Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Ο τραπεζίτης στην αντάρα χαίρεται


Γράφει ο Χατζηπετρής

"Με την έλευση του κ. Πανταλάκη στην ΑΤΕ με συνδυασμένες και στοχευμένες κινήσεις μέσα σε δύο τρίμηνα μειώθηκε δραστικά ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, κυρίως λόγω σχηματισμού υπερβολικών προβλέψεων που ανήλθαν στο 5,4% του χαρτοφυλακίου όταν το ανώτερο ποσοστό σύμφωνα και με τα stress tests είναι 3,16%! Η διοίκηση του κ. Πανταλάκη με το πρόσχημα της του εξορθολογισμού δούλεψε για την απαξίωση της ΑΤΕ, ώστε η ο Σάλλας και η πρόταση εξαγοράς του να φαντάζουν σανίδα σωτηρίας."Πηγή: Χρήστου Δημήτρης, Αυγή, 18/07/2010.

» Πού να ξέρω ό άνθρωπος τι είναι
ξέρω την τιμή του μονάχα»
Μπέρτολτ. Μπρεχτ

Έφαγαν τα λυσσακά τους ορισμένοι να στηρίξουν την «σωτήρια» πρόταση του γνωστού τραπεζίτη. Συντεταγμένα και με κοινή «γραμμή», Μέσα, δίκτυα και νοικιασμένες πένες ανακάλυψαν τη σωτηρία. Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι έχει σημασία η σταθερότητα του χρηματωπιστωτικού συστήματος μιας χώρας, που έχει στην περίπτωση της Ελλάδας, αναρωτιέται κανείς γιατί δε γίνεται λόγος για ένα ή περισσότερα δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναφέρομαι τουλάχιστον στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν μεσοπρόθεσμα την απαραίτητη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η σκέψη δεν είναι δα και μπολσεβίκικη, όλες οι σοβαρές χώρες της Ευρώπης ελέγχουν μέρος του τραπεζικού συστήματος στο εσωτερικό τους, ως «εργαλείο» της πολιτικής που εφαρμόζουν.

Ο ίδιος  ο κ. Παπακωσταντίνου, παρά το δήθεν ουδέτερο τεχνοκρατικό  ύφος, κλείνει  καθαρά το μάτι στο ενδεχόμενο ξεπουλήματος των δημοσίων τραπεζών. Λέει σε συνέντευξή του:

«Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, την οποία ανοιχτά ενθαρρύνουμε, είναι κατά βάση απόφαση των ίδιων των τραπεζών. Στο νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την κρίση, και οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αναζητήσουν τη θέση και το ρόλο τους, ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους να στηρίξουν την ανάπτυξη, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μεγαλύτερα σχήματα, διεθνή επέκταση και οικονομίες κλίμακας»

Πηγή: City Press (η υπογράμμιση δική μου)

Το δημόσιο συμφέρον-λάστιχο

Μισές κουβέντες για δημόσιο χρηματοπιστωτικό φορέα, ότι αποφασίσουν οι «ίδιες» οι τράπεζες, γενικότητες μόνο για το «δημόσιο συμφέρον», το οποίο με μια διασταλτική ερμηνεία μπορεί να χωρέσει τα πάντα, όπως γινόταν μέχρι τώρα δηλαδή και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε.

«Τί είναι στ’ αλήθεια ο άνθρωπος;»

Κι όμως   ο κ. Παπανδρέου την 1-3-2009 σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» δήλωνε ότι «στόχος είναι ένας ισχυρός δημόσιος πυλώνας, ο οποίος με τις επιλογές του θα κατευθύνει συνολικά το τραπεζικό σύστημα”, μένει να φανεί αν έχουν πλέον οποιαδήποτε σημασία οι δηλώσεις…

Πηγή: Χρήστου Δημήτρης, Αυγή, 18/07/2010.

Ζορ ζορνά

Ζορ ζορνά λοιπόν, ένας ολόκληρος στρατός «έγκυρων» αναλυτών, οικονομολόγων και δημοσιογράφων  βάλθηκε να μας πείσει ότι  ο τραπεζίτης που μέχρι χθες δανείζονταν  δισεκατομύρια ευρώ για να «σωθεί» θα νοιαστεί για το καλό της οικονομίας και της χώρας. Από κοντά και οι άλλοι σοβαροί τραπεζικοί «εταίροι» έσπευσαν, μόλις είδαν ότι το «σοσιαλιστικό» αφεντικό τρελάθηκε και τα πουλάει όλα.

Κι ακόμα αναρωτιούνται μερικοί πώς «επιβιώνουν» οικονομικά εφημερίδες που πουλάνε μόνο μερικές  εκατοντάδες φύλλα…

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΤΤ καλεί «τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Παπανδρέου και υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου να πάρουν επιτέλους μία σαφή και ξεκάθαρη θέση για το μεγάλο σκάνδαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη, ιδιώτες τραπεζίτες να επιτίθενται στην περιουσία του ελληνικού λαού, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στο ξεζούμισμα της ελληνικής κοινωνίας και στην χρεωκοπία της οικονομίας. Σε αυτή τη συγκυρία που παγκοσμίως κρατικοποιούνται τράπεζες, με τις αποτιμήσεις στο ναδίρ, μόνο όσοι θέλουν να εξασφαλίσουν θέσεις στον «Κορυδαλλό» θα αποτολμήσουν να πάρουν τέτοιες αποφάσεις ξεπουλήματος. Οι εργαζόμενοι του ισχυρού και κερδοφόρου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με αποφασιστικότητα και με κάθε μέσο θα παλέψουν για το Δημόσιο και Κοινωνικό ρόλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου».

Φαίνεται μάλιστα ότι η όλη «αστεία» , πρόταση «πώλησης» μυρίζει συμφωνία κάτω από το τραπέζι:

«Με έκπληξη και απορίες υποδέχτηκαν τραπεζικά στελέχη την πρόταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Τραπέζης Πειραιώς, κ. Μιχάλη Σάλλα, προς την κυβέρνηση για την εξαγορά του 77,3% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33,4% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έναντι 701 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό, διότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν διαθέτει τέτοιες οικονομικές δυνατότητες, καθώς οι επισφάλειές της είναι μεγαλύτερες από τα κεφάλαιά της. Ο ορθόδοξος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι, η Τράπεζα Πειραιώς να προχωρήσει σε γενναία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά, καθώς φαίνεται, οι μεγάλοι της μέτοχοι δεν έχουν τέτοια διάθεση. Με βάση τους κανόνες του συμφώνου της “Βασιλείας ΙΙ”, που ισχύει για τις ευρωπαϊκές Τράπεζες, για να μπορέσει μια Τράπεζα να εξαγοράσει άλλα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια και σε καμιά περίπτωση πάντως, δεν μπορεί να βρίσκεται σε αρνητική θέση. «

Πηγή: Χρήστου Δημήτρης, Αυγή, 18/07/2010.

Η φράση «ισχυρός τραπεζικός όμιλος» δε σημαίνει τίποτα «καλό» ή «κακό» από μόνη της, το θέμα είναι τα συμφέροντα ποιών εξυπηρετεί και σε ποια κοινωνία η δραστηριότητα και η λειτουργία ενός τέτοιου ομίλου.  Η κοινωνία που ζούμε είναι καπιταλιστική, τώρα πλέον το πήραμε χαμπάρι για τα καλά, κάποιοι παράγουν πλούτο, και κάποιοι τον καρπώνονται. Καμιά «εθνική» οικονομία δε θα βοηθήσει ένας ιδιωτικός  «κερδοφόρος» οργανισμός ο οποίος λ.χ. θα ρημάζει ανεξέλεγκτος την κοινωνία με ληστρικά επιτόκια και θα έχει τους εργαζόμενους να δουλεύουν σα σκλάβοι για 300-400 ευρώ.

Κοπανιστός αγέρας

Αδυνατώ  δε,  στην ελληνική περίπτωση, να θεωρήσω ως εγχώρια «αστική τάξη», η οποία μάλιστα υπερασπίζεται την εθνική ανεξαρτησία, τα ντόπια κρατικοδίαιτα παράσιτα που παράγουν εδώ και δεκαετίες  κοπανιστόν αγέρα και στημένες πτωχεύσεις.

Γράφει ο κ. Αλεξης Παπαχελάς στην Καθημερινή:

«Είναι, πάντως, ενδιαφέρον πόσο κοινές είναι οι ανησυχίες εκείνων που δεν θέλουν τον αφελληνισμό και εκείνων που δεν θέλουν την αποκρατικοποίηση κάποιων τραπεζών. Η δεύτερη ομάδα συμπεριλαμβάνει, σε μεγάλο βαθμό, το ευρύτερο κομματικό και συνδικαλιστικό κατεστημένο που είχε μάθει να βλέπει την ΑΤΕ ή το Τ.Τ. ως «χαβούζα» για κάθε λογής ρουσφέτι, παράλογο δάνειο ή υπερβολική χορηγία. Ο υπουργός ή βουλευτής ήξερε ότι μπορούσε με ένα τηλεφώνημα να διορίσει κάποιον ή να εξασφαλίσει ένα δάνειο για έναν φίλο, ο συνδικαλιστής μπορούσε να συνδιοικεί και όλοι ήταν ευτυχείς. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το πραγματικό δημόσιο συμφέρον; Απολύτως καμιά, εκτός αν δημόσιο συμφέρον λογίζεται το άθροισμα των συμφερόντων των κομματικών στελεχών, των συνδικαλιστών και των άλλων «αξεσουάρ» που ζουν από αυτό το σύστημα.»

Καλό, λοιπόν, είναι όταν βλέπετε κάποιον να χύνει δάκρυα για τον κίνδυνο αφελληνισμού ή αποκρατικοποίησης τραπεζών, να αναρωτιέστε αν κλαίει για τη χώρα και το δημόσιο συμφέρον ή απλά… την τσέπη του.»

Ωραία συλλογιστική: ή τα τρώνε οι συνδικαλιστές λέει ο κ. Παπαχελάς, ή τα χαρίζουμε για ένα κομμάτι ψωμί, να ησυχάσουμε κι από τα ρουσφέτια. Άλλη λύση δεν βλέπουν, παρά τους ύμνους  στη «διαφορετικότητα», τον «πλουραλισμό» των ιδεών, τη δύναμη «των κοινωνιών»και άλλα όμορφα. Μπροστά στα δύσκολα καλούν εν χορώ  την κυβέρνηση να παραδώσει γη και ύδωρ. Σαν έτοιμοι από καιρό. Ο αφελληνισμός βεβαίως δεν είναι το κύριο, χορτάσαμε πατριώτες επιχειρηματίες τα προηγούμενα χρόνια, με πρώτο και καλύτερο παράδειγμα τους εφοπλιστές, το κύριο είναι να κατέχει η χώρα, η κοινωνία,  ένα σημαντικό δημοσιονομικό εργαλείο, ώστε μια κυβέρνηση που θα είχε στοιχειωδώς σοβαρές προθέσεις, κάτω από τη διογκούμενη λαϊκή πίεση, να μπορεί να ασκήσει πολιτική και να μη σέρνεται έρμαιο από μια χούφτα τραπεζίτες και μεγαλοκαναλάρχες. Διότι εθνική ανεξαρτησία σημαίνει ότι έχεις  οικονομική και γεωπολιτική ισχύ, αναπτύσσεις τις παραγωγικές σου δυνάμεις και εν τέλει εξασφαλίζεις ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους εργαζόμενους σε μια χώρα. Διότι ο κάθε επιχειρηματίας, και ο πιο «έντιμος»  άλλες στοχεύσεις έχει, και ουδόλως καίγεται για το δημόσιο συμφέρον, το αντίθετο θα ήταν απλώς παράλογο.

Εν τω μεταξύ οι ελληνικές τράπεζες δανείζουν σκανδαλωδώς με το μεγαλύτερο επιτόκιο στην Ευρώπη, ενώ στους μικροκαταθέτες δίνουν ψίχουλα.

Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι

Το κόλπο είναι παλιό: οι ίδιοι πάνω κάτω άνθρωποι, με σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις τους οδηγούν έναν δημόσιο οργανισμό στην απαξίωση και τη χρεωκοπία, χτίζουν πολιτικές καριέρες πάνω στα ρουσφέτια και τις πελατειακές σχέσεις και στη συνέχεια έρχονται να ξεπουλήσουν το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς στο όνομα του «δημόσιου συμφέροντος». Ας δούμε την περίπτωση της Αγροτικής:

«Με την έλευση του κ. Πανταλάκη στην ΑΤΕ με συνδυασμένες και στοχευμένες κινήσεις μέσα σε δύο τρίμηνα μειώθηκε δραστικά ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, κυρίως λόγω σχηματισμού υπερβολικών προβλέψεων που ανήλθαν στο 5,4% του χαρτοφυλακίου όταν το ανώτερο ποσοστό σύμφωνα και με τα stress tests είναι 3,16%! Η διοίκηση του κ. Πανταλάκη με το πρόσχημα της του εξορθολογισμού δούλεψε για την απαξίωση της ΑΤΕ, ώστε η ο Σάλλας και η πρόταση εξαγοράς του να φαντάζουν σανίδα σωτηρίας.
Ο κ. Πανταλάκης βγάζοντας την ΑΤΕ σιγά-σιγά και συστηματικά από την αγορά με κάθε ευκαιρία διαλαλούσε την κατάσταση της ΑΤΕ ως οικτρή και έφθασε η κ. Μπατζέλη να ισχυρίζεται σε συνέντευξη της, προφανώς μετά από ενημέρωση από τον κ. Πανταλάκη, ότι την ΑΤΕ
«δεν την αγοράζει κανείς ούτε για ένα ευρώ». Και όλα αυτά όταν πριν 10 μήνες η GROUPAMA έδινε 180 εκ. ευρώ για την αγορά μόνο της Αγροτικής Ασφαλιστικής και η τότε διοίκηση απέρριψε την πρόταση ως ασύμφορη…»

Πηγή: Εφημερίδα Εποχή

Τελικά δεν κατάλαβα, από πότε ένας ιδιωτικός τραπεζικός όμιλος είναι  «εγγύηση» για το «δημόσιο συμφέρον» και δεν είναι εγγύηση μια εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία εν τέλει μπορεί και να αλλάξει;

Ο ίδιος ο κ. Πανταλάκης, να σημειώσω,  ήταν  μέχρι τότε συνεργάτης του κ. Σάλλα στην Πειραιώς.

Γιατί δε ρωτάνε αλήθεια το 1.000.000 πολίτες που  εξέλεξαν τον κ. Παπανδρέου πρόεδρο του Πασόκ;

Ούτε   «χαβούζα» ούτε κάτεργο

Ο ελληνικός λαός δεν έχει κανένα λόγο να  διαλέξει ούτε   «χαβούζα», ούτε κάτεργο για τους εργαζόμενους, κρατικό ή ιδιωτικό, «λύση» απέναντι στο ρουσφέτι και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος είναι, κατ’ αρχήν,  ο δημοκρατικός έλεγχος που ασκείται από την κοινωνία και τους πολίτες της. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εξάλλου, και κερδοφόρο είναι, και ασκεί κοινωνική πολιτική, και τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού έχει, και οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε σχετικά αξιοπρεπείς συνθήκες. Για αυτό και το έβαλαν, μεταξύ άλλων,  στο μάτι οι «επενδυτές», τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα.

"Σε αυτή τη συγκυρία που παγκοσμίως κρατικοποιούνται τράπεζες, με τις αποτιμήσεις στο ναδίρ,μόνο όσοι θέλουν να εξασφαλίσουν θέσεις στον «Κορυδαλλό» θα αποτολμήσουν να πάρουν τέτοιες αποφάσεις ξεπουλήματος." Από την ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων.

Το Ταμιευτήριο μάλιστα, όπως αναφέρει ο σύλλογος των εργαζομένων σε ανακοίνωσή του, «έχει δανείσει στην Τράπεζα Πειραιώς μέχρι τέλος Ιουλίου 350 εκατ. ευρώ, επειδή δεν έχει ρευστότητα.». Τζάμπα επενδυτές δηλαδή, με τα λεφτά του ελληνικού λαού.

Θα πάνε στον Κορυδαλλό

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΤΤ καλεί «τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου να πάρουν επιτέλους μία σαφή και ξεκάθαρη θέση για το μεγάλο σκάνδαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη, ιδιώτες τραπεζίτες να επιτίθενται στην περιουσία του ελληνικού λαού, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στο ξεζούμισμα της ελληνικής κοινωνίας και στην χρεωκοπία της οικονομίας. Σε αυτή τη συγκυρία που παγκοσμίως κρατικοποιούνται τράπεζες, με τις αποτιμήσεις στο ναδίρ, μόνο όσοι θέλουν να εξασφαλίσουν θέσεις στον «Κορυδαλλό» θα αποτολμήσουν να πάρουν τέτοιες αποφάσεις ξεπουλήματος. Οι εργαζόμενοι του ισχυρού και κερδοφόρου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με αποφασιστικότητα και με κάθε μέσο θα παλέψουν για το Δημόσιο και Κοινωνικό ρόλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου»

Πηγή: Εφημερίδα Εποχή

Τα φιλαράκια τα καλά

Παραλείπουν ακόμη να μας πουν ορισμένοι,  ότι τα συνεταιράκια στη διαφθορά, τα βατράχια που ζούσαν πλουσιοπάροχα γύρω από την «χαβούζα»,  οι «φίλοι» που έπαιρναν «παράλογα  δάνεια» ήταν ιδιώτες επιχειρηματίες, εργολάβοι, προμηθευτές, κατασκευαστές, και βεβαίως τραπεζίτες. Δε βρίσκω κανένα σοβαρό λόγο όλοι αυτοί να μετατραπούν ξαφνικά σε σωτήρες της Εθνικής Οικονομίας, εκτός κι αν επικαλούμαστε τα χριστιανικά και πατριωτικά τους αισθήματα, άλλα αυτό δεν είναι πολιτική, είναι …μεταφυσική. Είναι άλλο πράγμα να ασκείς κριτική στο κράτος, και άλλο πράγμα να θέλεις την οριστική διάλυση του προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου γιατί είναι αναποτελεσματικό, σπάταλο και γραφειοκρατικό.

«Το φαινομενικά οξύμωρο στην πρόταση εξαγοράς, όπως και οποιασδήποτε άλλης πέσει στο τραπέζι, βρίσκεται στο γεγονός ότι όλες οι τράπεζες έχουν πάρει τρανταχτές ενισχύσεις και από το κρατικό πακέτο ενίσχυσης με τα 28 δισ. ευρώ, χώρια το τζάμπα χρήμα της ευρωτράπεζας, το νέο πακέτο με τα ακόμη 10 δισ. ευρώ χρηματοδότησής τους από ΕΕ – ΔΝΤ που θα το χρυσοπληρώσει και με σκληρούς τοκογλυφικούς όρους ο λαός. Για λόγους συγκρισιμότητας των μεγεθών, των προκλητικών διευκολύνσεων προς την πλουτοκρατία να σημειωθεί και ότι οι ντόπιες τράπεζες, σήμερα, έχουν δανειστεί και διαχειρίζονται τζάμπα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 90 δισ. ευρώ

Πηγή: Ριζοσπάστης

Λατρεύω τους φτωχούς

"Θεωρώ ότι δεν ήταν εκ των ων ουκ άνευ η παρουσία του ΔΝΤ και κατ' επέκταση του συγκεκριμένου Mνημονίου. Υπήρξαν χειρισμοί και τεράστιες καθυστερήσεις, που επέτρεψαν στους Ευρωπαίους, οι οποίοι εκείνη την εποχή κυριαρχήθηκαν από την ηγεμονική πολιτική της Γερμανίας, να βρουν την εύκολη λύση της παρουσίας του ΔΝΤ. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Eνωση ανακαθορίζει τη στάση της."Πηγή: συνέντευξη του κ. Φώτη Κουβέλη στην Καθημερινή στις 4/7/2010.

Ατυχώς, στην ιστοσελίδα της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν βρήκα καμιά ειδική αναφορά στο θέμα, εκτιμώ, ωστόσο, με βάση παλιότερες τοποθετήσεις του,  ότι ο κ. Κουβέλης διαφωνεί με την εν λόγω μεθόδευση:

«Πιστεύω ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να αποφύγει την παρουσία του ΔΝΤ και να εξασφαλίσει διαφορετικές ρυθμίσεις. Πολλές, άλλωστε, από τις ρυθμίσεις αυτές δεν προβλέπονται από το Mνημόνιο, αποτελούν επιλογές της κυβέρνησης. Οι εργασιακές σχέσεις, για παράδειγμα, δεν είναι πρόβλεψη του Mνημονίου. Η εγκατάλειψη της ελεύθερης διαπραγμάτευσης δεν είναι επιβολή μέτρου από την Ε. Ε.»

Πηγή: συνέντευξη του κ. Φώτη Κουβέλη στην Καθημερινή στις 4/7/2010.

Ένα μουσικό διάλειμμα στο μεταξύ με το Δήμο Μούτση,  οποίος, παρεμπιπτόντως, υπέγραψε μαζί με άλλους 224 «ενεργούς πολίτες» κείμενο με το οποίο δηλώνει την υποστήριξή του στο νέο κόμμα.


."Η Αγροτική τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι τράπεζες με ειδική αποστολή στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, που πρέπει να ενισχυθούν αντί να ενσωματωθούν σε μια μεγάλη εμπορική τράπεζα. Η Αγροτική έχει αναλάβει να διασφαλίζει την χρηματοδότηση της αγροτικής δραστηριότητας ενώ ρόλος του Τ.Τ. είναι να απευθύνεται σε μικροκαταθέτες προωθώντας την αποταμίευση στηρίζοντας παράλληλα την οικονομική εξέλιξη με χρηματοδοτώντας μερικά από τα πιο σημαντικά κοινωφελή έργα στη διάρκεια της ιστορίας του.Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι ο ρόλος και των 2 αυτών τραπεζών πρέπει να ενισχυθεί στηρίζοντας:τις αγροτικές δραστηριότητες με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο και ιδίως της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας καθώς και πρακτικών φιλικών στο περιβάλλον.Τα πιο φτωχά νοικοκυριά να σταθούν στα πόδια τους με μικροδάνεια για παραγωγικές δραστηριότητες, στα πρότυπα της ιταλικής Ηθικής Τράπεζας.τη χρηματοδότηση νοικοκυριών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τουςτην πράσινη καινοτομία για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης ενισχύοντας τη στροφή στην πράσινη οικονομία και τη βιωσιμότητα (οικονομική, κοινωνική περιβαλλοντική)." Από την ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων..

Κοινωνική ευθύνη

Ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, ως εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στο Τ.Τ. και στη συνέχεια δήλωσε:

«Τρία πράγματα είναι σήμερα βασικά για το ρόλο του τραπεζικού τομέα:

 • Το δημόσιο χρήμα που με μεγάλες θυσίες των πολιτών στηρίζει σήμερα τις τράπεζες, να εκτρέπεται τουλάχιστον προς την κοινωνία, ως ευνοϊκή χρηματοδότηση των μικρών και μεγάλων επενδύσεων που χρειαζόμαστε για ταυτόχρονη έξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.
 • Να έχουμε βιώσιμα πιστωτικά ιδρύματα, όχι τράπεζες μαμούθ που θα συμπαρασύρουν ολόκληρη την οικονομία σε περίπτωση που κλυδωνιστούν.
 • Δίπλα στις ιδιωτικές τράπεζες, να υπάρχει και ένας δημόσιος ή και κοινωνικός πιστωτικός τομέας, με αυξημένη κοινωνική ευθύνη, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στόχους όπως συμβαίνει με τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια στις περισσότερες χώρες, με  πραγματική διαφάνεια, χωρίς κομματικές ή πελατειακές σκοπιμότητες.

Η κυβέρνηση ας πάψει να κρύβεται πίσω από την πρόταση εξαγοράς: Δεν αρκεί να κινείται το χρήμα, έχει σημασία και σε ποια κατεύθυνση μας κινεί όλους».
Εξαγορά με δανεικά

Οι καλοί επιχειρηματίες  υπολογίζουν σε 300 εκατ. ευρώ οικονομία κλίμακας, με άλλα λόγια σε δυό, το πολύ τρία χρόνια θα κάνουν απόσβεση, αφού το τίμημα που θα πληρώσουν θα είναι μόλις 701 εκατομμύρια ευρώ…

Το εξοργιστικό  είναι ότι μέχρι τώρα οι τράπεζες πήραν ως ενίσχυση από το δημόσιο 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Ιδού τι έχει εισπράξει μόνο η Τράπεζα Πειραιώς:

«Ειδικότερα η Τράπεζα Πειραιώς έχει πάρει 370 εκατ. ευρώ με την έκδοση προνομιούχων μετοχών και ρευστότητα συνολικού ύψους 5,9 δισ. ευρώ (έκδοση ειδικών ομολόγων και χρήση εγγυήσεων του δημοσίου). Επιπλέον έχει αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 11,7 δισ. ευρώ. Με δυο λόγια «η επιβίωση της Τράπεζας Πειραιώς σήμερα, όπως και όλων των εμπορικών τραπεζών, οφείλεται αποκλειστικά σε κρατικούς πόρους. Έτσι η Τράπεζα Πειραιώς», συνεχίζει η Καθημερινή (17.07.10), «με τον αέρα της ρευστότητας που της παρέχει το κράτος επιχειρεί να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία του».»

Πηγή: Εφημερίδα Εποχή

Όλα τα σφάζω


Επί τη ουσίας το ελληνικό Δημόσιο, εμείς δηλαδή, οι εργαζόμενοι,  με τα χρήματα που έχει δώσει ως ενίσχυση στις τράπεζες θα μπορούσε να τις έχει εξαγοράσει κανονικά. Όλες! Ο κ. Μ. Σάλλας και οι υπόλοιποι έχουν εισπράξει στο δεκαπλάσιο τα χρήματα που προσφέρουν -701 εκατ. ευρώ!…- και είναι άξιον απορίας πώς η κυβέρνηση «εξετάζει σοβαρά» την πρόταση! Ας δούμε τι ετοιμάζονται να χαρίσουν ουσιαστικά στους επίδοξους σωτήρες:

Σήμερα στον όμιλο της ΑΤΕ ανήκει και το 10% της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, την οποία επίσης ορέγονται ντόπια και ξένα μονοπώλια. Στις επιχειρήσεις του αγροτικού κλάδου είναι οι: «ΔΩΔΩΝΗ», Βιομηχανία Γάλακτος Ξάνθης «Ροδόπη», «ΣΕΚΑΠ», «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» (ΕΒΖ), «Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών» (ΕΛΒΙΖ), «Εταιρία Ανάπτυξης Αλιείας» (ΕΤΑΝΑΛ) που διαχειρίζεται όλες τις ιχθυόσκαλες στη χώρα.

-άφθονα ρευστά διαθέσιμα

-το σύνολο των ιδιωτικών καταθέσεων,

-τα δάνεια,

-τα δίκτυα καταστημάτων, σημαντική ακίνητη περιουσία κλπ

-ολόκληρους κλάδους της αγροτικής παραγωγής που σήμερα ανήκουν στην ΑΤΕ, π.χ η επιχείρηση Δωδώνη

-ολόκληρο το δίκτυο των ΕΛΤΑ,

-μετοχές άλλων τραπεζων, π.χ.  στην Αττικής, όπου σήμερα η ΑΤΕ έχει το 20% κ.ά.

Στραγάλια

Τα παραπάνω τα πουλάνε σαν στραγάλια, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην προσπάθεια της χώρας να ορθοποδήσει. Είναι δε βέβαιο ότι θα υπάρξουν χιλιάδες απολύσεις, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Διαβάζω ακόμα:

 • Με βάση τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις οι τρεις τράπεζες (Πειραιώς, ΑΤΕ, ΤΤ) στο 12μηνο του 2009 απέσπασαν καθαρά έσοδα από τόκους που φτάνουν σε 2,2 δισ. ευρώ. Σήμερα έχουν απλώσει δίκτυο με 1.000 καταστήματα με το συνολικό αριθμό των εργαζομένων να διαμορφώνεται σε περίπου 25.000.
 • Σήμερα στον όμιλο της ΑΤΕ ανήκει και το 10% της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, την οποία επίσης ορέγονται ντόπια και ξένα μονοπώλια. Στις επιχειρήσεις του αγροτικού κλάδου είναι οι: «ΔΩΔΩΝΗ», Βιομηχανία Γάλακτος Ξάνθης «Ροδόπη», «ΣΕΚΑΠ», «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» (ΕΒΖ), «Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών» (ΕΛΒΙΖ), «Εταιρία Ανάπτυξης Αλιείας» (ΕΤΑΝΑΛ) που διαχειρίζεται όλες τις ιχθυόσκαλες στη χώρα.
 • Μεγαλομέτοχοι στο ΤΤ είναι η Eurobank (όμιλος Λάτση) και η Εθνική Τράπεζα με ποσοστά 6% ο καθένας. Είναι φανερό ότι θα έχουν λόγο στις παραπέρα εξελίξεις.
 • Μετά τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στη FBBank, όπου η ΑΤΕ αποφάσισε να μη συμμετάσχει, το ποσοστό του μεγαλοεπιχειρηματία Ρέστη ανέβηκε στο 57,5% και της ΑΤΕ έπεσε στο 40,5%.. Πηγή: Ριζοσπάστης

"Ο κ. Γ. Παπανδρέου και το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο οφείλουν να αντιληφθούν ότι δεν εκπροσωπούν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και τους μανδαρίνους της Ε.Ε. στη χώρα μας, αλλά πρώτα απ' όλα το συμφέρον του ελληνικού λαού, ο οποίος αυτή την ώρα δέχεται την πιο άγρια καταλήστευση και υποθήκευση του μέλλοντός του."Π.Λαφαζάνης.

Φύλλο και φτερό

Κατά την εκτίμηση μου σωστά επισημαίνει ο κ. Λαφαζάνης:

«Αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη υποκρισία ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εγκαταλείπουν στα νύχια της πιο άγριας κερδοσκοπίας το ελληνικό κράτος, ενώ την ίδια ώρα το σύστημα ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών χρηματοδοτεί τις εμπορικές τράπεζες με το χαριστικό επιτόκιο 1% και με ενέχυρο τα δήθεν αφερέγγυα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Επαναφέρουμε το αίτημα και την επείγουσα ανάγκη για άμεση δανειοδότηση του ελληνικού δημοσίου από την ΕΚΤ με επιτόκιο αντίστοιχο με εκείνο που η τελευταία δανείζει αυτή τη στιγμή τις εμπορικές τράπεζες (1%).

Η κυβέρνηση, αντί να άγεται και να φέρεται και να έχει καταντήσει φύλλο και φτερό  στα χέρια της διεθνούς κερδοσκοπίας, οφείλει να διεκδικήσει αυτό το αίτημα με αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου της ΕΚΤ.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου και το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο οφείλουν να αντιληφθούν ότι δεν εκπροσωπούν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και τους μανδαρίνους της Ε.Ε. στη χώρα μας, αλλά πρώτα απ’ όλα το συμφέρον του ελληνικού λαού, ο οποίος αυτή την ώρα δέχεται την πιο άγρια καταλήστευση και υποθήκευση του μέλλοντός του.»

Πηγή: Παναγιώτης Λαφαζάνης, Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Ακόμα και οι σοσιαλιστές μελαγχολούν

Η πρόταση, πάντως, έχει προκαλέσει αναταράξεις και ενστάσεις  στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ. Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές διατυπώνουν σοβαρότατες διαφωνίες  τόσο για την ουσία της πρότασης όσο και για τους έως σήμερα χειρισμούς. Κάποιοι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι μερικά πράγματα έχουν όρια…

Ο κ. Π. Κουκουλόπουλος μιλώντας στο «Κόκκινο», εξέφρασε την αντίθεσή του τονίζοντας ότι χρειάζεται μια ισχυρή κρατική τράπεζα για να παρεμβαίνει στην αγορά.

Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος,   μιλώντας στο «Κόκκινο», εξέφρασε την αντίθεσή του τονίζοντας ότι χρειάζεται μια ισχυρή κρατική τράπεζα για να παρεμβαίνει στην αγορά, σε αντίθεση με τον Χρ. Παπουτσή που «βλέπει», μ’ αυτή την κίνηση, να μπαίνει σε σωστό δρόμο η οικονομία!

Οι τράπεζες, μαζί τους και οι ελληνικές, μετά την «λαχτάρα» που πήραν το προηγούμενο διάστημα φαίνεται να επανέρχονται χωρίς ουσιαστικές κοινωνικές αντιστάσεις και μπαίνουν με μελετημένους τσαμπουκάδες και ποικίλες πλάτες  στο μεγάλο φαγοπότι των  συγχωνεύσεων και των εξαγορών. Το κράτος και οι παρασιτικές ελίτ γεναιόδωρα προσφέρουν  σε τιμή ευκαιρίας κι άλλα φιλέτα της δημόσιας περιουσίας, στην περίπτωση μάλιστα της Ελλάδας μιλάνε ανοιχτά για μειωμένη πλέον εθνική κυριαρχία. Τα προηγούμενα δεν αφορούν  μόνο  τις τράπεζες. Μια σειρά δημόσια αγαθά, αναφέρομαι στην ενέργεια, τις συγκοινωνίες μέχρι τα δάση, το  νερό  και τον αέρα που αναπνέουμε, επιχειρείται να εκχωρηθούν θρασύτατα σε ιδιώτες, Έλληνες και ξένους, με διαδικασίες εξπρές και με συνέπειες ακόμα ανυπολόγιστες για την κοινωνία και τη χώρα.

Η νέα, μεγάλης κλίμακας αναδιανομή πλούτου που σχεδιάζουν οι ελίτ, τουλάχιστον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο,  θα συντρίψει κυριολεκτικά και τα τελευταία υπολείμματά του κοινωνικού κράτους, θα σκορπίσει το φόβο και την ανασφάλεια σε εκατομμύρια ανθρώπους και βεβαίως θα προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις και οξύτατες συγκρούσεις.

Το ότι θα θερίσουν θύελλες είναι σίγουρο, η ησυχία είναι πάντα κακό σημάδι, ακόμα και στα αμερικάνικα γουέστερν. Ιδίως σ’αυτά.


Bookmark and Share

Advertisements

5 responses to “Ο τραπεζίτης στην αντάρα χαίρεται

 1. Pingback: Άλλα 25 δις ευρώ κερατιάτικα δίνονται στις τράπεζες « Ερανιστής

 2. Pingback: Άλλα 25 δις ευρώ κερατιάτικα δίνονται στις τράπεζες | Ερανιστής

 3. Pingback: Πασόκ: ο μεγάλος θυμός | Ερανιστής

 4. Pingback: Πασόκ: ο μεγάλος θυμός

 5. Pingback: Άλλα 25 δις ευρώ κερατιάτικα δίνονται στις τράπεζες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: