Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Μ’ έναν Πάγκαλο ξεχνιέμαι: μια αναδρομή στην κόντρα με το Κ.Κ.Ε.


Μ’ έναν Πάγκαλο ξεχνιέμαι: μια αναδρομή στην  κόντρα με το Κ.Κ.Ε.

Γράφει ο Χατζηπετρής

 

Καλοκαιριάτικα είπα να κάνω μια βόλτα στην ιστοσελίδα του κ. Πάγκαλου, και βεβαίως στην αντίστοιχη του Ριζοσπάστη. Αυτό κυρίως γιατί βρήκα πολύ φτωχά και λίγα τα αντίστοιχα ρεπορτάζ. Το υλικό είναι κάμποσο, αν είστε μανιώδης αναγνώστης μπορείτε να συνεχίσετε στους συνδέσμους που παρατίθενται. Η προϊστορία της αντιπαράθεσης είναι μεγάλη, ο κ. Πάγκαλος μάλιστα το Δεκέμβρη του 1997 κατέθεσε  αγωγή  με την οποία ζητούσε να επιβληθεί στο Ριζοσπάστη πρόστιμο 100 εκατομμυρίων δραχμών για «ηθική βλάβη». Η αγωγή, διαβάζω στην ίδια εφημερίδα, απορίφθηκε ως αβάσιμη.

Η δικαστική διαμάχη προέκυψε μετά από δημοσίευμα  της 20ής Νοεμβρίου 1997 στα πλαίσια της στήλης «Διακριτικά», με τίτλο: «3% ή Σύγχρονος λογιστική και μείωση της εθνικής κυριαρχίας», με το οποίο, όπως γράφει ο Ρ. «ασκούνταν αυστηρή πολιτική κριτική κατά της κυβερνητικής πολιτικής με αφορμή απαράδεκτες δηλώσεις που έκανε ο Θ. Πάγκαλος στη Βουλή για ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας

Θα κάνω μια κάπως μπερδεμένη βόλτα λοιπόν στα παλιά, εδώ υπάρχει ένα  ρεπορτάζ για την πρόσφατη κόντρα με το Κ.Κ.Ε., δίνω το βάρος κυρίως  στα αυτούσια κείμενα, προσθέτω απλώς κάποιους τίτλους, λίγες υπογραμμίσσεις και μερικά σχόλια, τα κόκκινα γράμματα τα άφησα όπως ήταν.

Το συσσίτιο είναι εδώ

 

"Αυτή η φωτογραφία πρέπει να βγήκε το 1946. Συσσίτιο για τα παιδιά μια εποχή που ένα πιάτο φακές ήταν μέγα ζητούμενο. Διακρίνονται η (θρυλική) διευθύντρια Ευθαλία Χριστοδουλίδου και ο δάσκαλος Άγγελος Άμποτ με τις τραπεζοκόμες. Τα αγόρια κούρεμα «γουλί» για την αποφυγή ψειρών, τα κορίτσια κοτσιδάκια. Τρώνε στο ημιυπόγειο του σχολείου - σήμερα αίθουσα Μουσικής. Το βλέμμα των αγοριών τα λέει όλα…" Πηγή:Αρχείο Δ. Κεραμιδά(κλικ στην εικόνα)

Ξεκινάω με την επίκαιρη και κοινωνικά ευαίσθητη πρόταση  του κ. Πάγκαλου να δημιουργηθούν συσσίτια στα ολοήμερα σχολεία, κακώς δεν το προβλέπει και το μνημόνιο του Δ.Ν.Τ….

«Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει κοινωνικά αντίβαρα;
Η κυβέρνηση πρέπει πάση θυσία να δημιουργήσει κοινωνικά αντίβαρα. Να ελαφρυνθεί η θέση των κοινωνικά αδύναμων, να υπάρξουν έμμεσες παροχές, με αύξηση ολοήμερων σχολείων που θα κάνουν συσσίτια, να αυξηθεί ο αριθμός των νηπιαγωγείων κ.ο.κ. Και βεβαίως, εκεί που θα είναι το τεστ της πολιτικής μας είναι ένα πολύ δύσκολο πεδίο, αυτό της ανεργίας.»

Δεν διευκρινίζει, ατυχώς,  αν από τα συσίτια θα τρώνε και «οι άπλυτοι και βρώμικοι εκπαιδευτικοί» που συνάντησε κάποτε σε ένα σχολείο και, σύμφωνα με όσα λέει, του δεν τον χαιρέτησαν καν:

«Μπαίνω μέσα, ήταν πέντε τύποι, οι οποίοι ήταν… θα ‘λεγα τη λέξη «βρώμικοι».
Μαθητές ή καθηγητές;
Καθηγητές.
Το έχετε ξαναπεί στο παρελθόν ότι πολλοί καθηγητές είναι «αξύριστοι, βαριεστημένοι κι άπλυτοι».

Ναι, το ‘χω πει. Αυτό που σας λέω είναι ένα γεγονός καινούριο. Ήταν λοιπόν αυτοί οι πέντε τύποι σε μια γωνία και με κοιτάγανε. Εγώ είδα τα κομπιούτερ κι έπιασα κουβέντα με κάτι παιδιά. «Τι είναι αυτοί;»ρωτάω τα παιδιά. «Οι καθηγητές μας» μου λένε. Βλέπανε, λοιπόν, αυτοί οι καθηγητές τον βουλευτή της περιοχής να έχει έρθει με επίσημη πρόσκληση στο σχολείο τους και δεν ερχόντουσαν να μου πουν τίποτα. Ούτε ένα «Χαίρετε, να σας δείξουμε τα κομπιούτερ» ή «Μήπως θέλετε να μας ρωτήσετε κάτι;»…
Το λέτε ως παράδειγμα αδιαφορίας;
Το λέω ως παράδειγμα κτηνωδίας, έλλειψης στοιχειώδους κοινωνικής αγωγής και επαγγελματικής ανεπάρκειας. Προφανώς, αυτοί οι άθλιοι καθηγητές ανήκουν σε κάποιο από τα μικρά κομμουνιστικά κόμματα!»

Ο μαθητής-δημοσιογράφος  παρατηρεί σε αυτό το σημείο:

«Ε, τώρα βγάζετε μια εμπάθεια…
Ε τι ήταν; Νέα Δημοκρατία; Αποκλείεται.»

Οφείλω  να παραδεχτώ ότι αυτό θα πεί έμπειρο σοσιαλιστικό πολιτικό μάτι: ήταν βρώμικοι και βαριεστημένοι,  δεν του μίλησαν καν, ήταν κομπιουτεράδες, άρα είναι όχι απλώς αντίπαλοι, δεξιοί ή αριστεροί, άλλα ανήκουν «προφανώς» ,οι «άθλιοι», σε κάποιο «μικρό κομμουνιστικό κόμμα». Σιγά μην ήταν πασόκοι ή δεξιοί συνδικαλιστές, αυτοί ως γνωστόν είναι σπίτι- κουρείο- συνδικάτο και κυκλοφορούν πάντα με λευκά κολλάρα και  αδειανά πουκάμισα.

Αυτά τα συμπεραίνει κάποιος με μια ματιά, αν έχει κάνει μέλος της κεντρικής επιτροπής του Κ.Κ.Ε. και έχει σπουδάσει στη Σορβόνη, φαντάζομαι…

"-Μάλιστα λέγατε ότι «και για λόγους αισθητικούς είναι απαράδεκτη εξέλιξη και παλινδρόμηση αν η χώρα πάει πίσω προς τον ανιψιό του Καραμανλή και προς τον γιο του Παπανδρέου».-Θα προτιμούσα να μην είχε συμβεί αυτό. Βεβαίως.-Θα προτιμούσατε να μην είχε συμβεί;-Ε ναι, με ενοχλεί αισθητικά."Πηγή: Θ. Πάγκαλος, συνέντευξη στο μαθητικό περιοδικό Schooligans, Aπρίλιος 2009

Παρακάτω ένα παλιότερο τεμάχιο, στο οποίο ο  κ. Πάγκαλος, μεταξύ άλλων,  δηλώνει την αισθητική του ενόχληση για την επιστροφή του κ. Παπανδρέου:

««Ο Γιώργος Παπανδρέου πιστεύετε ότι κατέχει αυτή την τέχνη της πολιτικής;
Ναι, πιστεύω ότι έχει τη δυνατότητα. Ξέρετε, ο Παπανδρέου έχει κάτι που το είχε και ο πατέρας του: έχει ένα γνήσιο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους.
Και το ενδιαφέρον τον κάνει και καλό πολιτικό;
Όχι, αλλά στον πολιτικό το γνήσιο ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εγώ πιστεύω ότι η μεγάλη απήχηση του Ανδρέα Παπανδρέου στον λαό ήταν γιατί ο κόσμος καταλάβαινε αυτό το ενδιαφέρον. Και πιστεύω ότι και ο Γιώργος το ‘χει αυτό. Απλώς δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό.
Ε, κι εσείς όμως αργήσατε λίγο να το αντιληφθείτε… Το 2001 είχατε πει ότι «δεν έχει τα προσόντα να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας».
Ναι…
Μάλιστα λέγατε ότι «και για λόγους αισθητικούς είναι απαράδεκτη εξέλιξη και παλινδρόμηση αν η χώρα πάει πίσω προς τον ανιψιό του Καραμανλή και προς τον γιο του Παπανδρέου».
Θα προτιμούσα να μην είχε συμβεί αυτό. Βεβαίως.
Θα προτιμούσατε να μην είχε συμβεί;
Ε ναι, με ενοχλεί αισθητικά. Όλο τον κόσμο τον ενοχλεί. Αλλά αυτό είναι μια σκέψη δευτέρου επιπέδου.
Ωραία, πάμε στη σκέψη του πρώτου επιπέδου, όπου λέτε ότι δεν τον θεωρείτε κατάλληλο για πρωθυπουργό.
Αυτή την εντύπωση είχα. Από τότε όμως έκανε αρχηγός κόμματος, έδωσε μάχες, τις κέρδισε… Κέρδισε δύο εσωκομματικές μάχες, μην το ξεχνάτε αυτό!
Και έχασε δύο εκλογικές…
Ε ναι, έχασε δύο εκλογικές διότι έπρεπε κάποτε να χάσει το ΠΑΣΟΚ. Ήταν φυσικό, μετά από 20 χρόνια στην εξουσία,
να χάσει το ΠΑΣΟΚ δύο εκλογές.
Άρα δεν ήταν σωστή η εκτίμησή σας για τον Γιώργο Παπανδρέου τότε;
Ναι, πιστεύω ότι δεν ήταν σωστή. Πιστεύω ότι μπορεί να κυβερνήσει.»»

Πηγή: Θ. Πάγκαλος, συνέντευξη στο μαθητικό περιοδικό Schooligans, Aπρίλιος 2009

Πτώματα, νεκροθάφτες και μανιτάρια φιλέτο (μπρρρρ…)

Υλικά 6 χοντρές φέτες φιλέτο μοσχαρίσιο (300 γρ. το καθένα) 3/4 φλ. κόκκινο κρασί ξηρό 1 κ.γλ. πιπέρι 1/2 φλ. μαργαρίνη 1 κρεμύδι τριμμένο 1 μεγάλη κονσέρβα (800γρ.) μανιτάρια σε φετάκια στραγγισμένα πολύ καλά 1 1/2 κ. γλ. αλάτι 1 φλ. ντοματάκια πολτοποιημένα 2 κ.σ. κέτσαπ 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος 2 κ.σ. βούτυρο Ολόκληρη η συνταγή με κλικ στη εικόνα

Συνεχίζω, από φόβο και αριστερές ενοχές μη γείρει η πλάστιγγα προς την πλευρά του «αστισμού», με ένα εκλεκτό δείγμα μαρξίζουσας λογοτεχνίας, γραμμένο από το σφοδρό πολέμιο του κ.Πάγκαλου, τον  κ. Γ.Κακουλίδη. Ο τύπος,  μεταξύ άλλων σπαρταριστών, παρωδεί την Αγία γραφή και χαρακτηρίζει το κ. Σημίτη ως «μοχθηρό αστό». Άβυσσος η ψυχή και του κομμουνιστή, οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου, τα κοκκινάδια τα σημείωσε ο Γ.Κ.:

«Ω, ποία συγκινητική και ηρωική σκηνή για ένα νεκροθάφτη! Να ξεθάψει το πτώμα που με τόση επιμέλεια έχωνε όσο πιο βαθιά μπορούσε στο χώμα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
Το πώς το αντέχει να κάνει αυτή τη δουλιά αναρωτιούνταν όχι μόνον οι νυν και αεί σύντροφοί του αλλά και οι εχθροί του. Τούτο τον καιρό πρωθυπουργός, και ας μην τον ξέρει η χώρα, είναι ο Σημίτης. Επεσκέφθη ο εν λόγω τον Χρυσοχοΐδη και ελάλησε: «Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είναι μετά σου εις πάντα όσα πράττεις». Μετά δε τα λόγια ταύτα, σηκωθείς ο Χρυσοχοΐδης ενωρίς πήγε εις τόπον τον οποίον είπεν προς αυτόν ο Σημίτης. Στο Αμπρεβουάρ, γνωστό εστιατόριο για το φιλέτο με τα μανιτάρια του, και βρήκε ο Χρυσοχοΐδης τον Πάγκαλο τον νεκροθάφτη ανύποπτον να τρώγει σχεδιάζοντας νέες επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ. Ελάλησε μπροστά του ο Γραμματέας: «Συ εξεύρεις τον Σημίτη σου και τους άνδρας αυτού ότι είναι κατάπικροι την ψυχή, διότι δίχως εσένα αισθάνονται ως άρκτος στερηθείσα των τέκνων αυτής εν τοις εκλογαίς». Και ήρεσεν ο λόγος εις τον Πάγκαλον και εδάκρυσεν.
Ολη τη νύχτα ο Θεόδωρος ξέθαβε τον νεκρό Πασόκο, γνωστό και ως Ψηφοφόρο, βρίζοντας συχνά εαυτόν για το πόσο βαθιά τον είχε παραχώσει. Και το πρωί τον παρέδωσε στους δημοσιογράφους ανασκευάζοντας ό,τι είχε πει μέχρι τότε εναντίον του νεκρού. Και εκείνοι μόνο κουδούνια δεν κρέμασαν στον Πάγκαλο, γιατί είχαν κουραστεί τα χεράκια τους να γράφουν σε καθημερινή βάση το θεοδώρειον έπος.
Ο Σημίτης γιορτάζει την επιστροφή του μόσχου του σιτευτού και, ως μοχθηρός αστός, χαίρεται γιατί αυτή τη φορά η πτώση του Θεόδωρου θα είναι οριστική. Η εκδίκηση, ως γνωστόν, είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Αυτό το λησμόνησε ο Πάγκαλος και τσίμπησε την προσφορά του αφεντικού του…»

Φταίει το φιδάκι ο Διαμαντής

Ημερολόγιο του Μποστ από την Αυγή. Πηγή: ιστοσελίδα του Συνασπισμού Λευκάδας(κλικ στην εικόνα)

Επανέρχομαι στη συνέντευξη με το μαθητή, να το ελαφρύνω λίγο:

«Δηλαδή πιστεύετε ότι η κακή λειτουργία των ελληνικών σχολείων οφείλεται στο ότι έχουν μπει τα αριστερά κόμματα και στα σχολεία;
Ναι, βέβαια. Αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος. Ο άλλος λόγος είναι η διαφθορά. Ότι δεν κάνεις σωστά το μάθημά σου στο σχολείο και πας και κάνεις ιδιαίτερα στους μαθητές σου. Γι’ αυτά που θα έπρεπε να τους είχες διδάξει μέσα στην τάξη!
Πάντως, αν θεωρείτε αυτά τα δύο ως τα βασικά προβλήματα της παιδείας, μάλλον είστε λίγο έξω από την παιδεία.
Είμαι όμως μέσα στον κόσμο! Εσείς θεωρείτε ότι η παιδεία είναι μικροπροβλήματα θεωρητικού χαρακτήρα. Εγώ θεωρώ ότι η παιδεία πάει να γίνει το πρώτο βιοτικό πρόβλημα των Ελλήνων. Είναι μια τεράστια ιδιωτική δαπάνη σε μια χώρα που υποτίθεται ότι έχει δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Σ’ αυτό συμφωνούμε.
Ε, άμα δε φταίνε οι καθηγητές,
δε φταίει ο χώρος στον οποίον ανήκουν πολιτικά οι καθηγητές, δε φταίνε οι μαθητές γιατί είναι καλά παιδιά και δεν πρέπει να τους στενοχωρούμε… τότε ποιος φταίει; Το φιδάκι ο Διαμαντής;»

Πηγή: Θ. Πάγκαλος, συνέντευξη στο μαθητικό περιοδικό Schooligans, Aπρίλιος 2009

 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολιάζοντας τις απόψεις του κ. Πάγκαλου περί “επανάστασης”, αναφέρει: “Η επανάσταση, όπως έχουμε φτάσει, είναι η μόνη δυνατή επιλογή τώρα, διαφορετικά η χώρα δεν έχει μέλλον, η λέξη δεν “πρέπει να μας φοβίζει” συνεχίζει ο κ. Λαφαζάνης, “αν δεν υπάρξουν ριζικές πολιτικές αλλαγές, για τις τόσες αθλιότητες που μας έφεραν ως εδώ δεν ευθύνεται η αριστερά”. Για τον κ.Πάγκαλο αναφέρει ακόμη ότι “προσπαθεί να διασώσει ένα χρεοκοπημένο σύστημα που οδήγησε τη χώρα σε κατάρρευση.”

Το δικαίωμα στη βλακεία

 

«Ο Θεόδωρος είναι νάρκισσος της συμφοράς. Ο καθρέφτης του τον αποφεύγει και οι σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ συμφωνούν μαζί του, γνωρίζοντας τις αρνητικές συνέπειες αν διαφωνήσουν.»Πηγή: Γιώργος Κακουλίδης, Αρχέτυπο της βλακείας, Ριζοσπάστης, 15 Ιουλίου 2007. Φωτό: Νάρκισσος, Caravaggio, 1598-99. Για να δείτε την πηγή, καντε κλικ στην εικόνα.

Προχωράω με ένα πιο «σκληρό» απόσπασμα που έγραψε επίσης ο Γ. Κακουλίδης στο Ριζοσπάστη, η αρίθμηση είναι αυτούσια, το άρθρο δημοσιεύτηκε, σωστά μαντέψατε κάποιοι,  στη στήλη Πολιτισμός…:

«1. Φθόνος Παγκάλου για τους κομμουνιστές. Του θυμίζουν ότι κάποτε επιθυμούσε να γίνει ιδεολόγος. Αλίμονο όμως, οι θεοί που αποφασίζουν για όλα έκριναν πως το όνομά του θα είναι για πάντα συνώνυμο με το αρχέτυπο της βλακείας.2. Ο Θεόδωρος είναι νάρκισσος της συμφοράς. Ο καθρέφτης του τον αποφεύγει και οι σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ συμφωνούν μαζί του, γνωρίζοντας τις αρνητικές συνέπειες αν διαφωνήσουν.

3. Ο καθένας έχει δικαίωμα στη βλακεία. Από τη στιγμή όμως που πρέπει να την υποστούμε, οφείλουμε να υπερασπιστούμε και το δικό μας δικαίωμα να κρατηθούμε μακριά της. Νόμιμη άμυνα θα είναι η μόνιμη κατάσταση απέναντι στον Πάγκαλο: «Σκότωσε τον Πάγκαλο που έχεις μέσα σου».»

Πηγή: Γιώργος Κακουλίδης, Αρχέτυπο της βλακείας, Ριζοσπάστης, 15 Ιουλίου 2007.

 

 

Ο δροσερός κ. Τσίπρας και ο «φίλος»  Γ.Καρατζαφέρης

"-Ο κύριος Τσίπρας πώς σας φαίνεται; -Είναι μια φυσιογνωμία δροσερή στην πολιτική ζωή. Δε θεωρώ όμως ότι η παρουσία του στον Συνασπισμό είναι πρόοδος, γιατί θεωρώ ότι πήγε πίσω τον χώρο αυτό σε μια γλώσσα πιο δογματική και πιο παλαιοκομμουνιστική. Πήγε τον Συνασπισμό κοντά στο ΚΚΕ. -Ο Καρατζαφέρης; -Ο Γιώργος ο Καρατζαφέρης είναι παλιός μου γνωστός. Ξέρω πολύ καλά και τον αδερφό του και την οικογένεια όλη. -Φίλος εννοείτε; -Ναι, είμαστε φίλοι." Πηγή: Θ. Πάγκαλος, συνέντευξη στο μαθητικό περιοδικό Schooligans, Aπρίλιος 2009.

Ας δούμε και την άποψη του για την υπόλοιπη αριστερά, έλεγε τον Απρίλιο του 2009:

«Ο κύριος Τσίπρας πώς σας φαίνεται;
Είναι μια
φυσιογνωμία δροσερή στην πολιτική ζωή. Δε θεωρώ όμως ότι η παρουσία του στον Συνασπισμό είναι πρόοδος, γιατί θεωρώ ότι πήγε πίσω τον χώρο αυτό σε μια γλώσσα πιο δογματική και πιο παλαιοκομμουνιστική. Πήγε τον Συνασπισμό κοντά στο ΚΚΕ.

Ο Καρατζαφέρης;
Ο Γιώργος ο Καρατζαφέρης είναι παλιός μου γνωστός. Ξέρω πολύ καλά και τον αδερφό του και την οικογένεια όλη.
Φίλος εννοείτε;
Ναι, είμαστε φίλοι.
Και ποια είναι η γνώμη σας;
Είναι αυτό που λέμε
γνήσιος.
Ρατσιστής είναι;
Ο ίδιος, όχι, δε νομίζω. Αλλά βλέπει ότι περνάει αυτό το πράγμα δυστυχώς στην Ελλάδα και το δουλεύει. Σημασία έχει πάντως ότι κατάφερε να δημιουργήσει στην ακροδεξιά ένα αποκρυστάλλωμα της τάξης του 5%. Είναι επιτυχία του αυτό.
Τον θεωρείτε πιο ακραίο από το ΚΚΕ;
Δεν μπορώ να συγκρίνω.
Θεωρώ το ΛΑΟΣ πιο ζωντανό από το ΚΚΕ, με την έννοια ότι το ΚΚΕ θέλει να καταργήσει το καπιταλιστικό σύστημα και να φέρει τον υπαρκτό σοσιαλισμό, ο οποίος δεν υπάρχει πια. Ενώ ο κύριος Καρατζαφέρης θέλει να στρέψει προς το πιο αυταρχικό και πιο συντηρητικό το υφιστάμενο κράτος.»

Πηγή: Θ. Πάγκαλος, συνέντευξη στο μαθητικό περιοδικό Schooligans, Aπρίλιος 2009

Κακές παρέες στο ναυτικό

«Έχετε κάνει ποτέ χρήση χασίς;
Ναι, όταν ήμουν στο ναυτικό. Φούντα. Δε μου έκανε καμιά ιδιαίτερη εντύπωση να σας πω την αλήθεια.»

Πηγή:συνέντευξη στο μαθητικό περιοδικό Schooligans, Aπρίλιος 2009

Ένας γλυκός άνθρωπος

 

"«Επρεπε το κράτος να πει στους δημάρχους: "Εχετε δυο μήνες για να αποφασίσετε για νέες χωματερές.Δεν αποφασίζετε! Νομοθετώ και κατεβάζω τα ΜΑΤ, τα τανκς, το στρατό, τι χρειάζεται, και ανοίγω νέα χωματερή". Ετσι λειτουργούν τα κράτη»!"(Θ. Πάγκαλος, ρ/σ ΣΚΑΪ, 12/3/2003)."Τη φωτογραφία βρήκα στο Πολιτικό blog

«Ο εικονιζόμενος κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, σε μια τυπική για το ύφος του τοποθέτηση, είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια:

«Επρεπε το κράτος να πει στους δημάρχους: «Εχετε δυο μήνες για να αποφασίσετε για νέες χωματερές. Δεν αποφασίζετε! Νομοθετώ και κατεβάζω τα ΜΑΤ, τα τανκς, το στρατό, τι χρειάζεται, και ανοίγω νέα χωματερή». Ετσι λειτουργούν τα κράτη»! (Θ. Πάγκαλος, ρ/σ ΣΚΑΪ, 12/3/2003).

Αυτός ο γλυκός άνθρωπος, που κατά την άποψή του «έτσι λειτουργούν τα κράτη» (σ.σ.: με «τα ΜΑΤ, τα τανκς, το στρατό»…), είναι ο ίδιος άνθρωπος που κατήγγειλε προχτές το ΚΚΕ σαν «αντιδημοκρατικό» κόμμα…» Πηγή: Ημεροδρόμος, Ριζοσπάστης, 19 Φλεβάρη 2009.

Κακώς θυμώνει ο κ. Πάγκαλος, και τα κομμουνιστικά κράτη έτσι ακριβώς λειτουργούσαν, και χειρότερα.


Ο Γιάννης Αγγελάκας είναι τραγουδιστής, μουσικός και ποιητής. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος Τρύπες, από το 1984 ως το 2000...

Ο άθεος ολυμπιακός που αγνοεί τις Τρύπες


 

«Στον Θεό πιστεύετε;

Όχι. Έχω όμως σεβασμό για την επικρατούσα ορθόδοξη θρησκεία. Θεωρώ ότι έχει μια χρήσιμη κοινωνικά παρουσία –όταν την έχει.

Για τον μουσουλμανισμό θα λέγατε το ίδιο;
Όχι, γιατί πιστεύω ότι είναι μια θρησκεία έντονα αντιδραστική. Παραδείγματος χάριν, η αναφορά του στις γυναίκες. Είναι μια θρησκεία η οποία θεωρεί ότι οι γυναίκες είναι στα όρια της ανθρώπινης ιδιότητας.
Τι είναι αυτό που σας ανεβάζει την αδρεναλίνη;
Κάθε φορά που ο Ολυμπιακός παίρνει το νταμπλ.
Τι μουσική ακούτε;
Κυρίως κλασική και όπερα.
Ο Αγγελάκας ξέρετε ποιος είναι;

Όχι.»

Πηγή:συνέντευξη στο μαθητικό περιοδικό Schooligans, Aπρίλιος 2009

 

Μουσικό διάλειμμα:

Τα ρέστα ανήκουν στο λαό

«Στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να εγκλωβίσει τα λαϊκά στρώματα στους κόλπους του και να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια ενόψει των ευρωεκλογών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επιβίωση του δικομματικού συστήματος, επιστρατεύεται και η αντιΚΚΕ επίθεση.

Σ’ αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινούνται και οι χτεσινές δηλώσεις του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούση στο ραδιόφωνο του «Φλας», ο οποίος εξήρε τη διαχρονική αντικομμουνιστική συνέπεια του Θ. Πάγκαλου σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση για πρόσφατες δηλώσεις του»… Οπως τόνισε ο ίδιος μάλιστα «ο ΘεόδωροςΠάγκαλος εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει συγκεκριμένες απόψεις για τα κόμματα της Παραδοσιακής Αριστεράς», όπως και «ο κ. Παπανδρέου και όλοι»(!!!). Οι δηλώσεις λοιπόν του Θ. Πάγκαλου ότι το ΚΚΕ κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, βρίσκουν σύμφωνη την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, όπως με στόμφο δήλωσε ο Γ. Ραγκούσης, «ο κ. Πάγκαλος, έχει κατ’ επανάληψη εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκφράσει ακριβώς τις ίδιες, πολλές φορές και ακόμη πιο οξείες δηλώσεις για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας»…».

Πηγή: Κάνουν αντικομμουνισμό, ζητούν και τα ρέστα, Ριζοσπάστης, 2 Απρίλη του 2009.

 

«Δεν αναγνωρίζω στη σημερινή Αριστερά στην Ελλάδα αριστερές ιδιότητες.»

«Εχετε ζήσει την Αριστερά, συμμετείχατε στον πυρήνα της ΕΔΑ, είσαστε στο παράνομο ΚΚ. Η σχέση σας με τον χώρο εξελίχθηκε σε διαζύγιο με τρόπο που θυμίζει τον «Πόλεμο των Ρόουζ»…
Κατ’ αρχάς μιλάμε για μια εικόνα όπως παρουσιάζεται από τον Τύπο. Υπάρχουν διάφορες διαμεσολαβήσεις. Είναι, κατ’ ανάγκην, μια εικόνα επιφανειακή, αποτελείται από αυτό που εσείς οι δημοσιογράφοι ονομάζετε ατάκες.

Οι οποίες ακούγονται όμως. Δεν είναι κατασκευασμένες.
Ακούγονται αλλά μόνο αυτές. Πόσοι γνωρίζουν το περιεχόμενο του βιβλίου μου «Παγκοσμιοποίηση και Αριστερά», για παράδειγμα; Εχουμε εφεύρει και χρησιμοποιούμε κατά κόρον τη λέξη «κόντρα», αποφεύγοντας άλλες λέξεις για το ίδιο θέμα που έχουν αποχρώσεις. Οπως σύγκρουση, διαφωνία, αντιπαράθεση.
Δεν αναγνωρίζω στη σημερινή Αριστερά στην Ελλάδα αριστερές ιδιότητες. Θεωρώ ότι αριστερός είναι κάποιος που είναι υπέρ των πολλών και των φτωχών. Οταν υπάρχει δηλαδή ένα ταξικό θέμα διανομής του πλούτου παίρνει αυτή τη θέση και όχι την αντίστροφη. Αριστερός είναι επίσης αυτός που προωθεί και ενισχύει το καινούργιο. Φοβάμαι ότι υπάρχει μια παλινδρόμηση. Το μεν ΚΚΕ έχει γυρίσει στον Στάλιν, ο δε Συνασπισμός με την ηγεσία Τσίπρα έχει ταυτιστεί σε πάρα πολλά θέματα με τις θέσεις του ΚΚΕ. Είναι πιο σύνθετα πράγματα από το «ο Πάγκαλος τα βάζει με την Αριστερά». Δεν είναι έτσι.»

Πηγή: Συνέντευξη του Θεόδωρου Πάγκαλου, στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», 27.06.2010.

Ο Πάνλασπος(σ.σ.!) πήρε το μυστρί του

."Μου είπε ο Παπανδρέου: "Πιστεύεις ότι θα μας ψήφιζαν αν πιστεύανε ότι πραγματικά θα φύγουμε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ;", την ΕΟΚ όπως την έλεγαν τότε.Και λέω, λοιπόν, "τότε γιατί χειροκροτάγανε;".Λέει: "Γιατί τους άρεσε να το λέμε και γιατί ήταν πεισμένοι ότι δεν πρόκειται να το κάνουμε". Η φράση αποδίδεται στον κ. Πάγκαλο. Πηγή: Ριζοσπάστης, Ο Πάγκαλος αυτοσυστήνεται

Τα παρακάτω υπογράφονται με το ταξικό ψευδώνυμο …Πάνλασπος:

«Μάνος: «Θυμούμαι το αρχικό αμάρτημα, «Εξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, το ίδιο συνδικάτο». Αυτό δεν το έχω ξεχάσει. Και αυτό ήταν το σύνθημα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ…».

Πάγκαλος: «Σε ένα βιβλίο που ετοιμάζω αναμνήσεων και θα λέγεται «Στην Ευρώπη με τον Αντρέα» (…) περιγράφω πώς ο Παπανδρέου μού είχε πει όταν τον ρώτησα τι θα γίνει – γιατί ανέλαβα το υπουργείο Εξωτερικών, τον ευρωπαϊκό τομέα ενώ ίσχυε ακόμα αυτή η γραμμή μας «Εξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ», δηλαδή, αυτή ήταν η θέση μας – και τον ρώτησα «τι πολιτική θα κάνουμε τώρα πρόεδρε, γιατί εγώ είμαι ευρωπαϊστής, αλλά εσείς έχετε πει έτσι, και ο κόσμος μας ψήφισε με βάση αυτό το πρόγραμμα».

Μου είπε ο Παπανδρέου: «Πιστεύεις ότι θα μας ψήφιζαν αν πιστεύανε ότι πραγματικά θα φύγουμε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ;», την ΕΟΚ όπως την έλεγαν τότε.

Και λέω, λοιπόν, «τότε γιατί χειροκροτάγανε;».

Λέει: «Γιατί τους άρεσε να το λέμε και γιατί ήταν πεισμένοι ότι δεν πρόκειται να το κάνουμε».

Δεν ξέρω αν αυτό είναι μάθημα κυνισμού, αλλά εν πάση περιπτώσει βρίσκω ότι είναι μια υπέροχη πολιτική σκέψη, που ισχύει για πάρα πολλά πράγματα στην Ελλάδα»!

 

Λίγο νωρίτερα, και στην ίδια εκπομπή, ο Πάγκαλος είχε πει επίσης:

«Και πράγματι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν κάνουν ποτέ αυτά που λένε. Ποτέ»!

 

Αυτός ο κύριος,

που «καρφώνει» τον νεκρό ιδρυτή του κόμματός του, εξιστορώντας ότι ο Αντρέας Παπανδρέου δεν πίστευε τίποτα από όσα έλεγε στο λαό,

και που ο Πάγκαλος τον εξυμνεί (!) γι’ αυτό,

αυτός ο κύριος

που ισχυρίζεται ότι ο πολιτικός αμοραλισμός, ο κυνισμός, η δημαγωγία, το ψέμα, η εξαπάτηση, η υποκρισία, η διπροσωπία, ο εμπαιγμός, συνιστούν «υπέροχη πολιτική σκέψη» (!),

είναι ο ίδιος κύριος που λασπολογεί εναντίον του ΚΚΕ, που γκαιμπελίζει λέγοντας ότι το ΚΚΕ έχει σχέση με τον «Γερμανό» και ότι «το ΚΚΕ έχει κοινές επιχειρήσεις με τη ΝΔ».

Πράγματι. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δε θα μπορούσε να αναθέσει σε κάποιον «καταλληλότερο» το ρόλο του συκοφάντη.»

Πηγή: Ριζοσπάστης, Ο Πάγκαλος αυτοσυστήνεται

Ο χρόνος είναι κρίμα

"-Εχει καταλήξει σε κάποιο πόρισμα η έρευνα για τους ενόχους; -Αυτά τα περί «προβοκάτορα» όχι σ’ εμένα. Εχω περάσει από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Και θα ‘πρεπε πριν πιάσουν τη λέξη αυτή στο στόμα τους να αναλογιστούν πόσους και πόσους ατίμασαν ή εκτέλεσαν αυτοί, όχι η Δεξιά, με την κατηγορία του προβοκάτορα. Θα ‘πρεπε να ντρέπονται για μερικά πράγματα. Oλη μου τη ζωή έκανα οικονομία χρόνου." Πηγή:Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», 27.06.2010

«Η Αριστερά εκ φύσεως είναι συγκρουσιακή…
Εναντίον των άλλων πολιτών; Και το χαρακτηριστικό είναι ότι συζητάμε αυτά τα πράγματα που σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν λυμένα. Και αυτό είναι ενδεικτικό του πρωτογονισμού της σημερινής Αριστεράς, η οποία λειτουργεί πλέον ως περιθωριακό φαινόμενο στην κοινωνία. Και με μεγάλη οργή θεωρώ ότι συνθήματα και ιδέες που ορισμένοι ασπάζονται κατέληξαν στον θάνατο τριών αθώων ανθρώπων
. Δεν τα έκαψε ο Καρατζαφέρης τα γραφεία της Marfin. Ούτε η Αστυνομία…

Εχει καταλήξει σε κάποιο πόρισμα η έρευνα για τους ενόχους;
Αυτά τα περί «προβοκάτορα» όχι σ’ εμένα. Εχω περάσει από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.
Και θα ‘πρεπε πριν πιάσουν τη λέξη αυτή στο στόμα τους να αναλογιστούν πόσους και πόσους ατίμασαν ή εκτέλεσαν αυτοί, όχι η Δεξιά, με την κατηγορία του προβοκάτορα. Θα ‘πρεπε να ντρέπονται για μερικά πράγματα.
Oλη μου τη ζωή έκανα οικονομία χρόνου.»

Πηγή:Θ. Πάγκαλος, σε  συνέντευξη του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», 27.06.2010

Οι αναρχικοί ψηφίζουν τον Αλέξη

«Ας πούμε ότι είσαι ένας απλός πολίτης, δεν ανήκεις σε κόμματα και αλλάζεις άποψη ανάλογα με την περίσταση. Βρίσκεσαι μπροστά στο δίλημμα στις πρόσφατες εκλογές, ένα ΠΑΣΟΚ που υποψιάζεσαι ότι το πρόγραμμα του δεν θα τηρηθεί εν μέρει τουλάχιστον, και μία Ν.Δ. που παρουσίασε τον απολογισμό που παρουσίασε και τα μικρά κόμματα τα οποία είναι όπως τα ξέρουμε. Το ένα είναι ακραίο δεξιό, το άλλο θέλει να φέρει την εποχή του Στάλιν ξανά, και το τρίτο έχει χαθεί κάπου στα Εξάρχεια στους πλαστούς παραδείσους. Αν ανήκεις σε μία από τις τρεις αυτές μικρό-ομάδες η επιλογή σου είναι απλή. Αν είσαι φασίστας, κομμουνιστής ή αναρχικός επιλέγεις αντίστοιχα τον κύριο Καρατζαφέρη, την κυρία Παπαρήγα ή τον κύριο Τσίπρα.»

Πηγή: Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, από το blog kafeneio-gr.

 

Ο «αθώος» Γιώργος Παπανδρέου «εκτός νομιμότητας»

«Βέβαια, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι εκεί που ο κ. Πάγκαλος «δίνει ρέστα» είναι με το ΚΚΕ. Τέτοιο είναι το πάθος του που, με το μένος του εναντίον του ΚΚΕ, φτάνει να θέτει σε κίνδυνο ακόμα και «αθώους». Οπως για παράδειγμα τον ίδιο τον πρόεδρό του!

Σκεφτείτε: Λέγοντας χτες ότι το ΚΚΕ κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας και ότι ούτε λίγο ούτε πολύ η προτροπή του Κόμματος να μείνει ο νόμος – πλαίσιο ανενεργός συνιστά κατάλυση της δημοκρατίας (!), τότε, χωρίς να το καταλαβαίνει (;) ο κ. Πάγκαλοςθέτει εκτός νομιμότητας ακόμα και τον Γιώργο Παπανδρέου! Ο τελευταίος λίγες μέρες πριν (άθελά του βέβαια) είχε δηλώσει: «Ούτως ή άλλως, ο νόμος θα μείνει ανενεργός» («Βήμα», 9/3/2007)!

 

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που οδηγεί τον κ. Πάγκαλο να «θολώνει» σε τέτοιο σημείο που βγάζει ακόμα και το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τον αρχηγό του, στην …παρανομία;

Ως προς αυτό, την απάντηση την έχει δώσει ο ίδιος. Ερωτηθείς πριν από χρόνια τι έχει να απαντήσει σε όσους τον αποκαλούν «εκλεπτυσμένο αντικομμουνιστή» είχε ξεκαθαρίσει με παρρησία:

«Γιατί εκλεπτυσμένος; Είμαι κανονικός αντικομμουνιστής…» (Θεόδωρος Πάγκαλος, «Αυριανή», 1/1/89).

Είχε απόλυτο δίκιο…»

Πηγή: Ημεροδρόμος, Ριζοσπάστης, Την εποχή του Πάγκαλου

«Σάββα, παιδί μου… »

Η υπόθεση της παράδοσης Οτσαλάν και η στάση του κ. Πάγκαλου απασχολεί αρκετά το Ριζοσπάστη:

««Σάββα, παιδί μου… »

«Είμαι περήφανος για ό,τι έκανα», δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Αναφερόταν στην υπόθεση του Οτσαλάν. «Δεν μπορούσα να τον παραδώσω στην Τουρκία», αλλά «δεν μπορούσα και να τον κρατήσω» (σ.σ.: άρα κάπου τον «έδωσε». Πού; Στους Αμερικανούς μήπως;)…

Κάπως έτσι «απολογήθηκε» ο πρώην υπουργός στις τουρκικές αιτιάσεις ότι αυτός είναι ο άνθρωπος που έκρυβε τον Οτσαλάν (έχουν χιούμορ οι Τούρκοι).

Το ενδιαφέρον, πάντως, δεν είναι τι είπε ο Πάγκαλος (άλλωστε, τα έχει ξαναπεί). Το ενδιαφέρον είναι το «πού» τα είπε: Στο συνέδριο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Ντενίς Μπαϊκάλ, στην Αγκυρα.

Σημείωση: Στο συνέδριο ο κ. Πάγκαλος παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ (Αλήθεια, ποιος ήταν εκείνος «ο μεγάλος τραγουδιστής» που φώναζε «Σάββα παιδί μου, πέτα τον έξω»;)…» Πηγή: Ριζοσπάστης


Παρεπιπτόντως: Πραγματικά δεν κατάλαβα ποιός ήταν ο τραγουδιστής στον οποίο αναφέρεται ο συντάκτης του Ριζοσπάστη, ούτε ποιός ήταν ο Σάββας,  έχω μια υποψία ,αλλά δεν μπορώ να τη γράψω. Δεν το βρίσκω και σωστό να εξαπολύονται τέτοιες υπόνοιες για ένα πλήθος καλλιτεχνών. Αυτά γράφονται στα κουτσομπολίστικα περιοδικά, καμιά θέση δεν έχουν σε αριστερές εφημερίδες.

 

Ή θα σου αρέσει ο Μπράμς ή θα ψήνεις αρνιά στην ταράτσα.

 

"Έτσι για να σώσει τη χώρα του ο καλός βασιλιάς από τον αλόγιστο πολλαπλασιασμό των ποντικιών αποφάσισε να επέμβει. Πήρε τη φλογέρα και παίζοντας άρχισε να διασχίζει τους δρόμους του βασιλείου του. Και ώ του θαύματος! Πίσω σχηματίσθηκε μία ατέλειωτη ουρά από τα σιχαμερά αυτά ζώα. Μπροστά λοιπόν ο βασιλιάς και πίσω του τα στίφη των ποντικιών. Σώθηκε η χώρα, εξαφανίστηκαν τα ποντίκια και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Όμως κάποια από αυτά σκαρφάλωσαν σε πλοίο, το πλοίο βυθίστηκε σε κάποιο ταξίδι και τα ποντίκια βγήκαν σε κοντινό νησί. Σε ένα χρόνο εκεί στο νησί πολλαπλασιάστηκαν πάρα πολύ και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να φέρουν γάτες. Έτσι οι ποντικοί εξαφανίστηκαν, οι γάτες όμως αυξήθηκαν και αυτές πάρα πολύ.Πηγή: Κόκκινη κλωστή δεμένη

«Υπήρχαν εποχές που η χώρα αυτή ήταν ανώριμη, αν θέλετε για παράδειγμα το ’81 του Ανδρέα Παπανδρέου ήρθε για μία σειρά από λόγους, πρώτον γιατί είχες ένα ρήτορα και μάγευε τα πλήθη που τον ακολουθούσαν από πίσω, δεν ξέρω όμως αν πρέπει να είναι κανείς περήφανος για αυτό, και εγώ ήμουν χαρούμενος και εγώ ήμουν στο δρόμο με μία πράσινη σημαία, αλλά δεν σας θυμίζει λίγο το Γερμανικό παραμύθι που έπαιζε ο ένας τη φλογέρα και ακολουθούσαν από πίσω τα ποντίκια; Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό ώριμης χώρας, αν ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν Βέλγος δεν θα μπορούσε να το κάνει ποτέ αυτό.

Δεύτερον, δεν είχε γνωρίσει ο κόσμος άλλη Κυβέρνηση από της Δεξιάς, ένας ολόκληρος κόσμος γεννήθηκε και μεγάλωσε βρισκόμενος στο περιθώριο. Εγώ το ’81 ήμουν μεγάλος, ήμουν 43 χρονών, μερικά χρόνια πριν δεν μπορούσα να διανοηθώ καν ότι θα είχαμε Κυβέρνηση από τον δημοκρατικό χώρο. Η ιστορία μας είχε διδάξει ότι η δημοκρατική παράταξη που αγωνίστηκε, που δεν ήθελε το Βασιλιά, που πάλεψε στον εμφύλιο ήταν μειοψηφία. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια. Βλέπω για παράδειγμα μερικούς διανοούμενους οι οποίοι από τη μια πλευρά ζητούν τον εκσυγχρονισμό, και τον απαιτούν όταν δεν υπάρχει, αλλά παράλληλα νοσταλγούν και τη γραφικότητα, δεν γίνεται αυτό. Ή θα σου αρέσει ο Μπράμς ή θα ψήνεις αρνιά στην ταράτσα.»

Πηγή: Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, από το blog kafeneio-gr.

Δεύτερο μουσικό διάλειμμα, σύμφωνα και με τα μουσικά γούστα του κ. Πάγκαλου:

Τα «σοβαρά» έντυπα δεν ασχολούνται με τον κ. Πάγκαλο

 

Ο Γιοχάνες Μπραμς (Johannes Brahms, 7 Μαΐου 1833 – 3 Απριλίου 1897) ήταν ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής του 19ου αιώνα. Η μουσική του συνδυάζει τη δραματική δύναμη και τη λυρική ένταση μαζί με μία ανακουφιστική ζεστασιά. Ο Μπραμς ήταν ριζοσπαστικός ως προς την αρμονική του τόλμη και την εκφραστική του δεινότητα, αλλά συντηρητικός στη χρήση των παραδοσιακών ή και αρχαϊκών ακόμη μουσικών δομών. Για να καταλάβουμε καλύτερα το χαρακτήρα και την τεχνική σύνθεσης του Μπραμς, μπορούμε να ανατρέξουμε στο δοκίμιο του Σαίμπεργκ:"Μπραμς, ο Προοδευτικός", στο οποίο αναιρείται η μέχρι τότε κρατούσα εικόνα του Μπραμς ως συντηρητικού και αναδεικνύεται η προοδευτικότητα της μουσικής του τουλάχιστον όσον αφορά στην οργάνωση των μουσικών φράσεων. Πηγή: Βικιπαιδεία

Και τα σοβαρά ιστολόγια, υποθέτω…

«Είναι αυτονόητο ότι η ενασχόληση με την ποιότητα του πολιτικού λόγου και της συμπεριφοράς του κ. Πάγκαλου είναι αδιανόητη για ένα σοβαρό έντυπο όπως ο «Ρ». Δικαιολογείται παρά μόνο αν το προς εξέταση άτομο και οι απόψεις του έχουν κατακτήσει την ιδιότητα του «παραδείγματος προς αποφυγήν». Και ο κύριος Πάγκαλος έχει εδώ και καιρό, με το ύφος του, μετατραπεί σε συνώνυμο του «πάν-καλου»… ήθους των υβριστών.

Σύμφωνα με τον κύριο υπουργό, λοιπόν, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των λαϊκών στρωμάτων κατά της κυβερνητικής πολιτικής συνιστούν «οχλοκρατία» και δράση «κατά του κοινοβουλευτισμού». Εξαιρετικά συνεπής στάση και αντίληψη από κάποιον, που καλεί την Αστυνομία να ξεκινήσει επιδρομές «σωφρονισμού» κατά 16χρονων παιδιών»

«κόμπλεξ ανωτερότητας»

 

«Ο κύριος Πάγκαλος, δε, ανεβαίνει με αξιοπρόσεκτη σταθερότητα ένα προς ένα τα σκαλιά της αντιδημοκρατικής εξαλλοσύνης. Κάτω από τον εμφυλιοπολεμικό του αντικομμουνισμό, υπάρχει ένα πολύ στέρεο αντιδραστικό έδαφος επί του οποίου οικοδομεί και εκτοξεύει τον αντι-ΚΚΕ «γενιτσαρισμό» του. Διότι – πρέπει να το υπενθυμίσουμε – ο κ. Πάγκαλος κάποτε πέρασε από το ΚΚΕ. Και αυτός, όπως και κάποιοι άλλοι, είχε τη γνωστή διαδρομή: Το κομμουνιστικό κίνημα τούς «ξέβρασε». Είναι προφανές ότι αυτή την απόρριψη ο κ. Πάγκαλος δεν την έχει ξεπεράσει ακόμα…

Ευτυχώς, γιατί και τούτη η ιστορική λεπτομέρεια επιβεβαιώνει την άποψη πως ορισμένοι, ό,τι και να κάνουν, κάποια στιγμή το «κόμπλεξ ανωτερότητας» που τους διακατέχει έναντι του… λαουτζίκου, θα υπερισχύει και θα πάρουν σαφή θέση στο πλευρό εκείνων με τους οποίους πράγματι έχουν ταχθεί. Ο κ. Πάγκαλος μπορεί να είναι περήφανος. Συνιστά, πλέον, ένα τυπικό δείγμα της τάξης του.»

Πηγή: Πάγκαλος ο νεότερος, Ριζοσπάστης, 30 Γενάρη 1999

Ανατροπή τους συστήματος, χωρίς να τους πάρουν χαμπάρι (και «χωρίς να σπάσει ούτε ένα τζάμι»)

"Εγώ είμαι ένας από τους λίγους που παίρνουν στα σοβαρά το ΚΚΕ στη χώρα. Και λόγω προϊστορίας αν θέλετε, λόγω νεανικής ασθένειας. Διαβάζω λοιπόν τα κείμενά του. Στο κείμενο το τελευταίο που εξέδωσαν προ εβδομάδων, είναι σαφές ότι απορρίπτουν το Σύνταγμα της χώρας, ότι επιδιώκουν την ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού και κοινωνικού συστήματος και επιδιώκουν αυτό να γίνει χωρίς οι υπόλοιποι να τους πάρουν χαμπάρι."Πηγή:Συνέντευξη του Θ. Πάγκαλου, στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ TΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», 30.05.2010.Φωτό:Λεπτομέρεια από αφίσα του Κ.Κ.Ε. για την Πρωτομαγιά

«Να πάμε σε ένα άλλο θέμα αυτό της βαριάς βιομηχνίας που είναι ο τουρισμός. Πώς σχολιάζετε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις από το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ στα κρουαζιερόπλοια;

Εγώ είμαι ένας από τους λίγους που παίρνουν στα σοβαρά το ΚΚΕ στη χώρα. Και λόγω προϊστορίας αν θέλετε, λόγω νεανικής ασθένειας. Διαβάζω λοιπόν τα κείμενά του. Στο κείμενο το τελευταίο που εξέδωσαν προ εβδομάδων, είναι σαφές ότι απορρίπτουν το Σύνταγμα της χώρας, ότι επιδιώκουν την ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού και κοινωνικού συστήματος και επιδιώκουν αυτό να γίνει χωρίς οι υπόλοιποι να τους πάρουν χαμπάρι.

Εννοείτε ανατροπή του συστήματος;

Ναι ανατροπή του συστήματος, διάλυση του συστήματος. Είναι σαφές, το λένε, δεν είναι κάτι που φαντάζομαι. Τα έχει πει η κυρία Παπαρήγα στη Βουλή και τα λέει κατά τέτοιο τρόπο που δεν τα καταλαβαίνει κανείς, αλλά τελικά αυτά λέει. Ξέρετε, όταν έχεις να μελετήσεις αυτόν τον χώρο πρέπει να ξέρεις να διαβάζεις και ανάμεσα στις γραμμές.»

«Να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή»

«Με ποιά πρόθεση;

 

"Όταν κανείς σκέφτεται τον υποκειμενικό παράγοντα αυτής της εξέλιξης με το σημερινό ΚΚΕ με τους γραφειοκράτες υπαλληλίσκους του Περισσού και την κυρία Παπαρήγα σε ρόλο επαναστατικού ηγέτη, είναι γελοία πράγματα.."Συνέντευξη του Θεόδωρου Πάγκαλου, στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ TΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», 30.05.2010.

Είναι σαφής η πρόθεσή τους. Διάλυση του κράτους, κορύφωση της ανεργίας, λαϊκή δυστυχία, ανατροπή χωρίς ένοπλο αγώνα, που δεν τον τολμάνε. Τον έχουν αποπειραθεί προσφάτως και ηττήθησαν. Πρόθεσή τους όμως είναι να επιβάλουν στην Ελλάδα τη δικτατορία του προλεταριάτου που είναι η έκφραση των εργαζομένων μέσω του ενός κόμματος και της μίας ηγεσίας.. Όταν κανείς σκέφτεται τον υποκειμενικό παράγοντα αυτής της εξέλιξης με το σημερινό ΚΚΕ με τους γραφειοκράτες υπαλληλίσκους του Περισσού και την κυρία Παπαρήγα σε ρόλο επαναστατικού ηγέτη, είναι γελοία πράγματα. Μπορούν όμως να κάνουν τεράστια ζημιά και την έκαναν. Εγώ πιστεύω ότι έχουν λειτουργήσει για μια πτώση του ελληνικού τουρισμού που είναι τουλάχιστον 10% από το 20% συνολικά που φαίνεται ότι είναι η μείωση. Αυτό το 10% οφείλεται σε δικές τους ενέργειες. Πέραν αυτού υπάρχει και ένα θέμα. Πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε το κρυφτό με την έννοια της βίας. Βεβαίως εγκληματίας είναι αυτός που σκοτώνει ανθρώπους. Αυτοί που έκαψαν τους τρεις ανθρώπους στην οδό Σταδίου είναι εγκληματίες και πρέπει να βρεθούν και να μπουν στη φυλακή. Υπάρχει και μια ανυπομονησία της κοινής γνώμης, γιατί επιτέλους δεν βρίσκονται; Αυτό όμως το φαινόμενο, αυτή η πράξη δεν είναι τυχαία. Ποιός επαγγέλλεται τη βία; Όταν φωνάζουν οι συνδικαλιστές _και μη μου πείτε ότι δεν το κάνουν οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ γιατί τους είδα με τα μάτια μου_ και αναγνώρισα πρόσωπα στην τηλεόραση να φωνάζουν: «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή». Αυτό δεν είναι πράξη βίας;»

Πηγή:Συνέντευξη του Θ. Πάγκαλου, στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ TΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», 30.05.2010.

Η πανίδα του τόπου μας
Ο κ. Μπογιόπουλος συναγωνίζεται επάξια τον κ Κακουλίδη, γράφει το Νοέβμβρη του 2003:

"Εχανε τον έλεγχο ο Πάγκαλος; Χιμούσαν να τον φάνε τα «πιτ μπουλ» του Μαξίμου που, δεν πρέπει να ξεχνάμε, με ένα νεύμα του αφεντικού έσπευσαν να κατασπαράξουν τον Γ. Πανταγιά που επί χρόνια τα «σίτιζε».Ηρθε όμως η στιγμή που ο Θεόδωρος πήρε προαγωγή και έγινε το «ντόμπερμαν» του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ. Με πόσο θαυμασμό και έκσταση παρακολουθούν τώρα τα γαβγίσματά του όλοι αυτοί που «γραφικό»! τον ανέβαζαν «αμετροεπή» τον κατέβαζαν! Πόσο μελωδικά φτάνουν στ' αυτιά τους οι ύβρεις του!"Πηγή: Ν. Μπογιόπουλος, Πάγκαλος ο νεότερος, Ριζοσπάστης, 30 Γενάρη 1999. Φωτό από: Photos8.com

«Πόσο σάλιο θα τρέξει ακόμη από τα μολύβια των «πιτ μπουλ» που προαυλίζονται στο Μέγαρο Μαξίμου;

Ο σκύλος, ράτσας ή «κόπρος», είναι αποδεδειγμένο ότι θα κάνει τη δουλιά του: Θα χορέψει στο χαβά που θα του παίξει το αφεντικό. Το όποιο αφεντικό. Στην προκειμένη περίπτωση για την οποία θα μιλήσουμε, το αφεντικό κατοικοεδρεύει στου Μαξίμου.

Θυμούμαστε, δεν έχουν περάσει δα και χρόνια, πόσες φορές διάφοροι κονδυλοφόροι καταχέριαζαν τον Θ. Πάγκαλο, κάθε φορά που «κλοτσούσε» την καρδάρα με το γάλα και «λέρωνε» τον πρωθυπουργό. Εχανε τον έλεγχο ο Πάγκαλος; Χιμούσαν να τον φάνε τα «πιτ μπουλ» του Μαξίμου που, δεν πρέπει να ξεχνάμε, με ένα νεύμα του αφεντικού έσπευσαν να κατασπαράξουν τον Γ. Πανταγιά που επί χρόνια τα «σίτιζε».

Ηρθε όμως η στιγμή που ο Θεόδωρος πήρε προαγωγή και έγινε το «ντόμπερμαν» του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ. Με πόσο θαυμασμό και έκσταση παρακολουθούν τώρα τα γαβγίσματά του όλοι αυτοί που «γραφικό»! τον ανέβαζαν «αμετροεπή» τον κατέβαζαν! Πόσο μελωδικά φτάνουν στ’ αυτιά τους οι ύβρεις του!

Φυσικά, η «προσφορά» του κ. Πάγκαλου προς τον τόπο δε σταματά εδώ. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο κύριος υπουργός, που φτάνει να υπονοεί την εκπαραθύρωση του ΚΚΕ από τα όρια της κοινοβουλευτικής νομιμότητας, αυτός ο «θεματοφύλακας» της δημοκρατίας, είναι ο ίδιος που δηλώνει κάτι που κανείς ΝΑΤΟικός υπάλληλος δεν είχε τολμήσει μέχρι τώρα. Οτι σε συνθήκες κρίσης, τα όρια, λέει, της εθνικής κυριαρχίας πρέπει να περιορίζονται! Ναι! Κι αυτό, απόφθεγμα του αρμοδίου υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας είναι, ώστε να διευκολυνθεί και ιδεολογικά (!), η όποια επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο ή αλλού…»

Πηγή: Ν. Μπογιόπουλος, Πάγκαλος ο νεότερος, Ριζοσπάστης, 30 Γενάρη 1999

Του Στάθη από την Ελευθεροτυπία.

Ας δούμε τι έλεγε ο κ. Πάγκαλος για τις σχέσεις της Ελλάδας  με την Τουρκία σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου, στις 14/12/2008:

«Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως υπάρχει ένα «βαθύ κράτος» ακριβώς έτσι υπάρχει και ένα «βαθύ Ισλάμ». Ένα Ισλάμ που απορρίπτει και τον Ερντογάν ως «κοσμικό», διαθέτει ευρύτατο δίκτυο επιρροής και δεν αποδέχεται τις εκλογές ως διαδικασία κατάκτησης της εξουσίας.

Ο Ερντογάν ξεκίνησε αυτοπαρουσιαζόμενος ως υπερασπιστής εκείνων που δεν είχαν φωνή, εκείνων που αναζητούσαν ένα κράτος δικαίου μέσω της ευρωπαϊκής ένταξης. Τελικά ενεπλάκη σε ένα παιχνίδι διαρκών συμβιβασμών με το στρατιωτικό, δικαστικό και διπλωματικό κεμαλικό κατεστημένο που αργά αλλά σταθερά τον οδηγεί στην απονομιμοποίησή του ακριβώς στα μάτια εκείνων που ήταν η ελπίδα τους.

Η Τουρκία είναι μια κατακερματισμένη κοινωνία, ένα έθνος σε διαρκή αναζήτηση ταυτότητας που δεν μπορεί να κλείσει τους λογαριασμούς με το παρελθόν του (πχ αρμενική γενοκτονία), ένα κράτος που για να υπάρχει πρέπει να καταπιέζει, να συνθλίβει τους πολίτες του και μια οικονομία που διατηρείται στη ζωή μόνο χάρη στη διαρκή παρέμβαση του ΔΝΤ και των ΗΠΑ

και λίγο παρακάτω:

«Την ίδια στιγμή η τουρκική ελίτ εξακολουθεί να ονειρεύεται το οθωμανικό παρελθόν. Η μόνη χώρα που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην αναβίωση του «Μεγάλου Τούρκου» όπως οι ίδιοι αυτάρεσκα αυτοπροσδιορίζονται, είναι η Ελλάδα.

Η Τουρκία δεν είναι ούτε ο γίγαντας που προσποιείται ότι είναι ούτε φυσικά ένας χάρτινος πύργος που θα πέσει με το πρώτο αεράκι. Είναι όμως η μοναδική πραγματική γεωστρατηγική απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Για δυο λόγους. Πρώτον γιατί αντιμετωπίζει τεράστια εσωτερικά προβλήματα που μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Πχ ένας εμφύλιος πόλεμος θα σήμαινε ότι εκατομμύρια πρόσφυγες θα αναζητούσαν καταφύγιο στην Ελλάδα. Δεύτερον γιατί επέστρεψε στην οθωμανική λογική που επιδιώκει την ευμάρεια όχι μέσω της οικονομικής ανάπτυξης αλλά της απόσπασης πλούτου με τη βία.

Η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει την πολιτική ένταξης σε ισχυρές συμμαχίες, να επιταχύνει την οικονομική της ανάπτυξη, να εμβαθύνει το δημοκρατικό της πολίτευμα και να πείσει ότι ξέρει να δίνει σε όλους ευκαιρίες να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν θα έχουμε ποτέ την δυνατότητα να επενδύσουμε τα απαραίτητα χρήματα που χρειάζονται για να διαθέτουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις αλλά και δεν θα έχουμε το αναγκαίο ποιοτικό προβάδισμα απέναντι στην αναμφισβήτητη ποσοτική ανωτερότητα της Τουρκίας.»

Πού είναι οι S 300

«Αυτή είναι η συμπεριφορά ενός πολιτικού ταγού, που έχει συνδέσει το όνομά του με μια πολιτική που «ευχαριστεί» (!) τους Αμερικανούς για τα Ιμια. Που στέκεται «σούζα» μπροστά στην Ολμπράιτ, όταν υπογράφει συμφωνίες όπως της Μαδρίτης. Που εναλλάσσει τις «συγνώμες» προς τους Γερμανούς με τις «συγνώμες» προς τις ΗΠΑ. Που αντικαθιστά τους «S-300» με την επίδειξη τέτοιας υποτέλειας, την οποία ούτε τριακόσιοι οσφυοκάμπτες δε θα μπορούσαν να επιδείξουν.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Κουκουέδικο χιουμοράκι (συλλεκτικό)

Ξανά για το διψασμένο σκυλί

."Την ίδια στιγμή η τουρκική ελίτ εξακολουθεί να ονειρεύεται το οθωμανικό παρελθόν. Η μόνη χώρα που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην αναβίωση του «Μεγάλου Τούρκου» όπως οι ίδιοι αυτάρεσκα αυτοπροσδιορίζονται, είναι η Ελλάδα.Η Τουρκία δεν είναι ούτε ο γίγαντας που προσποιείται ότι είναι ούτε φυσικά ένας χάρτινος πύργος που θα πέσει με το πρώτο αεράκι. Είναι όμως η μοναδική πραγματική γεωστρατηγική απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Για δυο λόγους. Πρώτον γιατί αντιμετωπίζει τεράστια εσωτερικά προβλήματα που μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Πχ ένας εμφύλιος πόλεμος θα σήμαινε ότι εκατομμύρια πρόσφυγες θα αναζητούσαν καταφύγιο στην Ελλάδα. Δεύτερον γιατί επέστρεψε στην οθωμανική λογική που επιδιώκει την ευμάρεια όχι μέσω της οικονομικής ανάπτυξης αλλά της απόσπασης πλούτου με τη βία.Θ. Πάγκαλος σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου, στις 14/12/2008.

«5. Οι περιορισμένες ικανότητές του συνοδεύονται από παραληρητικές ιδέες, με κύριο πάντοτε σκοπό την προσπάθειά του να κερδίσει την κοινωνική αποδοχή. Μετά την ανεπιτυχή έκβαση της υπόθεσης Οτσαλάν, θεώρησε σωστό να κρατήσει απέναντι σε όλους τη στάση του θιγμένου. Εμφάνισε συμπτώματα συσκότισης και απώλεια μνήμης, ώστε πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται αν ήταν πράγματι υπουργός Εξωτερικών.6. Το σκυλί του όποιος το πονάει δεν το αφήνει διψασμένο. Κρίνοντας πως το ντέρμπι είναι αμφίρροπο, ο Γιωργάκης -αντιγράφοντας πιστά τον πατέρα του – έβγαλε στη σέντρα τον Θεόδωρο να υποκριθεί πάλι τον οργισμένο κατά των κομμουνιστών, μια που έχει καλές επιδόσεις στην κακεντρέχεια και την υπονόμευση. Στήριξε αυτή του τη χειρονομία με το γνωστό «χιούμορ» των Παπανδρέου ότι οι διαφορές Παγκάλου – κομμουνιστών είναι …προσωπική κόντρα.»

Πηγή: Γιώργος Κακουλίδης, Αρχέτυπο της βλακείας, Ριζοσπάστης, 15 Ιουλίου 2007.

Αιτία θανάτου

«Χτες ο κύριος Πάγκαλος δήλωσε πως, αν γινόταν παραδεκτή η συμπεριφορά του από το ΚΚΕ, τότε αυτό θα ήταν αιτία θανάτου για τον ίδιο… Σας παρακαλούμε, κ. Πάγκαλε. Μην… αυτοκτονήσετε. Ο τόπος έχει απόλυτη ανάγκη την ανεκδιήγητη… ευφυία σας. Σκεφτείτε, τουλάχιστον, τους επιθεωρησιογράφους. Η απώλειά σας θα τους στερήσει μια βασική πηγή έμπνευσης…»

Πηγή: Ν. Μπογιόπουλος, Πάγκαλος ο νεότερος, Ριζοσπάστης, 30 Γενάρη 1999

Καλό απόγευμα, τα συμπεράσματα είναι δικά σας!

 

 


Bookmark and Share

Advertisements

3 responses to “Μ’ έναν Πάγκαλο ξεχνιέμαι: μια αναδρομή στην κόντρα με το Κ.Κ.Ε.

  1. Pingback: Καταρρέει η Ιρλανδία, σε κρίση οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου. | Ερανιστής

  2. Pingback: Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης συζητά με το Θεόδωρο Πάγκαλο…. « Ερανιστής

  3. Pingback: Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης συζητά με τον Θεόδωρο Πάγκαλο…. « Ερανιστής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: