Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Πασόκ: ο μεγάλος θυμός


Γράφει ο Χατζηπετρής

Στην επιχειρούμενη σκανδαλώδη πώληση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναφέρθηκα εκτεταμένα πριν λίγο καιρό. Φαίνεται οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες και στο εσωτερικό του Πασόκ. Η κ. Κατσέλη, προς τιμήν της, δήλωσε για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα:

Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για την ΑΤΕ και το Τ.Τ.; Θέλει να τις αποκρατικοποιήσει ή όχι; Και αν ναι, τι θα απομείνει ως κρατικός πυλώνας;

Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς θα αξιολογηθεί με πλήρη διαφάνεια, με τη βοήθεια των συμβούλων που θα οριστούν εντός των επομένων ημερών. Ταυτόχρονα, με δεδομένη την εκφρασμένη βούληση για ισχυρό δημόσιο πυλώνα και με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων τεστ αντοχής και τις σημερινές συνθήκες και ανάγκες της οικονομίας, εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές ανακατατάξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στόχος είναι οι ελληνικές τράπεζες, με πλήρη εξασφάλιση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, να παίξουν ενεργό ρόλο στην κινητοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας και στην παροχή της αναγκαίας ρευστότητας στην οικονομία.

Πηγή: τα Νέα

"Αντί λοιπόν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ανάπτυξη και ενίσχυση της παραγωγής των υπηρεσιών και του εισοδήματος – όπως έπραξαν οι δανειστές μας στις χώρες τους- συνεχίζει στον δρόμο χωρίς γυρισμό. Στο δρόμο της αποδόμησης κάθε λαϊκού και εθνικού κεκτημένου. Είναι βέβαιον ότι κύρια αποστολή του ΔΝΤ είναι η διάσωση του τραπεζικού συστήματος στις χώρες που προσκαλείται να επέμβει και όχι η διάσωση της οικονομίας της χώρας. Όμως άλλο είναι η στήριξη των Τραπεζών και άλλο το στράγγισμα αίματος του ελληνικού λαού. Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για αγορά του 77% ισούται σε πραγματικές τιμές με την πώληση εκ μέρους του δημοσίου του 7% προ τριετίας. Η ψυχολογική ανάταση του χρηματιστηρίου που ακολούθησε θυμίζει το “παιχνίδι” της ΑΤΕ στο χρηματιστήριο στις εκλογές του 2000. Με διαδόσεις δεν ανακάμπτει η ελληνική οικονομία ούτε αναδιαρθρώνεται το τραπεζικό σύστημα. Την ώρα που οι Τράπεζες έχουν χάσει από την κεφαλαιοποιητική τους αξία το 40% και η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει στην ΤΕ ότι δεν σκοπεύει να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα επ' αόριστον, δεν μπορεί η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ να πουλά απερίσκεπτα σε τιμή ευκαιρίας ρευστότητα στους ιδιώτες. Δεν γίνεται τα τεστ να διαπιστώνουν αδυναμίες στις ελληνικές τράπεζες και η κυβέρνηση να δηλώνει ότι υπάρχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να τις στηρίζει και ταυτόχρονα να θέλει να τους πουλήσει το Τ.Τ και την ΑΤΕ. Η χώρα έχει ανάγκη έναν υγιή δημόσιο τραπεζικό πυλώνα για να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Και αυτό μόνο το ΤΤ και η ΑΤΕ μπορούν να τον συγκροτήσουν. Η αγροτική οικονομική και πράσινη ανάπτυξη δεν μπορούν να παραδοθούν στις Τράπεζες. Ούτε ο μόχθος των αγροτών και οι υποθήκες των περιουσιών τους στις ορέξεις και στις απαιτήσεις του εκάστοτε τραπεζίτη. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να “καταναλώνει” τους πολίτες της και την εθνική γη υπέρ των Τραπεζών. Η κυβέρνηση μοιάζει να πορεύεται σε ολισθηρό δρόμο που απειλεί την εθνική κυριαρχία της χώρας. Είναι βέβαιο ότι νομοθετεί και αποφασίζει με βάση το μνημόνιο και τις επιταγές της τρόικας αλλά όταν αυτό γίνεται και με απροκάλυπτη παραβίαση του Συντάγματος τότε απειλείται η λειτουργία του δημοκρατικού μας καθεστώτος. Τρανό παράδειγμα ο συνταγματολόγος και Υπουργός Απασχόλησης που έγραψε στα «παλαιότερα των υποδημάτων του» το Σύνταγμα στο θέμα της διαιτησίας και θέλει να τα θυσιάσει όλα στην πιστή τήρηση του μνημονίου." Πηγή: Αριστερή Πρωτοβουλία Πασόκ.

Η κ. Κατσέλη, σύμφωνα με την εφημερίδα το Ποντίκι, πρόσκειται στην Αριστερή Πρωτοβουλία του Πασόκ. Οι θέσεις της τελευταίας για το τραπεζικό σύστημα είναι ξεκάθαρες:

«Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν στηρίζεται το κρατικό και δημόσιο συμφέρον αλλά το ιδιωτικό κεφάλαιο. Με τέτοιες σκανδαλώδεις κινήσεις η Κυβέρνηση διαλύει κάθε προσπάθεια δημιουργίας δημόσιου πυλώνα για κρατική παρέμβαση στην αγορά και την πραγματική οικονομία.
Οι προσδοκίες αισιοδοξίας για καλή πορεία της Ελληνικής Οικονομίας δεν μπορούν να στηρίζονται στη βιαστική και άλογη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.»

Πηγή: δελτίο τύπου της Αριστερή Πρωτοβουλίας.

Η Α.Π., σύμφωνα με την ίδια πηγή, ξεκίνησε τις ένδοξες εποχές του  εκσυγχρονισμού, όταν αρκετά  στελέχη συσπειρώθηκαν για να καταγγείλουν την «πολύ δεξιά» στροφή του Σημίτη και της κυβέρνησής του:

«Ήταν – απ’ όσα μάθαμε – ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο Στέλιος Σπαθής, ο Βασίλης Γερανίδης (βουλευτής), ο Βασ. Βασιλακάκης (βουλευτής), ο Παν. Κρητικός (βουλευτής), ο Γιώργος Βασιλακόπουλος (της Ομοσπονδίας Μπάσκετ), ο Ηλίας Παρασκευάς, ο πανεπιστημιακός Μενέλαος Γκίβαλος (από τους θεωρητικούς του ΠΑΣΟΚ), η Μαρία Φραγκιαδάκη (της ΓΣΕΕ – αργότερα έφυγε και πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ), η Νόρα Κατσέλη (βουλευτής) και ίσως μερικοί ακόμα…»

Πηγή: το Ποντίκι.

Οι » παλαιοπασόκοι», όπως τους χαρακτηρίζουν κάποιοι, κινούνται σχεδόν σταθερά στα όρια της κομματικής νομιμότητας και συγκεντρώνουν τα πυρά τους ενάντια στους «νεοφιλελεύθερους που με όχημα το ΠΑ.ΣΟ.Κ απέκτησαν υπόσταση και υπογραφή»

«Η βουλιμία είναι χαρακτηριστικό των νεοφιλελεύθερων και των κερδοσκόπων. Τίποτα και ποτέ δεν είναι αρκετό. Αφού οδήγησαν την Ελλάδα στον εγκλωβισμό του μνημονίου και του ΔΝΤ, αφού πήραν και το τελευταίο ευρώ του εργαζομένου με ληστρικά επιτόκια, αφού λεηλάτησαν το ιερό αποθεματικό των ασφαλιστικών ταμείων, τώρα είναι έτοιμοι για το μεγάλο ρεσάλτο. Την κερκόπορτα τους την ανοίγουν οι γνωστοί νεοφιλελεύθεροι, που με όχημα το ΠΑ.ΣΟ.Κ απέκτησαν υπόσταση και υπογραφή»…

Πηγή: το Ποντίκι.

Η φανερή γοητεία της Μάργκαρετ Θάτσερ

Αγνοώ την έκταση και τη δυναμική της πρωτοβουλίας, εκτιμώ ωστόσο ότι η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια  θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις την επόμενη περίοδο. Κανείς δε φανταζόταν λ.χ. ποτέ την εκλογή του Σαμαρά, απέναντι στην κ Μπακογιάννη… Το Πασόκ θα πληρώσει τα λύτρα της νεοφιλελεύθερης στροφής του, κι αυτή τη φορά δε θα ‘ναι ξίκικα.

"Συνολικά, τα μέτρα δεν έχουν καμιά σχέση με μεταρρυθμίσεις όπως τις εννοεί οποιοδήποτε προοδευτικό κίνημα, ούτε βέβαια με την «επανάσταση κάποιου αυτονόητου». Πρόκειται για τυπικές διαδικασίες ανασυγκρότησης ενός εθνικού καπιταλισμού με τη χρήση και υπερεθνικών διαδικασιών. Διαδικασίες που η νεοφιλελεύθερη δεξιά των Θάτσερ και Ρέιγκαν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ως μεταρρυθμίσεις, ακόμα και ως «συντηρητική επανάσταση»!" Νίκος Κοτζιάς.

Έχει ενδεχομένως σημασία να επισημάνουμε τη σοβαρή διαφοροποίηση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος από το 1996 ακόμα  δραστηριοποιούνταν στο στενό περιβάλλον του κ. Παπανδρέου:

«Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τα χέρια κάτω. Με συμπλέγματα επαρχιωτισμού και με την άποψη ότι όταν ζητάς να δανειστείς είσαι υποχρεωμένος να αποδεχτείς άνευ δεύτερης κουβέντας τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς.

2. Η χώρα έφτασε σε βαθιά κρίση εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολούθησαν οι Αγγλοσάξονες, η Ε.Ε. και οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά τώρα υποστηρίζεται ότι θα εξέλθει της κρίσης με αύξηση των αντιλαϊκών – νεοφιλελεύθερων δόσεων. Δηλαδή, δηλητηριάστηκε ο ασθενής και του προτείνεται ως θεραπεία η αύξηση των δόσεων δηλητηρίου προκειμένου να σωθεί. Στην ουσία, η σύμπτωση των απαιτήσεων των ξένων και των αντιλήψεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήταν και είναι μια θεμελιακή αιτία που το τελευταίο δεν διαπραγματεύτηκε προς το συμφέρον της χώρας (πέραν της απειρίας και ανικανότητας των διαπραγματευτών που χρησιμοποίησε).»

Και παρακάτω:

Συνολικά, τα μέτρα δεν έχουν καμιά σχέση με μεταρρυθμίσεις όπως τις εννοεί οποιοδήποτε προοδευτικό κίνημα, ούτε βέβαια με την «επανάσταση κάποιου αυτονόητου». Πρόκειται για τυπικές διαδικασίες ανασυγκρότησης ενός εθνικού καπιταλισμού με τη χρήση και υπερεθνικών διαδικασιών. Διαδικασίες που η νεοφιλελεύθερη δεξιά των Θάτσερ και Ρέιγκαν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ως μεταρρυθμίσεις, ακόμα και ως «συντηρητική επανάσταση»!

Πηγή: Ελευθεροτυπία.

Σκίτσο του Αλτάν

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Κοτζιάς, καθηγητής στο Πάντειο σήμερα και στέλεχος του Κ.Κ.Ε. μέχρι το 1989, εισήχθη  το 1993  με διαγωνισμό στο Υπουργείο Εξωτερικών ως Εμπειρογνώμονας, συνεργάστηκε με τον I.Κρανιδιώτη, καθώς και τους Γ.Ρωμαίο, Α.Μαγκάκη και Θ.Πάγκαλο, σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Διορίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του ΥΠΕΞ και διαφόρων «δεξαμενών σκέψης». Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Συμμετείχε ακόμη σε 120 Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων και 20 Συμβουλίων.

Πηγή:  http://www.istame-apapandreou.gr/files/pdf/KOTZIAS.pdf

Ο από μηχανής υπουργός

Λίγο …παραδίπλα ο κ. Αλέξης Παπαχελάς εκφράζει τη δυσαρέσκεια του σχεδόν που η χώρα δεν σύρεται εξολοκλήρου στο Δ.Ν.Τ.:

«Η χώρα όμως πρέπει να ζήσει πέρα από το Μνημόνιο, το οποίο (δυστυχώς κατά μερικούς κυνικούς) δεν αναφέρεται σε όλους τους τομείς και δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα υπόλοιπα μακρόβια προβλήματα της κοινωνίας μας. Τέτοια κυβέρνηση δεν έχουμε αυτή την στιγμή. Ο κ. Παπανδρέου ενδιαφέρεται για τα εξωτερικά, αυτά που θεωρεί «μεγάλα» ο ίδιος και πάντως όχι την καθημερνή διαχείριση της κρατικής μηχανής. Είναι απίστευτο πόσος χρόνος και πόση ενέργεια χάθηκαν για εκείνη την περίφημη ανοιχτή διακυβέρνηση, η οποία κατέληξε σε δυο – τρεις φαρσοκωμωδίες επιλογών, μη κομματικών και την ανακύκλωση θαμώνων των πασοκικών κυκλωμάτων.

Ο ίδιος, παντελώς αβάσιμα κατά την εκτίμησή μας. παρακάτω φαίνεται να ελπίζει σε ένα πολιτικό θαύμα, να βρεθεί (από που άραγε;) δηλαδή ένας εργασιομανής υπουργός που δε θα τον επιτηρεί κανείς:

Στην Ελλάδα τα πάντα περνούν από το πρωθυπουργικό γραφείο εκτός αν έχουμε την τύχη να βρεθεί κάποιος υπουργός με όρεξη, πείσμα και εργασιομανία για να κάνει πράγματα χωρίς να τον επιτηρεί κανείς.

Πηγή: Καθημερινή
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: