Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Οι μεταλλαγμένες πατάτες amflora είναι εδώ…
.

Tην είδηση διάβασα αρχικά στα ψιλά της εφημερίδας Ποντίκι:

“H κυρία Δαμανάκη, ως επίτροπος Θαλάσσιων υποθέσεων και αλιείας ακολούθησε την τακτική της …yes woman ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, κατά πολλούς ο κορυφαίος κρυφο-«dealer” μεταλλαγμένων, έθεσε στην ευρωπαϊκή επιτροπή θέμα για την έγκριση της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora.”

Πηγή: Ποντίκι 18/03/2010

Να προσθέσω ακόμη, γιατί δεν αναφέρεται στο ρεπορτάζ,  ότι εκτός από την καλλιέργεια της πατάτας Amflora, οι Βρυξέλλες ενέκριναν επίσης την εμπορική διάθεση (αλλά όχι την καλλιέργεια) τριών ακόμα ποικιλιών διαγενετικού καλαμποκιού της Monsanto, οι οποίες είναι παράγωγες της ποικιλίας MON 863.

Σε δελτίο τύπου και σε σχετική επερώτηση του βουλευτή του Σύριζα κ. Κουράκη διαβάζουμε ακόμη:

«Να απαγορευτεί η καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora από τους αγρότες της χώρας μας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε το δρόμο για την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora της εταιρείας BASF και ουσιαστικά όλων των γενετικά τροποποιημένων ειδών τερματίζοντας πρακτικά το μορατόριουμ στο θέμα από το 1998. Με ερώτηση προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Λίτσα Αμμανατίδου ζητούν την απαγόρευση της καλλιέργειας της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora από τους αγρότες της χώρας μας.

Για το ζήτημα αυτό ο Τάσος Κουράκης δήλωσε: «Είναι αδιανόητη η απόφαση αυτή καθώς η πατάτα Amflora περιέχει γονίδια που αυξάνουν την αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά καναμυκίνη και νεομυκίνη. Πλήθος επιστημονικών ενώσεων καθώς και κορυφαία όργανα που σχετίζονται με την υγεία όπως ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επισημαίνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων και ζωοτροφών που προέρχονται από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (μεταλλαγμένους), οι οποίοι περιέχουν γονίδια που αυξάνουν την αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, μειώνουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και υπονομεύουν την υγεία των ανθρώπων και των ζώων.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λήφθηκε χωρίς κανένας από τους νέους Επιτρόπους που ανέλαβαν καθήκοντα μόλις πριν 20 μέρες να προβάλλει αντιρρήσεις ή να περιμένει το νέο πλαίσιο αδειοδότησης βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα που η ίδια η Επιτροπή ανήγγειλε ότι θα είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο 2010».
Και ο Τάσος Κουράκης κατέληξε λέγοντας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απόλυτη εναρμόνιση με τις πολυεθνικές της διατροφής, αυτή τη φορά δεν στρέφεται εναντίον μόνο των αδυνάτων,  τοποθετώντας τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους, αλλά εναντίον του συνόλου των πολιτών και του περιβάλλοντος. Τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν.»

.

Για την  απόφαση συνεργάστηκαν αρμονικότατα Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλιστές, και την πέρασαν παρά τις διαμαρτυρίες της αριστεράς και των οικολόγων μέσα στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής διεθνούς κ. Παπανδρέου τυχαίνει να είναι οικολόγος ποδηλάτης και πρωθυπουργός της χώρας, κέρδισε μάλιστα τις εκλογές με σύνθημα την «πράσινη ανάπτυξη»…

Είναι υπέρ των μεταλλαγμένων τροφίμων, άραγε, οι σύντροφοι της σοσιαλιστικής διεθνούς…;
Γιατί με την ποδηλασία είμαστε όλοι…

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, για τη συγκεκριμένη απόφαση δήλωσε τα εξής:

«Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλιστές κάλυψαν σήμερα τον κ. Μπαρόζο και τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο μεθόδευσε την αδειοδότηση της μεταλλαγμένης πατάτας. Αρνήθηκαν τη διαφάνεια έναντι των πολιτών της Ευρώπης και μια ανοιχτή συζήτηση στο θέμα των μεταλλαγμένων, δίνοντας έτσι ένα σαφές δείγμα για το πώς πρόκειται να ασκήσουν πολιτική σε όλους τους τομείς. Πρέπει να ξέρουν όμως ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει».

Πηγή: Food.gr

Η Greenpeace, με ανακοίνωση της, καλεί όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν άμεσα σε εθνικές απαγορεύσεις της καλλιέργειας της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora. Ταυτόχρονα, καλεί όλους τους Ευρωπαίους Επιτρόπους να σεβαστούν την ασφάλεια των Ευρωπαίων καταναλωτών και αγροτών. Η κ. Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace δήλωσε:

«Είναι απαράδεκτο και ανήθικο το γεγονός ότι μία από τις πρώτες επίσημες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να εγκρίνει την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας αδιαφορώντας παντελώς για τους κινδύνους που προκαλεί στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

.

Τα πράγματα βεβαίως είναι περίπλοκα και σοβαρά  και αφορούν τόσο την υγεία των καταναλωτών, όσο και το μέλλον των βιολογικών και «συμβατικών» καλλιεργειών, αφού είναι προβληματικές  βιολογικές καλλιέργεις δίπλα σε στρέμματα με μεταλλαγμένα, οποιαδήποτε μεταλλαγμένα.

Όσα λέγονται  περί βιομηχανικής χρήσης, ζωοτροφών κ.λπ. είναι για τους αφελείς, αν δεν εξυπηρετούν σκοπιμότητες: οι πολυεθνικές και τα τσιράκια τους δε θα διστάσουν να μας ταΐσουν  ακόμα και σκουπίδια, το έχουν αποδείξει στη περίπτωση των τρελών αγελάδων, τουλάχιστον…

Πιο συγκεκριμένα,  πατάτα Amflora της γερμανικής εταιρείας αγροχημικών BASF περιέχει γονίδιο ανθεκτικότητας στην καναμισίνη (kanamycin) και την νεομυκίνη (neomycin) που περιέχονται σε αρκετά αντιβιοτικά. Επίσης, περιέχει την ουσία αμυλοπηκτίνη, που τη συναντάμε στην κατασκευή… μπετόν και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η αμυλοπηκτίνη μπορεί να περάσει στον ανθρώπινο οργανισμό, ακόμα και μέσω των ζωοτροφών, ενώ τα γονίδιά της μπορεί να μολύνουν τρόφιμα μέσω επικονίασης.

Αυτά τα επιβεβαιώνουν δεκάδες επιστήμονες και επιστημονικοί φορείς, παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες πολυεθνικές ασκούν σημαντική επιρροή και χρηματοδοτούν αδρά οποιαδήποτε έρευνα είναι υπέρ των μεταλλαγμένων…

Αντίθετα με την κ. Δαμανάκη, η οποία υπερψήφισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή ξεκαθάρισε χθες από τον Βόλο ότι «η μεταλλαγμένη πατάτα δεν θα περάσει σε εθνικό επίπεδο», αν και για να είμαστε δίκαιοι η κ. Δαμανάκη μετέφερε απλώς την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

Πηγή: Έθνος 8/3/10

Η υπόθεση με την καλλιέργεια ή μη της Amflora είναι μια παλιά υπόθεση.  Εδώ και πολλά χρόνια, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Σταύρος Δήμας, προς τιμήν του, μπλοκάρει τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora που ζήταγε η γερμανική πολυεθνική (ειδικεύεται σε χημικά και καλλιέργειες) BASF.

«Στην Ελλάδα θα συνεχιστεί η άρνησή μας, όχι μόνο να καλλιεργούμε, αλλά και να διακινούμε οτιδήποτε μεταλλαγμένο υπάρχει. Αυτή η δυνατότητα πρέπει να δοθεί και από ευρωπαϊκής πλευράς και να είστε βέβαιοι πως η κ. Δαμανάκη θα είναι μαζί μας», είπε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πηγή: Έθνος 8/3/10

Ο καθηγητής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημ. Κουρέτας, χαρακτήρισε την κοινοτική απόφαση «κατάπτυστη και παράνομη», συμπλήρωσε ότι «θα καταπέσει μόλις κάποιο κράτος ή θεσμικό όργανο προσφύγει στη Δικαιοσύνη» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να θεσπίσει εκείνο το νομικό πλαίσιο που προβλέπει αυστηρές ποινές σε όσους μολύνουν το περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Πηγή: Έθνος 8/3/10

Για να κλείσω: ο πολύς κ. Μπαρόζο, ζήτησε και πήρε σχετική «γνωμοδότηση» από τον οργανισμό AESA, η απελθούσα πρόεδρος του οποίου, η κ. Σούζι Ρέγκενς,  τι σύμπτωση αλήθεια!, εργάζεται ήδη ως στέλεχος στην ελβετική πολυεθνική παραγωγής μεταλλαγμένων προϊόντων Syrgentis!…


Παλαιότερα σχετικά σημειώματα στο παρόν ιστολόγιο:  Η οικολογία ως επιχείρηση., Μανιφέστο για το μέλλον των σπόρων,, Φοβού τους Δαναούς, και πράσινα Υπουργεία φέροντας…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: