Ερανιστής

Κείμενα, άρθρα και ροές επιλεγμένων ειδήσεων

Τα ζόρια των Γερμανών και οι πολεμικές αποζημιώσεις.


Τα ζόρια των Γερμανών και οι πολεμικές αποζημιώσεις.

Γράφει ο Χατζηπετρής

.

Διαβάζω σε ρεπορτάζ:

Την αρνητική για την Ελλάδα παράσταση, όμως, έκλεψε χθες το δισέλιδο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», το οποίο χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος ως απειλή για το κοινό νόμισμα και δεν διστάζει να διατυπώσει την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα μπορεί να υποχρεωθεί να δηλώσει στάση πληρωμών, «ακριβώς όπως έκαναν το Μεξικό, το Εκουαδόρ, η Ρωσία και η Αργεντινή τις προηγούμενες δεκαετίες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και στη συνέχεια:

 

Ο συντάκτης του γερμανικού περιοδικού υιοθετεί το επιχείρημα της «ηθικής βλάβης» και σημειώνει ότι, αν υποστηριχθεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα σταλεί το μήνυμα σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία: «Γιατί να κάνουμε οικονομία, αφού άλλοι θα πληρώσουν τελικά τον λογαριασμό;». Εξάλλου, το περιοδικό επικαλείται πηγή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας που τάσσεται υπέρ του να αφεθεί η Ελλάδα να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών της.

Σαν πολλά ζόρια τραβάνε ορισμένοι Γερμανοί για την Ελλάδα και το χρέος της. Και δεν βρέθηκε έ ν α ς κυβερνητικός να τους θυμίσει τις γερμανικές αποζημιώσεις οι οποίες υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ίσως 200 και περισσότερα…

 

Τόση «διπλωματία», τόση «περηφάνια», τόσο «ισχυρή» έκανε τη χώρα ο εκσυγχρονισμός… Είναι περιττό, βεβαίως να αναφέρω τι τράβηξε η Ελλάδα από το γερμανικό φασισμό και πώς αντέδρασε το μεταπολεμικό ραγιάδικο πολιτικό σύστημα:

Από τους 800 Γερμανούς στρατιωτικούς εναντίον των οποίων είχε ασκήσει δίωξη το μεταπολεμικό “Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου”, για τη γενοκτονική δράση τους στην Ελλάδα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση και το κάψιμο 2.500 (!) χωριών, 50.000 εκτελέσεις μαχητών και αθώων πολιτών και τον θάνατο 300.000 ανθρώπων από την πείνα (λιμό) τον χειμώνα του 1941, αλλά και μέχρι το 1945, και δεκάδες χιλιάδες σωματικά αναπήρους και ψυχικά ασθενείς, δεν καταδικάστηκε κανένας!
Υπολογίζεται πως εξοντώθηκε το 12% των Ελλήνων. Το 8% από τις δολοφονίες-εκτελέσεις και την πείνα, αλλά και ένα 4% από τις γεννήσεις που δεν έγιναν, λόγω των ασθενειών – κακουχιών. Πέρα από τις καταστροφές των δημόσιων υποδομών και των ιδιωτικών περιουσιών, για τις οποίες η «Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων» (1947) αναγνώρισε μια συνολική μελλοντική απαίτηση για Επανορθώσεις-Αποζημιώσεις ύψους 8,5 δισ. δολαρίων, αγοραστικής αξίας του 1938 (!), χωρίς να αναγνωριστούν τα “διαφυγόντα κέρδη” για τις επόμενες δεκαετίες (!).
Η Ελλάδα ζήτησε τότε την αναγνώριση αποζημιώσεων ύψους 14 δις δολαρίων.

 

 

Το ΚΚΕ και ο Σύριζα, προς τιμήν τους έχουν ασχοληθεί επανειλημμένα με το θέμα.

Αντιγράφω από την επερώτηση των βουλευτών του Σύριζα, στις 18/02/2010:

«Γερμανικοί πολιτικοί και γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα πρωταγωνιστούν με δηλώσεις και παρεμβάσεις τους στο άθλιο κερδοσκοπικό παιχνίδι που διαδραματίζεται αυτές τις μέρες σε βάρος του ελληνικού λαού» .

«Όπως όμως καταγγέλλει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με επιστολή του στον πρωθυπουργό στις 28 Δεκεμβρίου του 2009, η ‘Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης προς την Ελλάδα, αφού δεν έχει ακόμα καταβάλλει τις οφειλές της εξαιτίας των τεράστιων ζημιών που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τόσο στην οικονομική υποδομή της χώρας, όσο και στον ελληνικό πληθυσμό’ . Γι’ αυτό και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει επιτέλους από την Γερμανία αυτά που μας οφείλει:

1) 7,100 δις δολάρια (αγοραστικής αξίας 1958) πλέον τους τόκους, που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα.

2) Την εξόφληση του κατοχικού δανείου ύψους 3,5 δις δολαρίων, πλέον τους τόκους.

3) Την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα των θηριωδιών του γερμανικού στρατού κατοχής.

4) Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που έκλεψαν τα γερμανικά στρατεύματα.» .

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν: «Επειδή οι αναβολές που εξασφάλισε η Γερμανία για την εξόφληση των πολεμικών της χρεών έληξαν το 1995. Επειδή οι Ελληνικές Κυβερνήσεις έχουν τεράστια ευθύνη, αφού μέχρι σήμερα δεν επιδίωξαν την είσπραξη των παραπάνω οφειλών- ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

1. Ποιο είναι το συνολικό ύψος των πολεμικών χρεών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αν συνυπολογιστούν και οι τόκοι;

2. Για ποιο λόγο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η σημερινή κυβέρνηση αυτού του κόμματος δεν έχει δραστηριοποιηθεί μέχρι σήμερα για την διεκδίκηση των οφειλών αυτών;

3. Σκοπεύουν να διεκδικήσουν άμεσα τις παραπάνω οφειλές της Γερμανίας προς την χώρα μας; Τι πρωτοβουλίες προτίθενται να λάβουν προς αυτή την κατεύθυνση» ;

 


Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/02/2010_324471

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: