Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

in memoriam: Αντώνης Τρίτσης


.

«Είναι η πρώτη φορά που ανέρχομαι στο βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας και αισθάνομαι περηφάνια, τιμή και συγκίνηση. Μάλιστα ιδιαίτερα όταν σκέφτομαι ότι εδώ με έστειλε ένας τόπος που είχε στείλει πριν από μένα τον Ηλία Ζερβό, τον Ιωσήφ Μομφεράτο τους αρχηγούς Ριζοσπάστες του τότε εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Και ακόμη ένα τόπο που γέννησε τον Πλάτωνα Δρακούλη, το Ρόκκο Χοϊδά, το Μαρή Αντύπα. Φιλοδοξία μου με το μικρό μου μπόι μπροστά σ’ αυτούς που ανέφερα να τιμήσω με τη δουλειά μου όσο μπορώ τούτο το τιμημένο σώμα».

Αντώνης Τρίτσης, στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή, 8 Δεκεμβρίου 1981 Πηγή: Τηλεβόας Κεφαλλονιάς

O σοσιαλισμός του Πασόκ, ανεξαρτήτως από τις προθέσεις πολλών απλών μελών και στελεχών του ακόμα, απεδείχθη τουλάχιστον πρωτότυπος. Το Πασόκ κατάφερε να κάνει «σοσιαλισμό» κυριολεκτικά με δανεικά. Αυτή ήταν η εγχώρια εκδοχή του «σοσιαλισμού» την οποία, δυστυχώς, πληρώνει η χώρα και οι εργαζόμενοι  σήμερα.

Γιατί τα παρασιτικά τζάκια δε φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα, όπως δεν ανησυχούν και οι τραπεζίτες..

Ο «λαός» όντως «έφαγε κρέας» με τον Αντρέα, έγιναν ορισμένα βήματα εκδημοκρατισμού, υπήρξαν και κάποιες μισθολογικές αυξήσεις και άλλα που θα μπορούσα να παραθέσω…

Πλην όμως, όλα τούτα δεν ήταν αποτέλεσμα μιας, έστω σοσιαλδημοκρατικού τύπου, διαχείρισης, δεν ήρθαν δηλαδή ως αποτέλεσμα της δικαιότερης ανα-κατανομής της πίτας, του παραγόμενου πλούτου…

Τέτοια αύξηση της παραγωγής απλώς δ ε ν υ π ή ρ ξ ε…

Παρακάτω λίγα βιογραφικά με αφορμή τη συμπλήρωση 17 χρόνων από το θάνατο του Αντώνη Τρίτση…


O Αντώνης Τρίτσης ήταν Έλληνας πολιτικός. Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1937. Πέθανε στις 7 Απριλίου του 1992 Αθήνα την περίοδο που ήταν Δήμαρχος Αθηναίων. Διετέλεσε Βουλευτής και Υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Φοίτησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και με υποτροφία του ιδρύματος Φουλμπράιτ (Fulbright), σπούδασε Πολεοδομία και Χωροταξία στο τεχνολογικό ινστιτούτο του Ιλλινόι (Illinois) των Η.Π.Α., ενώ 6 χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε διδάκτωρ στο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στα νεαρά του χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό διαπρέποντας στο δέκαθλο με πανελλήνιες και βαλκανικές διακρίσεις. Στα ενδιαφέροντά του ανήκαν επίσης η Φυσική Γεωγραφία και η Αρχαιολογία ενώ μιλούσε τέσσερις γλώσσες (Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Ιταλικά).

Ίδρυσε το Διεθνές Συμβουλευτικό Σύστημα Αυτοανάπτυξης (Auto Development Consulting System), στελεχωμένο με ειδικούς, με επίκεντρο την εθνική και τοπική αυτοανάπτυξη.

.Το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (Π.Α.Κ.) ήταν πολιτικό κίνημα το οποίο ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Στοκχόλμη της Σουηδίας στα χρόνια της δικτατορίας. Σκοπός της ίδρυσης του Π.Α.Κ. ήταν η ανατροπή της δικτατορίας με δυναμικά μέσα, και ταυτόχρονα διακήρυττε «την αποδέσμευση της χώρας από την ξένη εξάρτηση» και «την πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών, με τελικό στόχο το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας».

Το 1963 επιστρέφει στην Ελλάδα, αγωνίζεται κατά της χούντας των συνταγματαρχών ως ιδρυτικό στέλεχος του Π.Α.Κ. Αργότερα γίνεται ιδρυτικό στέλεχος και του ΠΑΣΟΚ και εκλέγεται βουλευτής του νομού Κεφαλληνίας και Ιθάκης διαδοχικά το 1981 και το 1985. Μεταξύ 1981 και 1984 που διετέλεσε Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και από το 1986 έως το 1988 ως Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Την περίοδο αυτή δημιουργείται πλήρες θεσμικό πλαίσιο (Νόμος 1337/83) που προβλέπει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες κοινωνικής συμμετοχής και δημόσιας διαβούλευσης για τις μελέτες πολεοδομικού σχεδιασμού, απαραίτητες για την πολεοδομική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ τίθεται υπό εξέταση η εκκλησιαστική περιουσία.

Αυτή την εποχή και στα πλαίσια της Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης (Ε.Π.Α.) του Α. Τρίτση, θεσμοθετείται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της πόλεως Αργοστολίου (1985), το οποίο προβλέπει την διάνοιξη περιφερειακών της πόλης οδικών αξόνων, την κατασκευή παρακαμπτήριων αξόνων και κόμβων με δυνατότητα διαχείρισης μελλοντικών αναγκών αυξημένης κυκλοφορίας στις εισόδους της πόλης, την προστασία και ανάδειξη ιστορικών μνημείων όπως πεζοδρόμηση της γέφυρας Δεβοσσέτου, την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων (απομάκρυνση οχλουσών δραστηριοτήτων από το κέντρο της πόλης, μεταφορά ΚΤΕΛ κ.τ.λ).

Τελεί επίσης πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών περιβάλλοντος της Ε.Ε., μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών και μέλος του διεθνούς ιδρύματος Lelio Basso. Στις 19 Μαΐου το 1989 ιδρύει το Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα και στις 14 Οκτωβρίου του 1990 εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων με την υποστήριξη της Ν.Δ..

Στις 7 Απριλίου του 1992 και σε ηλικία μόλις 55 χρονών, χάνει τη μάχη με το θάνατο που επί μέρες έδινε στο Ιατρικό Κέντρο (μετά από οξύτατο εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο υπέστη στο γραφείο του στο Δημαρχείο). Ο θάνατος του «ματαίωσε» τον επικείμενο γάμο του με την Ελληνίδα ηθοποιό Μιμή Ντενίση, με την οποία διατηρούσε πολύχρονο δεσμό.

"Ελλάδα-Ιράν-Κύπρος-Παλαιστίνη, κανένας ξένος δεν θα μείνει", "Ζήτω η ισλαμική επανάσταση, Ζήτω ο Αγιατολάχ Χομεϊνί", κατέληγε στην ομιλία του ο Α. Τρίτσης στη συγκέντρωση υπέρ της ιρανικής Επανάστασης στο Σπόρτνγκ(1979). Μετά ήρθαν οι μέλισσες...

Με τη διαθήκη του ιδρύει το «Ίδρυμα Αντώνης Τρίτσης, για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών», στο οποίο κληροδοτεί όλη την προσωπική του περιουσία. Το ίδρυμα βρίσκεται στην Αθήνα και φιλοξενεί σήμερα και το «Αρχείο Αντώνη Τρίτση». Η υλοποίηση όλων αυτών των επαναστατικών για την Ελλάδα ιδεών του όπως το τραμ και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, με καθυστέρηση πολλών χρόνων, αποδεικνύουν την οξυδέρκεια του Αντώνη Τρίτση. Αλλά και εικόνες που διατηρούνται στη μνήμη μας με τον ίδιο να βγαίνει περίπατο στην πόλη με τη συντροφιά νέων και το σακάκι του στον ώμο, μας λένε ότι ήταν ένας απλός άνθρωπος που εργαζόταν για την κοινωνία, ένας ανθρωπιστής του σήμερα με σύγχρονες αντιλήψεις και πρωτοποριακές ιδέες.

Πηγή: Βικιπαίδεια

Τις φράσεις/συνθήματα  του Α.Τρίτση βρήκα σε  ένα ενδιαφέρον παλιότερο άρθρο του Ιού με τίτλο: οι μουλάδες του φιλελευθερισμού, Ελευθεροτυπία, 20/10/1996.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: