Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Μαρσέλ Προυστ: διαβάζοντας


Μαρσέλ Προυστ: διαβάζοντας

Φωτό: Ivan Aivazovsky. View of the Cost Near St. Petersburg. 1835. Oil on canvas. The Tretyakov Gallery, Moscow, Russia.

«Νιώθουμε πολύ καλά που η σοφία μας αρχίζει εκεί που τελειώνει εκείνη του συγγραφέα, και θα θέλαμε ν’ απαντούσε στις απορίες μας. Όταν το μό­νο που μπορεί να κάνει είναι να γεννά μέσα μας επιθυμίες. Κι αυτές τις επιθυμίες δεν μπορεί να τις ζωντανέψει μέσα μας παρά μόνο όταν μας κα­λεί ν’ ατενίσουμε την υπέρτατη ομορφιά που του επέτρεψε να φτάσει η τελευταία προσπάθεια της τέχνης του. Αλλά μέσα από έναν ιδιόρρυθμο και άλλωστε ανέλπιστο ρόλο της οπτικής των πνευμάτων (νόμος που σημαίνει ίσως πως κανένας δεν μπορεί να μας χαρίσει την αλήθεια και πως πρέπει να τη δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι), αυτό που είναι κατάληξη της δικής τους σοφίας δε μας φαίνεται παρά σαν απαρχή της δικής μας, έτσι ώστε, τη στιγμή ακριβώς που μας είπαν όσα μπορούσαν να μας πούνε, γεννάνε μέσα μας την αίσθηση πως δε μας είπαν τίποτα ακόμα. Άλλωστε, αν ρωτά­με αυτά τα μυαλά για πράγματα στα οποία δεν μπορούν να μας απαντή­σουν, τους ζητάμε και απαντήσεις που δε θα μαθαίνανε τίποτε. […] Η υπέρ­τατη προσπάθεια του συγγραφέα, όπως και του καλλιτέχνη, έχει σαν μόνο αποτέλεσμα ν’ ανασηκώσει κάπως για μας το πέπλο της ασχήμιας και της μετριότητας που μας αφήνει χωρίς περιέργεια μπροστά στην οικουμένη. […] Τότε, μας λέει: «Κοίτα! Μάθε να βλέπεις!». » Κι εκείνη η στιγμή χάνε­ται. Αυτό είναι το τίμημα της ανάγνωσης και συνάμα η ανεπάρκειά της. Δί­νουμε έναν πάρα πολύ μεγάλο ρόλο σε κάτι που δεν είναι παρά μια παρό­τρυνση, όταν το αντιμετωπίζουμε σχολαστικά. Η ανάγνωση βρίσκεται στο κατώφλι της πνευματικής ζωής, μπορεί να μας οδηγήσει εκεί μέσα: δεν είναι η ουσία της».

Μαρσέλ Προυστ, Διαβάζοντας, 1985 [1971], μτφρ. Π. Παπαδόπουλος, Κ. Τσιταράκης, Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», Αθήνα σ. 44-46.Ο πίνακας βρίσκεται εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: