσω της γεωμετρικά δομημένης επιχειρηματολογίας του έργου, υποστηρίζεται η ενότητα σώματος και πνεύματος, η ισοδυναμία του φιλοσοφικού λόγου με την πράξη, και αναπτύσσεται η δυνατότητα μετασχηματισμού του ανθρώπου και της κοινωνίας, από την κατάσταση της δουλείας στην ελευθερία. Για τον Σπινόζα, «ο ελεύθερος άνθρωπος δεν σκέφτεται κανένα πράγμα λιγότερο από ό,τι τον θάνατο και η σοφία του είναι μελέτη όχι θανάτου αλλά ζωής» (Ηθική, IV, Πρόταση 67). Η φιλοσοφία του μελετά τα ανθρώπινα πάθη, απομυθοποιεί τα καθιερωμένα πρότυπα του καλού και του κακού και ανανεώνει την έννοια του αγαθού: σημασία έχει τόσο να κατανοήσουμε την πραγματικότητα, όσο και να τη βελτιώσουμε. Από τα φιλοσοφικά συστήματα του 17ου αιώνα, το έργο του Σπινόζα έχει ασκήσει τη μεγαλύτερη επίδραση στη σύγχρονη φιλοσοφία, στη λογοτεχνία, στη θεωρία της επιστήμης· έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών και διαφορετικών ερμηνευτικών προσεγγίσεων, προκαλώντας ακόμα και σήμερα να επιστρέψουμε στη μελέτη του.

 

Αναλυτικά τα περιεχόμενα μπορείτε να τα δείτε εδώ, το βιβλίο, αξίζει να το σημειώσουμε, διατίθεται με τη συγκατάθεση του συγγραφέα και κατεβαίνει από εδώ.

Τα βιβλία  είναι κυρίως σε μορφή PDF ή DJVU. Aν δεν έχετε πρόγραμμα για την τελευταία μορφή αρχείων, μπορείτε να κατεβάσετε το WinDjView από εδώ.

Εντόπισα μερικά ακόμα:

Χέγκελ. Φαινομενολογία του πνεύματος. τ. Α΄

Κ. Μαρξ. Το εβραϊκό ζήτημα

Λούκατς. Τακτική και ηθική

Φ. Ένγκελς. Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους

Δ. Γληνός. Τι είναι και τι θέλει το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο

Π. Παυλίδης. Το φαινόμενο της γραφειοκρατίας στην Ε.Σ.Σ.Δ.

Καρλ Μαρξ. Το Κεφάλαιο

Μαρξιστική-Λενινιστική Αισθητική

Ντεκάρτ. Στοχασμοί περί της πρώτης φιλοσοφίας

Ντεκάρτ. Λόγος περί της μεθόδου

Σπινόζα. Ηθική

Bogomolov. Ιστορία της αρχαίας φιλοσοφίας (Ελλάδα και Ρώμη)

Έβαλντ Ιλιένκοφ. Διαλεκτική λογικήAdvertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: