Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Απεργίες και συγκρούσεις στα σύγχρονα κάτεργα της «σοσιαλιστικής» Κίνας


«Μια σπίθα αρκεί να βάλει φωτιά σ’ ολόκληρο τον κάμπο.»

Μάο Τσε Τούνγκ

Chen Qingqing: Αρ. 1 Lake Σκηνικά 2003 Κινέζικη ζωγραφική μελάνης 186 x 96 εκατοστά

H Foxconn είναι ο μεγαλύτερος εργολάβος ηλεκτρονικών εξαρτημάτων παγκοσμίως. Αναλαμβάνει παραγγελίες για εκατομμύρια κομμάτια και στη συνέχεια αναθέτει τη δουλειά σε ένα στρατό 800.000 σύγχρονων σκλάβων, οι οποίοι εργάζονται, διαμένουν, τρώνε, πίνουν, «διασκεδάζουν»  στα τεράστια εργατικά κάτεργα της εταιρίας στη «σοσιαλιστική» Κίνα.

Η εταιρία έχει χτίσει περίπου 20 τέτοιες πόλεις εργοστάσια εντός των οποίων επικρατούν συνθήκες πραγματικά εφιαλτικές. Όλοι φοράνε υποχρεωτικά άσπρα, δουλεύουν α μ ί λ η τ ο ι σε 12ωρες βάρδιες, 7 μέρες την εβδομάδα, κοιμούνται σαν σαρδέλες σε κοιτώνες με υποχρεωτικά κ λ ε ι σ τ έ ς πόρτες ή σε τριώροφες κουκέτες, πάνε τουαλέτα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, αν προλάβουν,  και, βεβαίως, παρακολουθούνται  ψηφιακά ολόκληρο το 24ωρο.

Ανάλογες είναι οι συνθήκες εργασίας στις αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας, στα εργοστάσια κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών, σε τεράστιες αλυσίδες εστιατορίων κλπ. Οι μισθοί κυμαίνονται από 50 μέχρι 280 δολάρια το μήνα, αυτό είναι άλλωστε και ένα από τα βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του άγριου κινέζικου καπιταλισμού.

Το όποιο κράτος πρόνοιας υπήρχε  είναι ουσιαστικά υπό κατάρρευση· στις φτωχότερες επαρχίες, από τότε που το κόστος της στοιχειώδους εκπαίδευσης επιβαρύνει την τοπική αυτοδιοίκηση, τέσσερα στα δέκα παιδιά δεν πάνε σχολείο. Τα ετήσια δίδακτρα στα κρατικά πανεπιστήμια φτάνουν τα 3.000 δολάρια , ενώ ο μέσος εργατικός μισθός είναι μόλις 72 δολάρια). Από το 1978 έκλεισαν 40.000 κρατικές επιχειρήσεις και από το 1996 έως το 2001 έχασαν τη δουλειά τους 57 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Στο διάστημα 1978-2002 έχασαν τη δουλειά τους συνολικά 21 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι.(2)

Να σημειώσουμε ακόμη ότι  80% της βιομηχανίας, το 50% της παραγωγής και το 25% του ΑΕΠ ανήκει σε ιδιώτες

Οι εργάτες, Κινέζοι ή φτωχοί μετανάστες από γειτονικές χώρες, ακόμα και ανήλικα παιδιά, πιάνουν δουλειά με εμβατήρια του τύπου, «σηκωθείτε, σηκωθείτε, εκατομμύρια καρδιές μ’ ένα μυαλό», το δε αφεντικό και ιδρυτής της Foxcom, ο 60χρονος Κορεάτης Τέρι Γου επιβάλλει συστηματικά καψόνια ορθοστασίας σε όσα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας κάνουν «χαζές» ερωτήσεις…

Η διάρκεια της εργάσιμης ημέρας επιμηκύνεται και πάνω από 12 ώρες, ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας, οι άδειες περιορίζονται στην άδεια για το κινέζικο Νέο Έτος, την οποία οι εργάτες περνάν στο μεγαλύτερο μέρος μέσα στο τρένο για την πατρίδα, τα ρεπό περιορίζονται σε 1-2 τον μήνα.

iPods, HP, Playstasion της SONY, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και χιλιάδες προϊόντα κατασκευάζονται υπό τέτοιες συνθήκες με εργολαβικές αναθέσεις. Η εταιρία Foxconn είχε μόνο πέρυσι κέρδη 1,9 δις δολάρια.

Τα ορυχεία στην Κίνα περιλαμβάνονται στα πλέον επικίνδυνα στον κόσμο, παρά τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας.Μόνο τον περασμένο χρόνο 2.600 εργάτες έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.(3)

.

Σε τέτοιες συνθήκες και μετά από συνεχείς αυτοκτονίες εργατών, κάποιες αρχικά ειρηνικές  απεργιακές κινητοποιήσεις  και  διαμαρτυρίες πήραν γρήγορα χαρακτήρα μαζικής  εξέγερσης και εξαπλώθηκαν αμέσως, εκτός από τα κάτεργα της Foxcom, και στα εργοστάσια της Honda, της Ιαπωνικής ΝSG Elektronics, της αμερικανικής ΚFC και αλλού:

Το απεργιακό κύμα απλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα: στη θυγατρική της αυτοκινητοβιομηχανίας Honda οι εργάτες πέτυχαν αυξήσεις κατά 24%, 17% κατέκτησαν οι 7.000 απεργοί της Merry Electronics Co και οι κινητοποιήσεις πλήττουν σήμερα την Toyota και τη θυγατρική της Carlsberg.

Οι αυξήσεις που έσπευσαν να παραχωρήσουν οι μεγάλες εταιρείες, φοβούμενες για την εικόνα τους, αποκαλύπτουν τα τεράστια περιθώρια κέρδους τους, ενώ ακόμη και ύστερα απ’ αυτές τις αυξήσεις, οι νέοι μισθοί θα υπολείπονται κατά πολύ από τα 2.293 γουάν (κάπου 270 ευρώ), που σύμφωνα με την οργάνωση Sacom αποτελεί το ελάχιστο εισόδημα για μια αξιοπρεπή επιβίωση.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Μπροστά στο ενδεχόμενο οι συγκρούσεις να γίνουν ανεξέλεγτες, κάποιες εταιρίες προχώρησαν σε αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ο0 σε 135 δολάρια το μήνα, δέχτηκαν να υπογράψουν την πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας στην Κίνα, ενώ η ίδια η Foxcom έδωσε 30% αύξηση από 1η Ιουλίου και δεσμεύτηκε για 66% από 1η Οκτωβρίου για όσους «πετυχαίνουν τους στόχους».(3)

Διαβάζω ακόμη στην Ελευθεροτυπία:

Καταλυτικός παράγοντας ήταν οι 13 απόπειρες αυτοκτονίας και οι 10 θάνατοι στην ταϊβανέζικης ιδιοκτησίας Foxconn, προμηθεύτρια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων κολοσσών όπως οι Apple, Sony, Hewlett-Packard και Dell. Η δημοσιοποίηση των άθλιων συνθηκών εργασίας για μισθούς πείνας και η παγκόσμια κατακραυγή ανάγκασαν την εταιρεία να προχωρήσει σε αυξήσεις αποδοχών κατά 70%. […]

Στην αλλαγή συντελούν και οι δημογραφικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί λόγω της πολιτικής του ενός παιδιού, σημειώνει η «Μοντ», καθώς ενώ φέτος θα προστεθούν στην εργατική δύναμη 227 εκατ. νέοι 15-24 ετών, σε 15 χρόνια θα προστεθούν μόλις 150 εκατ. και «οι ξένες επιχειρήσεις θα υποχρεώνονται σταδιακά να πληρώνουν περισσότερα στους νέους εργάτες τους και να τους ανταμείβουν επαρκώς για να τους διατηρήσουν, γιατί δεν θα είναι εύκολο να τους αντικαταστήσουν».

Πηγή:Ελευθεροτυπία

Αυτά τα ωραία και φιλεργατικά συμβαίνουν στη «σοσιαλιστική» Κίνα, που την έχουν ως πρότυπο ανάπτυξης οι οπαδοί του ξέφρενου καπιταλισμού, τα οποία, δυστυχώς, δεν καταγγέλλει το εν Ελλάδι κόμμα της εργατικής τάξης. Ορισμένοι από το χώρο του Συνασπισμού και του Σύριζα, αφού κάηκαν στον «κομμουνιστικό» χυλό του Τσαουσέσκου και του Εμβέρ Χότζα, φυσάνε και το κινέζικο «λαϊκό» γιαούρτι.

Και  πολύ καλά κάνουν.

Αν είναι «στο σοσιαλισμό» να ζούμε μ’ ένα πιάτο ρύζι και εκατοντάδες ρουφιάνους γύρω μας, να λείπει.

(1)Πηγή: Η Κίνα του σήμερα, Γιώργος Λιερός

(2)Πηγή: Η Κίνα του σήμερα, Γιώργος Λιερός

(3) Πηγή: Πηγή: Ο κόσμος του Επενδυτή/Αθηνά Κουφοπάνου/12/06/2010

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: