Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

«Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης Liddell – Scott – Jones»: on line


.

Μετά το  Λεξικό Σούδα ή Σουίδα και το 15τομο του Δημητράκου, βρέθηκε, επιτέλους, άλλο ένα από τα σπουδαία Λεξικά που χαλβαδιάζαμε από τα φοιτητικά μας χρόνια, πλην όμως δεν αξιωθήκαμε να τα αγοράσουμε ποτέ. Κι αν συνεχίσουν έτσι οι μουστερήδες που κάνουν κουμάντο, δε μας βλέπω να αγοράζουμε ούτε εφημερίδα. Πριν συνεχίσω, λοιπόν, τις ατέρμονες γλωσσολογικές αναζητήσεις, λέω να αρματωθώ λιγάκι… Το Λεξικό το ανέβασε, προς τιμήν του, ο εκδοτικός οίκος Ελληνικά Γράμματα.  Θα χρειαστεί να δώσετε κωδικό κι ένα μέιλ για να εγγραφείτε.

Σκαναρισμένες σελίδες από το ίδιο Λεξικό μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

To «ΜΕΓΑ ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ Liddell – Scott – Jones» συντάχθηκε από τους Henry George Liddell και Robert Scott. Η πρώτη έκδοση έγινε το 1843 και τυπώθηκε από τον οίκο Oxford University Press.

Το Λεξικό μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Ξενοφώντα Π. Μόσχο, επιμελήθηκε από τον Μιχαήλ Κωνσταντινίδη και εκδόθηκε το 1904 από τον ίδιο. Έκτοτε, το Λεξικό, λόγω τού ότι είναι το πιο ολοκληρωμένο έργο για την κλασσική ελληνική γλώσσα έγινε σημείο αναφοράς σε όλους όσοι ασχολούνται με κλασσικές σπουδές είτε ως εκπαιδευτικοί είτε ως εκπαιδευόμενοι. Με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε πολιτιστική κληρονομιά, μέρος της ιστορίας της Ελλάδος.

To «ΜΕΓΑ ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ Liddell – Scott – Jones» εκδόθηκε από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ και αποτέλεσε έργο – σταθμό για τον Οίκο.

Σήμερα, το Λεξικό παραμένει ως κορυφαία αναφορά στη βιβλιογραφία όλων των εργασιών κλασικών σπουδών. Το γεγονός όμως ότι στην έντυπη μορφή του είναι ιδιαίτερα δύσχρηστο, λόγω της φωτογραφικής ανατύπωσης της αρχικής έκδοσης, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, για να σφραγίσουν το πέρασμα 50 ετών παρουσίας στον ελληνικό εκδοτικό χώρο αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική έκδοση του Λεξικού.

Η μεταφορά του Λεξικού σε ηλεκτρονική μορφή ήταν αντικειμενικά ένα επίπονο έργο. Περί τις τρεις χιλιάδες σελίδες κακής έως πολύ καλής ποιότητας ήταν πρόκληση για όλη την ομάδα πληκτρολογητών και επιμελητών που εργάστηκαν εντατικά για ένα περίπου χρόνο. Η προσπάθεια αυτή δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Το αποτέλεσμα μέσω της ιστοσελίδας του έργου, είναι πλέον στη διάθεση του κοινού. Το ειδικό λογισμικό που αναπτύχθηκε δίνει πληθώρα δυνατοτήτων στον επισκέπτη.

Πηγή: «ΜΕΓΑ ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ Liddell – Scott – Jones»

Advertisements

2 responses to “«Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης Liddell – Scott – Jones»: on line

 1. Μαίρη Νοέμβριος 24, 2010 στο 13:04

  Αγαπητέ Ερα(νι)στά,

  Καλησπέρα! Προσπαθώ εις μάτην να συνδεθώ με την ιστοσελίδα του πολυπόθητου Liddel Scott. Σημερα στην σχολή μου -Ελληνική Φιλολογία σπουδάζω- ήλθαν κάτι τύποι και γονυπετείς σχεδόν μας παρακαλούσαν να αγοράσουμε σε συμφέρουσα -δήθεν- προσφορά το λεξικό. Ιδού ο λόγος. Επιτέλους ψηφιοποιήθηκε!

  Προβλήματα με την διαθεσιμότητά του στο ευρύ κοινό αντιμετωπίζω.
  Τα φώτα σας.

  Μετ’ εκτιμήσεως,
  Μαίρη

  • Δημήτρης Νοέμβριος 25, 2010 στο 16:51

   Mαίρη, καλησπέρα
   Καλώς ήλθατε
   Ούτε εμένα με βγάζει, μάλλον σταμάτησαν τη λειτουργία της σελίδας από τον εκδοτικό οίκο. Βλέπω ότι δεν λειτουργεί και ο σύνδεσμος με τις σκαναρισμένες σελίδες. Ντροπής πράματα δηλαδή…. Θα δω στα κιτάπια , αν το είχα κατεβάσει θα το κρεμάσω κάποια στιγμή.
   Καλή συνέχεια στη σπουδές σας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: