Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Η ψυχαγωγική ύπαιθρος στην εποχή της παγκοσμιοποίησηςBookmark and Share
Του Γιάννη Σχίζα

Αναδημοσίευση*

Πίνακας του Θεόφιλου.

Η ύπαιθρος της εποχής της παγκοσμιοποίησης προσλαμβάνει νέες μορφές, «αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας» κάποια παραδοσιακά στοιχεία, αποξενώνεται από τον παλιό «πλουραλιστικό» εαυτό της. Τα χωριά που μετατρέπονται σε γηροκομεία, όταν δεν εγκαταλείπονται, οι κωμοπόλεις που τελματώνουν σε μια διαρκή οικονομική αβεβαιότητα, οι πόλεις της περιφέρειας που περιθωριοποιούνται μέσα σε ένα περιβάλλον αστικών τερατογενέσεων, συνθέτουν τη νέα κατάσταση… Και η Αθήνα, κατά τα πρότυπα των «μεγαπόλεων» του πλανήτη, εμφανίζεται σαν ένα είδος «μαύρης τρύπας», που έλκει πληθυσμούς και δραστηριότητες χωρίς πιθανότητα επιστροφής1.
Η απομάκρυνση του ενεργού πληθυσμού από την αγροτική παραγωγή δρα παράλληλα ή «συνεργιστικά» με εξελίξεις όπως η εκμηχάνιση, ο σχηματισμός μεγάλων αγροτοβιομηχανικών μονάδων, η έμφαση σε κλάδους με βραχυπρόθεσμα, συγκριτικά, πλεονεκτήματα στη διεθνή αγορά. Η αγροτική οικονομία εξαρτάται περισσότερο από την «ένταση» κεφαλαίου και πληροφορίας, ενώ το ποσοστό της αγροτικής παραγωγής στο ΑΕΠ μειώνεται.
Δημιουργούνται πλέον συνθήκες υποβάθμισης του αγροτικού πλουραλισμού, τις οποίες θα μπορούσαμε να ονοματίσουμε «ολιγοκαλλιέργεια» – κατά τα πρότυπα αντίστοιχων «σημάνσεων» στον χώρο της οικονομίας της αγοράς: «Ολιγοπώλιο», «Ολιγοψώνιο», κ.ά. Οι νέες παραγωγικές δομές βρίσκουν την αντίστοιχη έκφρασή τους στον χώρο, διαμορφώνοντας νέα σκηνικά και τοπία, ενώ ο μόνιμος πληθυσμός της υπαίθρου αντικαθίσταται σε σημαντικό βαθμό από τον «ευκαιριακό πληθυσμό» των εκδρομέων, των τουριστών, των χρηστών δεύτερης κατοικίας. Η νέα κατάσταση των διάσπαρτων οδικών αξόνων, των πυλώνων μεταφοράς ρεύματος, των εξοχικών και των «ταβερνοχώρων» με τα ψευδοπαραδοσιακά στοιχεία, των γηπέδων γκολφ και των all inclusive ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, δεν είναι απλή προέκταση τάσεων του προηγούμενου αιώνα. Για την ακρίβεια, φαίνεται να συνιστά ενσάρκωση μιας προφητείας της «Καταστασιακής Διεθνούς» για την επερχόμενη «ψυχαγωγική ψευδοΰπαιθρο»….

Η πόλις σε ακολουθεί

«Ο αέρας των πόλεων απελευθερώνει», έλεγε ένα παλιό γερμανικό γνωμικό της Αναγέννησης. Ο Άγγλος λόγιος Σάμουελ Τζόνσον ισχυριζόταν, στα τέλη του 18ου αιώνα, ότι, αν κάποιος έχει βαρεθεί το Λονδίνο, σημαίνει ότι έχει βαρεθεί την ίδια τη ζωή, γιατί το Λονδίνο έχει όλα όσα η ζωή μπορεί να προσφέρει!

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Πηγή: ιστοσελίδα Άρδην-Ρήξη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: